У спецустанові на Львівщині, на яку скаржилися вихованці, є "педагогічно занедбані" діти, - Лубінець
У спецустанові на Львівщині, на яку скаржилися вихованці, є "педагогічно занедбані" діти, - Лубінець

У спецустанові на Львівщині, на яку скаржилися вихованці, є "педагогічно занедбані" діти, - Лубінець

Співробітники Секретаріату уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця здійснили повторний візит до навчально-реабілітаційного центру Львівщини, вихованці якого раніше заявили про насильство з боку вихователів. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

– Діти при індивідуальній оцінці їхніх потреб висловлювали обережність у висловлюваннях. Це говорить про те, що працівники закладу, ймовірно, провели попередню роботу з дітьми, роз'яснивши, що можна говорити, а що ні. Однак під час тривалого спілкування окремі діти розкривалися та розповідали, що зазнавали психологічного тиску, насильства, погроз, інші повідомляли, що були свідками скоєння насильства над іншими вихованцями закладу. Це свідчить, що таким дітям потрібна не разова допомога, а тривалий супровід психолога чи наставника, – зазначив Лубінець.

Також, за попередньою оцінкою фахівців, половина дітей взагалі не мала перебувати в цій установі. Зараз у таких дітей спостерігається "педагогічна занедбаність" і це можливе наслідок надання неякісних освітніх послуг. Цим дітям рекомендовано влаштування сімейних форм виховання чи забезпечення інклюзивним навчанням чи навчанням у закладі середньої освіти.

Одна дитина, яка перебуває у закладі, розповіла, що підробляє у сфері ритуальних послуг. Вихованець зізнався, що копає могили, готує тіла померлих до поховання, а також співає їх. На думку омбудсмена, така "зайнятість" у дитячому віці здатна "викликати важкі психологічні наслідки". Крім того, робота свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці.

  • 28 вересня Лубінець повідомив, що на Львівщині в одному з дитячих навчально-реабілітаційних центрів зафіксовано можливі випадки фізичного, психологічного та сексуального насильства над дітьми.
  • На початку жовтня у скандальному закладі провела перевірку Державна служба у справах дітей, фахівцям якої діти розповіли про те, що були свідками фізичного насильства. Крім того, зафіксували випадки психологічного тиску, насильства між дітьми та роз'єднання дітей із однієї родини. Вихованці закладу скаржилися на харчування, а деякі з них виглядали "недоглянутими".
Теги за темою
Діти
Джерело матеріала
loader
loader