Командування армії РФ лише намагається показати рух по всьому фронту — Маломуж
Командування армії РФ лише намагається показати рух по всьому фронту — Маломуж

Командування армії РФ лише намагається показати рух по всьому фронту — Маломуж

Ворог не може наступати на всіх стратегічних напрямках, визначених Путіним. Тому російське командування намагається демонструвати “для звітів” просування по всьому фронту.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 роки) Микола Маломуж.

"Російські командувачі, за нашими даними, зараз ставлять завдання захопити будь-що, хоча б якийсь географічно позначений населений пункт для того, щоб показувати прогрес. Стратегія Путіна — щодня щось захоплювати і просуватися. І в цій ситуації російські командувачі та комбриги, які працюють на лінії зіткнення, щодня кидають свої резерви або будь-які частини, які є, і намагаються просуватися, звітуючи, що йде рух по всьому фронту, що далеко не так", — зазначив він.

За його словами, на Харківщині ворог намагається покращити своє становище на Харківському напрямку, особливо біля Вовчанська після втрати агрегатного заводу. На Куп’янському йому вдалося просунутися, але зараз Сили оборони стабілізують ситуацію, зайнявши зручніші позиції, хоча бої — важкі. На Лиманському росіяни намагаються просуватися, не шкодуючи корегувальних авіабомб, зокрема для ударів по Серебрянському лісництву. Те саме відбувається і з Часовим Яром на Краматорському напрямку, який "прасують КАБами", але захисники тримають оборону, відбиваючи атаки та завдаючи росіянам значних втрат.

"Найважчий, звичайно, Покровський напрямок… Це не прості атаки. Це атаки авіацією, КАБами, ракетними системами; дальні ракетно-мінометні моделі діють у всіх напрямках; це спроба заходу із флангів. Тут якраз іде велика маневрена війна. Ми тримаємо і сам Покровськ, і фланги… І зараз перспективи захоплення чи оточення Покровська немає", — вважає генерал.

Також Маломуж прокоментував ситуацію у Вугледарі.

"Деякими, так би мовити, вулицями вже рухаються російські війська. Щобільше, вони в окремих точках вже вивісили російські прапори. Але це демонстрація, що вони зайшли. Місто під контролем українських збройних сил. Ідуть важкі бої. Напівоточення. Але є ще можливості комунікації та доставки боєприпасів під великим обстрілом. Це дуже складно, але ми тримаємо ці позиції", — зазначив генерал.

За його словами, можливі як відведення українських військ з Вугледара, так і удари по флангах противника, щоб його "перевагу перетворити на поразку".

"Він [Вугледар] важливий як опорний ключовий пункт і як знаковий, іміджевий, тому й позиції тримаємо далі", — каже Маломуж.

Говорячи про активізацію противника у Запорізькій області, генерал наголосив, що головна мета росіян — відсунути українські війська від своєї логістики. Перспектив у ворога на цьому напрямку, як він вважає, немає. Утримують Сили оборони й свої позиції у Херсонській області. А знаковою альтернативною стратегією України Маломуж називає операцію на Курщині.

"Я думаю, що будуть інші сектори під нашим ударом. Ми вже провели, вчора буквально, нові атаки на Курському напрямку. Будуть ще в інших областях Росії чи інших секторах, окупованих ворогом. Це вже будуть нові тактичні та стратегічні удари на перспективу. Але я думаю, що це трохи пізніше, особливо після засідання "Рамштайну"", — припустив Микола Маломуж.

Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader