Зняття з військового обліку: які треба мати підстави
Зняття з військового обліку: які треба мати підстави

Зняття з військового обліку: які треба мати підстави

Зняття з військового обліку: які треба мати підстави

Роз'яснення дали юристи.

Через повномасштабну агресію Росії, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, які треба мати підстави, щоб знятись з військового обліку та хто має це робити.

Кого можуть зняти з військового обліку

Юристи пояснили, що правила військового обліку передбачають чіткий та вичерпний перелік підстав для зняття з обліку військовозобов’язаних.

Так, зняти з військового обліку можна наступних військовозобов’язаних:

  • військовозобов’язані, які змінюють місце проживання та переїжджають проживати в ту територію, на яку юрисдикція ТЦК та СП, де вони перебувають на обліку не поширюється.
  • військовозобов’язані, яких прийняли на службу в правоохоронні органи такі як Національна поліція України, ДБР, БЕБ, ДКВСУ, органів цивільного захисту. Такі військовозобов’язані беруться на облік у відповідних органах в яких починають проходити службу.
  • військовозобов’язані, які переїжджають для тимчасового (понад три місяці) проживання за кордон. Вони повинні стати на консульський військовий облік в тій країні, в якій тимчасово проживають.

Як знятись з військового обліку

Фахівці зазначили, що для того, щоб знятися з військового обліку, потрібно особисто зʼявитися в ТЦК та СП, в якому військовозобов'язаний перебуває на обліку та подати відповідну заяву.

При цьому, зняттю з військового обліку під час загальної мобілізації передують усі мобілізаційні процедури: оновлення облікових даних, проходження ВЛК та виявлення підстав для відстрочки.

«При знятті з військового обліку військовозобов’язаний повинен мати при собі: заяву, в якій обґрунтовуватимуться підстави для зняття з обліку, паспорт, військово-обліковий документ (військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного тощо), а також документи, що виступатимуть доказами зазначених у заяві підстав», – йдеться у повідомленні.

Військовозобов’язаний є знятим з обліку у військкоматі після отримання відповідної відмітки під назвою «Знятий з військового обліку» в військово-облікових документах.

Чи треба знову ставати на облік

Юристи пояснили, що після отримання відмітки «Знятий з військового обліку» військовозобов’язаний повинен стати на облік в іншому ТЦК та СП або ж в іншому органі, де буде перебувати на військовому обліку.

Такий обов’язок – з’явитись у відповідний орган для постановки на військовий облік військовозобов’язаний повинен виконати протягом семи днів з моменту зняття з обліку та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Раніше адвокатка Марина Бекало розповіла, чи може виїхати за кордон у відрядження заброньований працівник.

Джерело матеріала
loader
loader