Похмурий вирок. Учені виявили, що дерева на Землі перебувають у жахливому становищі
Похмурий вирок. Учені виявили, що дерева на Землі перебувають у жахливому становищі

Похмурий вирок. Учені виявили, що дерева на Землі перебувають у жахливому становищі

Нове дослідження показує, що найшанованіші й найдавніші деревні рослини перебувають у жахливому становищі.

Останнім часом дедалі більше розмов про кліматичну кризу, що нависла над планетою, і похмуре майбутнє, яке чекає на Землю через вплив людини на неї. Згідно з новим звітом 25 із 35 життєво важливих систем планети вже перебувають на межі краху і це, ймовірно, не все. У новому дослідженні вчені, які вивчають дерева на планеті, винесли людству похмуре попередження, пише Science Alert.

Від прибережних секвой, що підносяться, до сосен і смерек епохи динозаврів, наші найдавніші та найшанованіші деревні рослини перебувають у жахливому становищі. Вчені стверджують, що втрата деяких видів поставить під загрозу виживання цілі ліси, а це зі свого боку позначиться на цілих екосистемах.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

2021 року глобальна оцінка під назвою "Стан дерев світу" показала приголомшливі результати: третина всіх видів дерев сьогодні балансує на межі зникнення. Загалом ідеться про близько 17 500 унікальних видів, які можуть бути стерті з лиця Землі. Для порівняння, це більш ніж удвічі більше за кількість усіх тварин, зокрема ссавців, птахів, земноводних і рептилій, які опинилися на межі вимирання.

За словами біолога-консерватора Малін Ріверс із Botanic Gardens Conservation International, деякі дерева вже настільки рідкісні, що існують лише в єдиному екземплярі, наприклад, самотня пальма Hyophorbe amaricaulis на Маврикії.

У 2022 році та ж група вчених випустила "попередження людству" про наслідки втрат цих видів. Пізніше похмурий прогноз учених підтримали ще 45 дослідників із двох десятків країн по всьому світу.

У своїх звітах автори дослідження описали численні наслідки цих втрат на світову економіку, продовольство, а також засоби існування. Наприклад, більша частина фруктів вирощується на деревах. У країнах, що розвиваються, 880 мільйонів людей використовують дрова як паливо, а 1,6 мільярда людей у всьому світі живуть у радіусі 5 кілометрів від лісу, покладаючись на його ресурси як на джерело їжі або доходу.

Але справа не тільки в цьому. Дерева є домівкою для неймовірної кількості одноклітинної та багатоклітинної форм життя, зокрема рослин, грибів, бактерій і тварин. У результаті втрата всього одного дерева є втратою втрати природного середовища для величезної кількості життя. Фактично, половина всіх тварин і рослин світу залежать від деревних місць проживання.

За словами Ріверс, по суті, втрата дерев є коренем проблеми вимирання тварин і птахів. У результаті нам не вдасться врятувати інші види, що зникають, якщо вже сьогодні людство не почне піклуватися про дерева по всьому світу.

Вчені зазначають, що деякі види дерев забезпечують унікальні взаємодії й не можуть бути замінені іншими видами. Наприклад, до них відносяться дерева драконової крові (Dracaena cinnabari), що залишилися від стародавніх лісів олігоцену, які є домівкою для багатьох інших видів, які повністю залежать від них.

Але справа не тільки у вразливості видів. Дерева тісно пов'язані з ґрунтом, атмосферою і погодою планети — вони очищають повітря, виробляють кисень і викликають дощі. Також саме дерева зберігають близько чверті доступної прісної води у світі та понад половину вуглецю. Втратьте достатньо дерев, і колообіг вуглецю, води та поживних речовин на нашій планеті буде порушено.

Раніше Фокус писав про те, що вчені дізналися, який вигляд мав найдавніший ліс на Землі.

Теги за темою
дослідження вчені Земля криза
Джерело матеріала
loader
loader