Тренер "Полісся" Імад Ашур: ліванець, родом із Одеси
Тренер "Полісся" Імад Ашур: ліванець, родом із Одеси

Тренер "Полісся" Імад Ашур: ліванець, родом із Одеси

В УПЛ пройдено більше ніж половину першого кола. І станом на зараз маємо несподівані новини. Друге місце у турнірній таблиці слідом за київським "Динамо" впевнено тримає житомирське "Полісся". Житомиряни зараз випереджають «Олександрію» і «Шахтар».

Завдяки такому прориву «Полісся» - це команда-сенсація. І тренує її колоритний фахівець Імад Ашур. Про нього мало хто знав до того, як він очолив житомирський клуб. Ашур не миготів у тренерських пулах українських грандів, та й минулого як відомого гравця за його спиною немає. Сьогодні ж його ім'я на слуху. У вболівальників – так точно. Тож кореспондент Коротко про дізнавався про цього цікавого спеціаліста.

Майбутнє визначив бразилець Роналдо

36-річний Імад Ашур народився у Одесі та у віці чотирьох років разом з родиною переїхав до Лівану. До 11 років Імад навчався у ліванській школі,  а тоді його батьки все ж вирішили повернутись до України.

- У 1999-му повернулися в Україну. І з того моменту вже пішов процес мого становлення як людини. Бо все одно переважно мої роки формування пройшли в Україні. Я не можу себе всередині відчувати якось інакше, окрім як людиною, яка виросла в Україні. Тому, коли у людей багато є питань стосовно того, хто я і звідки я взявся, то я взявся з міста Одеса. І переважну частину життя я провів саме там. На деякий час довелося знову поїхати до Лівану, коли я ще грав у футбол. А потім я вже повернувся остаточно в Україну, і почався мій тренерський шлях, - розповідав Імад Ашур у одному зі своїх інтерв’ю, які приводить ФК «Полісся». 

В футбол Імад закохався у шкільні роки ще у Лівані. Там він навчався у американській школі, де фізичну культуру викладали в американському стилі, тобто учень має право вибору секції, щоб і надалі розвиватись в обраному виді спорту. Найбільше вплинув на захоплення Імада футболом бразилець Роналдо. Саме «Зубастик» зачарував своєю грою так, що Імад лишився у футболі надовго і всерйоз.

Імад Ашур володіє англійською, арабською, українською та іспанською мовами. Що добре допомагає йому і у футболі знайти спільну мову з кимось із гравців. До речі, для українських тренерів такий лінгвістичний багаж досі є рідкістю. Цікаво, що в дитинстві тренер спілкувався російською мовою, але вже у дорослому віці перейшов на українську і з того часу чудово нею володіє.

Імад володіє декількома мовами, і це дозволяє йому буквально «знаходити спільну мову» з гравцями. Фото: Інстаграм Імад Ашур

«Полісся» - перший дорослий досвід

Імад Ашур – яскравий приклад того, коли молодому спеціалісту довіряють і дають можливість працювати. До призначення у «Полісся» він працював переважно у молодіжних і юнацьких командах. Але і у дорослих гравців тренер завоював авторитет і прославився своєю вимогливістю як до футболістів, так і до самого себе.

- Я відносно себе можу мислити тільки категорично, бо в мене, на мою думку, ніколи не було можливості дати собі відпочити або менш критично ставитись до себе. Бо мій шлях був з нуля, навіть не знаю, можливо, якщо є щось нижче навіть. Я кажу про футбол зараз. Я маю ставитися критично до себе. Я маю переоцінювати певні речі, змінювати своє мислення, що впливало на мої думки. Я маю це робити, я вимушений це робити, на мою думку, це обов'язок кожної людини, - підкреслюв Імад Ашур в інтерв’ю.

Тому й не дивно, що зараз Імад Ашур ставить футбол на перше місце і самовіддано працює над собою. Коли його запитали, чи є в його житті щось, що важливіше за футбол, Імад сказав лаконічне - «ні».

І в цьому «ні» відображається його неймовірне бажання розвиватись в футболі, завдяки якому у свої 36 він є одним із найцікавіших тренерів України.

До  речі

Прихильник Філа Джексона

Одного разу віцепрезидент «Полісся» Володимир Тесля сказав: «Впевнений, що Імад Ашур стане нашим Гвадіолою». Чи стане Імад новим «Пепом» – час покаже. Але сам тренер вважає, що його стиль роботи більше схожий на роботу італійців Гасперіні, Конте і аргентинця Б’єлси.

Але надихається він навіть не досвідом футбольних тренерів, а Філом Джексоном – тренером, який зумів побудувати чемпіонську династію «Чікаго Буллс» в НБА та «Лос-Анджелес Лейкерс». А методологічний вплив на нього як особистість мали люди, причетні до формування школи «Атлетіка» з Більбао.

Книга Філа Джексона «11 кілець» - улюблена книга Імада Ашура. Вона навіть подорожує з ним скрізь. Час від часу, коли у тренера є сумніви в роботі, він до неї повертається і знаходить потрібні йому відповіді.

Довідка Коротко про

Імад Ашур

Народився 19 квітня 1988 року в Одесі.

Виступав за ліванський «Хоменетмен» (Бейрут), одеські аматорські команди «Еволюшн», «Соборка», «Реал» та «Атлетик».

Закінчив Одеський національний університет ім. І. Мечнікова

Отримав тренерський диплом УЄФА.

Був головним тренером ДЮФК «Крок» (Одеса), працював тренером СДЮШОР «Чорноморець».

З серпня 2019 по серпень 2021 року був тренером Aspire Academy (Катар)

У травні 2024 року став головним тренером «Полісся», яке стало його першим досвідом роботи з командою вищої ліги.

Теги за темою
футбол УПЛ
Джерело матеріала
loader
loader