Пустелю Сахара накрили масштабні повені після неймовірних дощів
Пустелю Сахара накрили масштабні повені після неймовірних дощів

Пустелю Сахара накрили масштабні повені після неймовірних дощів

Пустелю Сахара накрили масштабні повені після неймовірних дощів

Наповнилося водою навіть знамените озеро Ірики, яке пересохло півстоліття тому

Рідкісні дощі впали на найпосушливіші місця на Землі. Серед них - пустеля Сахара. Злива залишила блакитні лагуни води серед пальм і піщаних дюн Сахари, а деякі найбільш посушливі регіони отримали стільки води, скільки не бачили за останні десятиліття.

Про це написало видання Independent.

[see_also ids=«608558»]

У пустелі на південному сході Марокко рідко йдуть дощі наприкінці літа, але цього вересня, як повідомив уряд Марокко, протягом двох днів випало більше опадів, ніж зазвичай, у кількох районах, де в середньому випадає менше ніж 250 міліметрів на рік, включно з Тату, одним із найбільше постраждалих районів. У Тагуніті, селі, розташованому за 450 км на південь від столиці Марокко Рабата, за добу випало понад 100 мм.

Бурі та урагани принесли більше опадів, ніж випадало за останні десятиліття, а в деяких місцях це і зовсім були повені. Місцеві жителі з трепетом спостерігали за тим, що відбувається.

У пустельних поселеннях, які відвідують численні туристи, що приїжджають до Сахари, повнопривідні автомобілі проїжджали по калюжах, а мешканці з трепетом спостерігали за тим, що відбувається.

«Уже 30-50 років не було стільки дощів за такий короткий проміжок часу», - сказав Хуссін Юабеб із Головного метеорологічного управління Марокко. За словами Юабеба, такі дощі, які метеорологи називають позатропічним штормом, справді можуть змінити погоду в регіоні найближчими місяцями та роками, оскільки повітря утримуватиме більше вологи, що призведе до збільшення випаровування та викличе нові шторми.

Шість років поспіль посуха створює проблеми для більшої частини Марокко, змушуючи фермерів залишати поля під паром, а міста і села - обмежувати споживання води.

Рясні опади, ймовірно, допоможуть поповнити великі підземні водоносні горизонти, які розташовані під пустелею і служать джерелом води для населення пустелі. Водосховища, загачені греблями, протягом вересня поповнювалися рекордними темпами. Однак поки незрозуміло, наскільки вересневі дощі допоможуть впоратися з посухою.

Але не тільки радість принесли рясні дощі. Подекуди повені були настільки сильними, що внаслідок прориву води через піски й оазиси в Марокко та Алжирі загинуло понад 20 осіб. Багато фермерів втратили врожай. Людям довелося надавати екстрені заходи допомоги.

[see_also ids=«613472»]

Супутники НАСА показали, як вода потужними потоками наповнила озеро Ірікі, знамените озерне русло між Загорою і Татою, яке пересохло ще 50 років тому.

Джерело матеріала