Кількість випадків домашнього насильства в Україні зросла на 80%, - прокуратура
Кількість випадків домашнього насильства в Україні зросла на 80%, - прокуратура

Кількість випадків домашнього насильства в Україні зросла на 80%, - прокуратура

З початку 2024 року в Україні різко зросла кількість випадків домашнього насильства. За даними правоохоронців, на сьогодні вже відкрито 8185 кримінальних проваджень, пов'язаних із домашнім насильством. А це на 80% більше, ніж рік тому, повідомила начальник відділу протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Ірина Шурхно.

- Правоохоронці активно взаємодіють із державними та комунальними спеціалізованими службами підтримки, а також громадськими організаціями для надання комплексної допомоги постраждалим: медичної, соціально-психологічної та правової, а також отримання тимчасового притулку у шелтері, кризовій кімнаті чи іншому центрі. Однак часто ті, хто страждає від домашнього насильства, самостійно нівелюють серйозність ситуації, – зазначили у прокуратурі.

Багато постраждалих продовжують жити з кривдником і не звертаються за допомогою, оскільки вважають насильство особистою проблемою. Однак приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків, попередила Шурхно.

Станом на жовтень 2024 року постраждалими від домашнього насильства вважаються понад 5 тисяч осіб, більшість із них – жінки та діти. В Офісі Генерального прокурора загострення проблеми пов'язують із війною. Там закликають не замовчувати такі випадки, а звертатися по допомогу до правоохоронців.

  • Журналісти Коротко про розповідали, що рівень домашнього насильства продовжує зростати. Як вчорашній герой та захисник може перетворитися на тирана для своїх близьких, чому повноцінно не працює програма реабілітації – пояснили психологи.
Теги за темою
Прокуратура
Джерело матеріала
loader
loader