Обов’язки ТЦК та СП: що вони мають робити під час мобілізації
Обов’язки ТЦК та СП: що вони мають робити під час мобілізації

Обов’язки ТЦК та СП: що вони мають робити під час мобілізації

Обов’язки ТЦК та СП: що вони мають робити під час мобілізації

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку можуть отримувати повістки та мають з’явитися у територіальні центри комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Адвокат і радник Gracers Law Firm Сергій Савинський розповів «РБК-Україна», які обов’язки є у ТЦК та СП під час мобілізації.

За інформацією юриста, в цілому ТЦК та СП мають право на здійснення різних заходів.

Призов громадян

Оповіщення та призов громадян (крім військовозобов'язаних та резервістів СБУ та розвідувальних органів):

  • на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).

«ТЦК організовують заходи з призову на військову службу осіб офіцерського складу, резервістів та громадян під час мобілізації. Важливо зазначити, що призов здійснюється незалежно від місця, де особа перебуває на військовому обліку. Це означає, що навіть якщо особа змінила місце проживання або місце служби, вона підпадає під юрисдикцію місцевого ТЦК», - пояснив він.

Перевірка військово-облікових документів (у період проведення мобілізації)

Юрист уточнив, що під час мобілізації ТЦК перевіряють військово-облікові документи у чоловіків віком від 18 до 60 років.

«Ця процедура викликає чимало запитань серед громадян, адже багато хто не завжди усвідомлює необхідність постійного оновлення інформації про військовий облік», - зауважив він.

Вручення повісток

Резервістам та військовозобов'язаним - у межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідного ТЦК та СП).

«Одним із найпоширеніших питань є питання вручення повісток. ТЦК має право вручати повістки резервістам і військовозобов'язаним, незалежно від того, чи перебувають вони в конкретному місці на обліку. Це часто призводить до плутанини та стресу серед громадян, оскільки не всі знають, як правильно реагувати на такі дії», – розповів адвокат.

Фіксація процесів

Фото- та відеофіксація процесу перевірки військових документів або вручення повісток - із використанням відповідних технічних приладів, засобів або спеціалізованого програмного забезпечення з доступом до відповідного реєстру (виняток становлять співробітники СБУ, розвідувальних органів України, а також військовозобов'язані та резервісти, які перебувають у них на військовому обліку).

«Це додає прозорості процесу та дозволяє зменшити можливі непорозуміння або випадки неправомірних дій. Проте це нововведення може викликати певний дискомфорт серед громадян, які не завжди готові до такої публічності», – пояснив юрист.

Адміністративні заходи

Йдеться, зокрема, про звернення ТЦК до органів поліції для:

  • проведення адміністративного затримання;
  • доставлення резервістів і військовозобов'язаних, які вчинили адміністративні правопорушення (передбачені статтями 210 і 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) до відповідних центрів або органів.

Адміністративне затримання таких осіб здійснюється незалежно від їхнього місця перебування на військовому обліку (в такому разі особа доставляється до найближчого ТЦК та СП).

Крім того, ТЦК можуть (за необхідності) виписувати постанову про притягнення військовозобов'язаного до адміністративної відповідальності без складання протоколу про адміністративне правопорушення:

  • за статтею 210 КУпАП - "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку";
  • за статтею 210-1 КУпАП - "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію";
  • за статтею 211 КУпАП - "Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності".

«У разі порушення вимог щодо військового обліку, ТЦК мають право ініціювати адміністративну відповідальність. За певні порушення військового законодавства, такі як уникнення від мобілізації, військовозобов'язані можуть притягуватися до адміністративної відповідальності без складання протоколу», - уточнив Сергій Савинський.

Нагадаємо, наскільки законно надсилати повістки поштою та які наслідки можуть бути, якщо її проігнорувати.

Джерело матеріала
loader