Слідами "Мілтона": топ 5 найбільш руйнівних ураганів в історії
Слідами "Мілтона": топ 5 найбільш руйнівних ураганів в історії

Слідами "Мілтона": топ 5 найбільш руйнівних ураганів в історії

Ураган «Мілтон», який вирує вже третій день у штаті Флорида (США), трохи знизив потужність. Після виходу на сушу з океану "Мілтон" ослаб і рухається зі швидкістю вже не 280 км/год, а "всього-навсього" 150-170 км/год, але, як і раніше, смертельно небезпечний для людей. Вже відомо про двох загиблих та п'ятьох постраждалих внаслідок торнадо, які виникли через ураган. Пошкоджено сотні будівель та авто, тож кількість постраждалих може бути значно вищою.

Жителів узбережжя застерігають від спроб вийти зі сховищ, тому що «Мілтон» не особливо передбачуваний і явно увійде до списку найруйнівніших ураганів в історії. Коротко про – про ті катаклізми, які знаходяться в цьому списку.

"Сан-Каліксто II" (1780 р.)

Ураган «Сан-Каліксто II» вважається смертоносним штормом за всю історію спостережень Північноатлантичного басейну. Він вирував з 9 по 20 жовтня 1780 року і був дуже руйнівним. Швидкість вітру під час його руху на Барбадос, ймовірно, перевищувала 320 км/год.

За свідченнями очевидців, вітер був таким оглушливим, що люди не чули свого голосу, а з дерев, перед тим як їх повалити, він здирав кору. Навіть важкі гармати були зрушені на 30 м. Тільки на острові Барбадос ураган забрав життя 4500 людей. Біля острова Гренада розбилися 19 голландських кораблів, а в Сент-Лусії рознесло на тріски флот британського адмірала Джорджа Родні. Один з кораблів ескадри підняло і буквально викинуло на будівлю міської лікарні, що стояла неподалік.

Великий ураган 1780 року, ураган Сан-Каліксто II забрав життя понад 27,5 тисяч людей. Авторство: Valentine Green/commons.wikimedia.org

"Бхола" (1970 р.)

Лихо обрушилося на Східний Пакистан та Західну Бенгалію (штат на сході Індії) 12 листопада 1970 року. Ураган досяг лише третьої категорії потужності, але став одним із найзгубніших в історії людства.

Циклон «Бхола» сформувався над Бенгальською затокою ще 8 листопада, а потім почав зміщуватися на північ, принагідно набираючи швидкість. На момент її піку він досяг берегової лінії Східного Пакистану. Деякі населені пункти просто стерло в порошок. Удар шторму забрав життя, за різними оцінками, від 300 тис. до 500 тис. осіб.

Ураган був настільки сильним, що змінив карту держав. Різка критика влади за повільність у разі ліквідації наслідків циклону призвела до того, що на виборах, які відбулися у грудні того ж року, перемогла східнопакистанська опозиція. Тривале протистояння, що послідувало за цим, вилилося у війну. У результаті утворилася держава Бангладеш.

Циклон «Бхола» забрав життя, за різними оцінками, від 300 тис. до 500 тис. осіб. Фото: getbengal.com/

"Ніна" (1975 р.)

Це навіть не тайфун, а супертайфун, який пронісся над Китаєм та Тайванем на початку серпня 1975 року. Ураган, швидкість вітру якого досягала 250 км/год, викликав найсильніші повені, зруйнував найбільшу в китайській провінції Хенань дамбу Баньцяо і дрібніші греблі, стерши з землі майже 6 млн будівель. Повінь викликала хвилю заввишки від 3 до 7 м і завширшки 10 км.

«Ніна» забрала життя 26 000 людей (це тільки ті, хто потонув) і стала одним із найруйнівніших ураганів в історії. Але цих жертв їй виявилося замало: понад 145 тис. людей померло пізніше від голоду, оскільки були знищені посіви, та понад 300 тис. голів худоби. Повна кількість жертв, за різними оцінками, становить від 171 000 до 230 000 осіб. Збитки від урагану оцінюються в $1,2 млрд.

Супертайфун "Ніна" зруйнував дамбу, що призвело до загибелі десятків тисяч людей. Фото: courses.bowdoin.edu

"Катріна" (2005 р.)

Один з найвідоміших у світі та найруйнівніший за всю історію США ураган. Формування "Катріни" почалося біля Багамських островів 23 серпня 2005 року. Ще до того, як він досяг узбережжя Сполучених Штатів, йому було надано п'ятий (останній) рівень небезпеки за шкалою ураганів. Швидкість вітру "Катріни" досягала 280 км/год. 27 серпня ураган досяг узбережжя Флориди, а потім повернув у бік Мексиканської затоки. Штати Луїзіана, Алабама, Флорида та Міссісіпі були оголошені зоною стихійного лиха.

Новий Орлеан та його околиці залишили понад мільйон осіб (близько 80% всього населення). Перед магазинами та автозаправками вишикувалися кілометрові черги. Але близько 150 000 городян, які проживають за межею бідності, не мали змоги виїхати. Громадський транспорт припинив роботу, тому тим, хто не мав машини, залишалося лише сховатися у критому стадіоні під назвою "Супердоум".

29 серпня 2005 року ураган досяг штатів Луїзіана та Міссісіпі. Дамби Нового Орлеана, 70% території якого лежить нижче за рівень моря, були пошкоджені. Почалося затоплення міста. Дах "Супердоума" сильно пошкодило вітром.

«Катріна» забрала життя 1836 осіб, економічні збитки становили $125 млрд.

Нью-Орлеан, затоплений ураганом "Катрін". Фото: AP Photo/U.S. Coast Guard/commons.wikimedia.org

"Айк" (2008 р.)

Цьому урагану на початку вересня 2008 року було присвоєно четверту категорію небезпеки. А коли «Айк» 13 вересня дістався південних районів Техасу, він ослаб, і швидкість вітру становила «всього» 135 км/год. Проте «Айк» зміг зруйнувати невезуче містечко Галвестон (1900 року тут також пройшовся ураган, забрав життя 6000 осіб). Від урагану загинули 195 людей. Проте в історію він увійшов як найбільший за розміром тропічний циклон в Атлантиці за весь час спостережень - діаметр шторму, за різними даними, склав від 900 до 1450 км.

Наслідки «Айка» у Луїзіані. Фото: Coast Guard/commons.wikimedia.org

Джерело матеріала
loader