Фізики створили нову версію плутонію: це допоможе розібратися з "магічними числами"
Фізики створили нову версію плутонію: це допоможе розібратися з "магічними числами"

Фізики створили нову версію плутонію: це допоможе розібратися з "магічними числами"

Китайські вчені успішно синтезували новий ізотоп плутонію — плутоній-227. Це відкриття допоможе вивчити "магічні числа", тобто певні числа протонів і нейтронів, які роблять ядро атома більш стабільним.

Вчені з Інституту сучасної фізики Китайської академії наук створили новий ізотоп плутонію, плутоній-227. Це відкриття має велике значення для ядерної фізики, особливо щодо трансуранових хімічних елементів, які знаходяться за ураном у періодичній таблиці хімічних елементів, пише Interesting Engineering.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Плутоній являє собою штучно створений хімічний елемент, який має порядковий номер 94 у періодичній таблиці хімічних елементів. Це важкий радіоактивний метал, який використовують при створенні ядерної зброї та створення палива для ядерних реакторів. Плутоній отримують з ізотопу урану, урану-238. Ізотопом називають різновид атомів і ядер хімічних елементів, які мають різну кількість нейтронів і протонів.

У плутонію є ізотопи від плутонію-228 до плутонію-247, але найвідомішими є ізотопи плутоній-238 і плутоній-239. Тепер же китайські фізики оголосили про те, що вони успішно синтезували новий ізотоп — плутоній-227. Це перший ізотоп плутонію відкритий китайськими вченими.

Плутоній-227 є унікальним ізотопом, адже це різновид плутонію з великим дефіцитом нейтронів. Для створення цього ізотопу фізики використовували реакцію термоядерного випаровування. Нове відкриття було засноване на попередньому дослідженні фізиків ізотопів нептунію.

Відкриття плутонію-227 надає платформу для дослідження так званих "магічних чисел" у ядерній фізиці. Ці числа, включно з 2, 8, 20, 28, 50, 82 і 126, являють собою певні кількості протонів і нейтронів, які надають ядру підвищеної стабільності. Простіше кажучи, це схоже на будівництво з блоків, де певні комбінації створюють більш стабільну структуру. Синтез плутонію-227 пропонує спосіб вивчити це питання і краще зрозуміти стабільність хімічних елементів, розташованих за ураном у періодичній таблиці.

Спочатку фізики проаналізували дев'ять ланцюжків розпаду плутонію-227, щоб підтвердити відкриття нового ізотопу. Потім учені виміряли енергію альфа-частинки та період напіврозпаду плутонію-227, які становили близько 8191 кілоелектронвольт і 0,78 секунд відповідно.

Одним зі способів розпаду плутонію-227 є вихід альфа-частинок, які по суті є ядрами гелію, що складаються з двох протонів і двох нейтронів. Фізики виміряли енергію цих альфа-частинок і визначила період напіврозпаду ізотопу, тобто час, необхідний для розпаду половини атомів плутонію-227.

Нагадуємо, що у плутонію немає стабільних ізотопів і найдовгоживучішим є плутоній-244.

Як уже писав Фокус, нова планета допомагає розкрити секрет найпоширеніших зірок у Чумацькому Шляху. Вчені намагаються з'ясувати, яким чином біля маленьких зірок утворюються дуже масивні планети, адже теоретично цього не повинно бути.

Нагадуємо, що однією з головних проблем у фізиці є задача трьох тіл, яку давно не можуть розв'язати вчені. Тепер же, як уже писав Фокус, нове відкриття наближає фізиків до вирішення цієї задачі.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader