Представник військової комендатури заявив, що жителі Курщини просяться до України
Представник військової комендатури заявив, що жителі Курщини просяться до України

Представник військової комендатури заявив, що жителі Курщини просяться до України

Частина жителів Курської області РФ, що знаходиться під контролем ЗСУ,  проситься переселитися до України. Як пише УНІАН, про це в ефірі "Апостроф TV" заявив представник української військової комендатури в Курській області Олексій Дмитрашківський.

За його словами, місцеві жителі ставляться до українських військовослужбовців дуже добре. В деяких випадках вони заявляють, що українські військові ставляться до них краще,  ніж російська влада і що вони ображені на керівництво Курської області, яке «їх покинуло й не бере ніякої участі в їхньому житті».

- Досить велика кількість людей уже говорять вголос про те, що вони бажають виїхати в Україну, що вони не вірять своїй владі, - додав Дмитрашківський. 

Він додав, що наразі представники Сил оборони України допомагають жителям Курщини з продуктами харчування (хлібом тощо), дровами, ліками, теплими речами. Також вони вмикають відео з новинами, розказуючи про те, що відбувається в Україні, РФ та загалом у світі.

- Ми показуємо новини, намагаємося інформувати населення про те, що відбувається в Росії, у світі, в Україні. Вони взагалі не знали нічого, - розповів військовий.

Він додав, що  єдине, що жителі Курщини чули про українців, це те, що казали російські пропагандисти:  "українці - це фашисти, які вбивають своїх дітей, громлять свої міста, знущаються зі своїх мешканців".

- Навіть одна жінка розповідала, що коли заходили українські військові в село, вони ховалися в кущах чагарниках для того, щоб не попастись на очі військових, бо їх лякали, що це звірі… На сьогодні вони вже з посмішкою на обличчі розповідають ці історії та довіряють українським військовим, принаймні чекають нашого приїзду, - запевняє Дмитрашківський.

Він додав, що здебільше на частини Курщини, де перебувають ЗСУ, знаходяться літні люди, які страждають через різні захворювання, також є маленькі діти.

Окрім того, Дмитрашківський розповів, що російська армія завдає ударів по Курській області, через що вже загинули 24 громадянина РФ, ще понад 30 отримали поранення.

- Росіяни добре розуміють, хто по них стріляє", - сказав військовий. За його словами, російські військові також завдають ударів по об’єктах інфраструктури – водонапірним вежам, електропідстанціям тощо.

  •   6 серпня розпочалась українська операція у Курській області. Українські військові успішно просуваються вперед, взявши під контроль понад сто населених пунктів, включаючи місто Суджа.  
  • 14 вересня в Інституті вивчення війни (ISW) повідомили, що українські сили просунулися вперед у Глушківському районі Курської області. 
Джерело матеріала
loader
loader