У Румунії КС зняв з президентських виборів одіозну ультраправу кандидатку
У Румунії КС зняв з президентських виборів одіозну ультраправу кандидатку

У Румунії КС зняв з президентських виборів одіозну ультраправу кандидатку

Конституційний суд Румунії ухвалив рішення про зняття з президентських виборів ультраправої кандидатки Діани Шошоаке, відомої скандальними заявами і вчинками; вона внесла свою кандидатуру повторно.

У суботу 5 жовтня Конституційний суд Румунії розглянув оскарження стосовно кандидатур шести кандидатів, включно із Шошоаке.

Суд відхилив п’ять із них, але вирішив зняти Шошоаке через її скандальні заяви, що продемонстрували "недостатню відданість Конституції".

Діана Шошоаке заявила у своєму Facebook, що бачить у цьому "докази, що американці, євреї та ЄС змовилися сфальсифікувати вибори у Румунії ще до того, як вони почалися".

"Відтепер у нас є конкретний доказ, що у Румунії – диктатура", – заявила вона.

Шошоаке після рішення не здалася і встигла повторно внести заявку на участь у виборах – за 10 хвилин до завершення дня, який був крайнім терміном.

ЦВК розгляне її ввечері у неділю.

Шошоаке відзначилася численними скандальними заявами та вчинками.

Її вивели з одного із засідань Європарламенту, де вона криками перебивала іншу депутатку, скандувала "Віримо в Бога" і тримала ікону, а за день до того обіцяла привести у Європарламент священника, щоб "прогнати звідти дияволів".

Під час свого першого виступу у Європарламенті Шошоаке відзначилась промовою з вигаданими фактами про "мільйон румунів" в Україні, яким "не дають говорити і молитися".

Всього у президентських виборах в Румунії будуть брати участь близько 20 кандидатів, включно з теперішнім прем’єром, Марчелом Чолаку, який має шанс вийти у другий тур, та вже ексзаступником генсека НАТО Мірчею Джоане.

У Румунії президент номінує прем’єр-міністра після виборів та призначає суддів і прокурорів, а також відіграє важливу роль у зовнішній політиці країни.

Перший тур виборів запланований на 24 листопада, після чого наступними вихідними відбудуться парламентські вибори, а після них, за потреби – другий тур.

Джерело матеріала
loader
loader