Загадкове поховання: у гробниці гладіатора виявили кістки 12 людей
Загадкове поховання: у гробниці гладіатора виявили кістки 12 людей

Загадкове поховання: у гробниці гладіатора виявили кістки 12 людей

Гробницю виявили безпосередньо під базилікою, яка спочатку була церквою, присвяченою святому Іоанну. 

Археологи у Туреччині у стародавньому саркофазі римського гладіатора на ім'я Євфрат виявила кістки 12 чоловіків і жінок, датовані 5 століттям нашої ери. Оскільки поховання воїна було на двісті років давнішим, це свідчить, що гробницю використовували повторно. 

Про загадкове поховання повідомляє видання Live Science.

Мистецтвознавець Університету Хатай Мустафи Кемаля в Туреччині Сінан Мімароглу та його команда виявили гробницю в руїнах базиліки, розташованої в провінції Ізмір, яка є частиною давньогрецького міста Ефес.

Науковець зазначив, що з напису відомо, що саркофаг спочатку був призначений для гладіатора. Однак поряд з написами на саркофазі знайшли гравюри християнських хрестів як на кришці, так і всередині.

Поховання розташоване безпосередньо під базилікою, яка спочатку була церквою, присвяченою святому Іоанну. 

Ця споруда пізніше була перетворена на купольну будівлю імператором Східної Римської імперії Юстиніаном, у шостому столітті вона слугувала важливим місцем поховання.

Вважається, що особи, поховані в саркофазі, мали високий статус у суспільстві. Мімароглу припускає, що вони, ймовірно, були громадянами вищого класу або членами духовенства, враховуючи ретельну увагу до їхнього поховання в церкві.

Загалом всередині саркофага було три хрести, датовані п'ятим століттям. Додаткові хрести вирізали на його кришці приблизно у восьмому столітті. Зараз їх порівнюють з аналогічними артефактами з регіону, щоб дізнатися більше про релігійні вірування людей, які їх виготовили.

Щодо гладіатора Євфрата, то відомо лише його ім’я та місце, де його поховали.

Джерело матеріала
loader