Черги у військкоматах та проблеми з інвалідністю: у Міноборони відповіли, коли запрацює сервіс відстрочки у Резерв+
Черги у військкоматах та проблеми з інвалідністю: у Міноборони відповіли, коли запрацює сервіс відстрочки у Резерв+

Черги у військкоматах та проблеми з інвалідністю: у Міноборони відповіли, коли запрацює сервіс відстрочки у Резерв+

У команді Міністерства оборони із цифровізації пропрацювали онлайн-бронювання, але автоматичне продовження відстрочки в Резерв+ не працює.

Як передає "Хвиля", про це повідомила заступник міністра оборони з цифровізації Катерина Черногоренко у коментарях під своєю посадою у Фейсбук.

Наразі можна отримати відстрочку від мобілізації через інтернет. Проте Міністерство оборони поки що не може точно сказати, коли в системі Резерв+ почне працювати автоматичне продовження відстрочки для деяких груп людей, таких як студенти, вчителі, інваліди та батьки з багатодітними сім'ями.

Люди скаржаться, що вчителям та освітянам все ще доводиться стояти в чергах у військкоматах і приносити паперові довідки з роботи. Незважаючи на те, що ця інформація вже є в державній базі даних, як і для студентів.

Резерв+
Резерв+

Коли запитали, коли може заробити автоматичне продовження відстрочки, щоб полегшити роботу військкоматів та самих учителів, представник відомства Катерина Черногоренко сказала, що це одне з головних завдань. Зараз працюють над тим, щоб з'єднати різні бази даних, щоб ця функція швидше з'явилася у додатку.

"Ці відстрочки - один із наших пріоритетів. Налагоджуємо взаємодію між реєстрами, щоб вони швидше з'явилися у додатку", - сказала вона.

Черги у військкоматах та проблеми з інвалідністю: у Міноборони відповіли, коли запрацює сервіс відстрочки у Резерв+ - Фото 2

Важливо відзначити, що відстрочки потрібно продовжувати кожні три місяці – на момент дії затвердженого парламенту указу Президента. При цьому дія останнього продовження спливає 9 листопада. Це означає, що потрібно знову подавати документи до ТЦК.

"Відстрочки діють до кінця кожного періоду військового стану відповідно до законодавства. Але ми плануємо спростити їхнє отримання", - пояснила Черногоренко.

Також розповідається про проблему, з якою зіткнулися люди з інвалідністю. Наводиться приклад підлітка, який виїхав за кордон у 16 ​​років. Там йому підтвердили важку форму інвалідності, яка потребує супроводу.

Однак коли сім'я спробувала оновити документи в Україні, виникли складнощі. У системі "Резерв+" не було інформації щодо інвалідності дитини. Крім того, психоневрологічний диспансер не передав необхідні дані у 2022 році. Через це підліток не може отримати український закордонний паспорт чи оновити ID-картку. Батьки стурбовані та не знають, як вирішити цю проблему.

У відповідь Черногоренко заявила, що планується автоматизувати взяття на облік для 16-25-річних, щоб їм не довелося звертатися до ТЦК.

Однак для цього є два варіанти:

  • стати на облік в Україні особисто і потім оформити відстрочку
  • зробити довіреність на представника, який звернеться до ТЦК, щоб вашого сина поставили на облік та оформили відстрочку.

"Пушимо відстрочки для студентів, багатодітних батьків та людей з інвалідністю цієї осені. Але й з інших видів розробники посилено працюють", - додала вона.

Черги у військкоматах та проблеми з інвалідністю: у Міноборони відповіли, коли запрацює сервіс відстрочки у Резерв+ - Фото 3

Нагадаємо, у Міноборони анонсували інноваційне оновлення програми Армія+.

Джерело матеріала
loader