Кіднепінг у космосі. Учені з'ясували, хто і коли викрав Місяць, і як він поріднився із Землею
Кіднепінг у космосі. Учені з'ясували, хто і коли викрав Місяць, і як він поріднився із Землею

Кіднепінг у космосі. Учені з'ясували, хто і коли викрав Місяць, і як він поріднився із Землею

До цього моменту вчені дотримувалися двох провідних теорій, проте нове дослідження, схоже, кидає їм виклик.

У всій Сонячній системі немає нічого схожого на Землю та її Місяць: в інших планет є кілька місяців або вони відсутні зовсім. Але співвідношення мас нашої планети і її величезного супутника абсолютно унікальне і вчені роками намагаються розгадати цю таємницю, пише Science Alert.

Питання про походження незвичайного супутника Землі, за словами вчених, є питанням планетарної еволюції, і передбачає з'ясування шляхів для різних конфігурацій планета-місяць. Наразі у вчених є дві провідні теорії, які припускають, що Місяць — або дитя Землі, або її сестра, народжена з того самого матеріалу і в тому самому регіоні Сонячної системи.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Утім, нове дослідження астрономів Даррена Вільямса і Майкла Цуггера з Університету штату Пенсільванія припускає, що Місяць також міг бути "усиновленим Землею" і насправді був народжений в іншому місці Сонячної системи, а потім його захопила сила гравітації нашої планети.

Розрахунки вчених показують, що гравітаційне захоплення місяців можливе для планет земної групи, таких як наша Земля. З цього випливає, можливе походження спостережуваної нами сьогодні системи Земля-Місяць.

У дослідників є багато доказів того, що Земля і Місяць складаються з одного і того ж основного матеріалу. Мінеральний склад обох тіл настільки близький до ідентичного, наскільки можна було б очікувати, якби вони утворилися з одного і того ж матеріалу. Дослідники зазначають, що гіпотеза гігантського удару, по суті, є провідною теорією, що пояснює цю схожість: щось велике врізалося в Землю, а уламки, які утворилися, злилися в планету і Місяць.

Але є й інше пояснення. Наприклад, два тіла з однаковим складом могли утворитися в хмарі планети, що випарувалася, відомій як синестія. Ще одна теорія припускає, що Місяць міг утворитися одночасно з тієї самої хмари пилу, що обертається навколо Сонця, що й Земля.

Дослідники зазначають, що є й інший спосіб отримати місяць — вчені вже спостерігали це в інших місцях Сонячної системи. Якщо два тіла пройдуть одне повз одне під правильним кутом і з правильною швидкістю, вони можуть стати гравітаційно пов'язаними разом і опинитися на стабільній, довготривалій орбіті.

Передбачається, що зв'язок Землі та Місяця міг утворитися в результаті "подвійного захоплення". У цьому сценарії два тіла, які вже гравітаційно пов'язані, проходять повз третє тіло, яке захоплює одного з пари, розділяючи їх і залишаючи компаньйона собі. Астрономи тепер вважають, що щось схоже, ймовірно, сталося й у випадку з Місяцем і Землею.

Не секрет, що в Сонячній системі є безліч подвійних об'єктів, вчені все ще продовжують знаходити їх. Часом вчені також виявляють подвійні, а то й потрійні астероїди. Наприклад, є докази того, що ця гравітаційна взаємодія трьох тіл призвела до подвійного захоплення з нептуновим супутником Тритоном.

За словами авторів дослідження, Місяць має орбіту навколо Землі, яка не надто точно вирівняна з екватором, як варто було б очікувати від походження хмари сміття. Тому вони використали низку математичних моделей і змогли визначити, чи може щось розміром із Місяць бути захоплене чимось розміром із Землю. Розрахунки вчених показують, що насправді Земля могла б захопити й щось більше, наприклад, об'єкт розміром з Меркурій або Марс.

Але щось розміром із Місяць могло опинитися на еліптичній орбіті, яка згодом стала круглішою, і зрештою почало віддалятися з тією ж швидкістю, з якою зараз віддаляється Місяць, приблизно 3,8 сантиметра на рік.

Раніше Фокус писав про те, що на Місяці знаходиться більше води, ніж вважалося.

Теги за темою
Космос дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader