У Газі звільнили дівчину, яку викрали в Іраку десять років тому
У Газі звільнили дівчину, яку викрали в Іраку десять років тому

У Газі звільнили дівчину, яку викрали в Іраку десять років тому

У секторі Газа звільнили викрадену в 11-річному віці дівчину з іракської громади єзидів. Наразі Фавзії Амін Сідо вже 21 і останні 10 років вона прожила в неволі, пише ВВС із посиланням на представників Ізраїлю, США та Іраку.

У 2014 році  бойовики Ісламської Держави напали на громаду єзидів - релігійної меншини, яка переважно проживає в Іраку та Сирії - убивши тисячі чоловіків і перетворивши жінок і дівчат на рабинь. Серед викрадених була і Фавзія Сідо, якій тоді було 11.  Невдовзі після викрадення її перевезли до Гази.  

За даними ізраїльських військових, викрадач Фавзії Амін Сідо загинув під час поточних бойових дій між Ізраїлем і ХАМАС, імовірно внаслідок авіаудару. Після цього вона втекла до іншого місця в Газі.  Сідо звільнили під час "складної операції, узгодженої між Ізраїлем, США та іншими міжнародними сторонами". Дівчину доставили до Іраку через Ізраїль та Йорданію.

Представник міністерства закордонних справ Іраку Сільван Сінджарі зазначив, що кілька попередніх спроб її врятувати протягом чотирьох місяців провалилися через ситуацію з безпекою в Газі. Сінджарі також додав, що Фаузія Сідо перебуває в доброму фізичному стані, але пережила серйозну психологічну травму через роки неволі та тяжкі умови життя в Газі.

Наразі Фаузія вже об’єдналася зі своєю сім’єю в Іраку, що зафіксовано на відео, опублікованому канадським філантропом Стівом Маманом, який займався її звільненням.

У Газі звільнили дівчину, яку викрали в Іраку десять років тому - Фото 1
  • 18 травня ЦАХАЛ виявив тіла трьох заручників у тунелі в Секторі Ґази, одна із загиблих - Шані Лук, викрадена і вбита бойовиками ХАМАС 7 жовтня минулого року. Кадри з викраденням дівчини облетіли тоді весь світ.
  • Раніше журналіст Коротко про писав, що через  війну в Ізраїлі може розпочатись ядерне протистояння.  

 

Джерело матеріала
loader
loader