В Україні вперше виплатили винагороду викривачеві корупції
В Україні вперше виплатили винагороду викривачеві корупції

В Україні вперше виплатили винагороду викривачеві корупції

В Україні вперше виплатили винагороду викривачеві корупції. Український військовослужбовець, який викрив корупційні схеми, отримає понад 1,68 млн. гривень. Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

- Ним став військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони та пройшов складний шлях, щоб викрити корупцію та довести справу до завершення. Справа стосувалася пропозиції неправомірної вимоги за "позитивний" висновок аудиту щодо робіт на замовлення Міноборони, виконаних компанією-підрядником. Справою займалося НАБУ, процесуальне керівництво та підтримання звинувачення у суді здійснювало САП, розглядаючи справу ВАКС. Наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС також присудила викривачеві виплату, - зазначили у відомстві.

У НАЗК нагадали, що відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданої державі шкоди від злочину після винесення обвинувального вироку суду. Можливість винагороди викривачам корупції було запроваджено ще 2019 року.

  • У 2020 році в Україні набув чинності закон, який передбачає винагороду для викривачів корупції та звільняє їх від відповідальності за неточні повідомлення про корупцію.
  • 6 вересня НАЗК запустило Єдиний портал викривачів, де громадяни можуть повідомляти про факти корупції, зокрема анонімно.
Теги за темою
Корупція
Джерело матеріала
loader