Орбан хоче зірвати допомогу Україні, щоб догодити Трампу, - Politico
Орбан хоче зірвати допомогу Україні, щоб догодити Трампу, - Politico

Орбан хоче зірвати допомогу Україні, щоб догодити Трампу, - Politico

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати допомогу Україні, щоб догодити кандидату в президенти США Дональду Трампу.

Як передає "Хвиля", про це повідомляє Politico.

Угорщина планує заблокувати надання Україні 50 млрд євро кредиту за рахунок заморожених російських активів в інтересах Трампа. Згідно з планом, у разі перемоги той зможе відмовитись від надання американської частки цього кредиту. Відтак довести свої виборцям, що не фінансуватиме Україну.

Видання зазначає, що таким чином "прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан готується зробити великий політичний подарунок своєму кращому другу по той бік Атлантики".

При цьому аналітики нагадали, що, незважаючи на те, що заплановану допомогу Україні буде надано у вигляді кредиту, погашено його буде за рахунок "непередбаченого прибутку, отриманого від більш ніж 250 млрд доларів заморожених у західних країнах російських активів". Більша частина їх у європейських країнах.

Враховуючи це, Європейський Союз розглядає можливість надати Україні допомогу у розмірі 35 мільярдів євро. Очікується, що решту фінансування нададуть інші країни "Великої сімки" (G7), включаючи Сполучені Штати Америки.

При цьому самі США наполягають на тому, що ЄС необхідно продовжити термін продовження мінімум до 36 місяців. Справа в тому, що зараз цей термін становить лише 6 місяців, що "збільшує ймовірність того, що якась країна розморозить активи, і це змусить національні уряди використати гроші платників податків для погашення кредиту".

"В той час, як лідери всіх країн ЄС виступають за продовження терміну продовження санкцій до 36 місяців, як того вимагають США, Орбан відмовляється. ... Для нього перевага в тому, що він купує необхідну йому добру волю у свого друга-республіканця", – наголосили аналітики.

За їхніми словами, Україна ж гостро потребує цієї допомоги. Зокрема, щоб підготуватись до очікуваної важкої зими – адже "Росія має енергетичну інфраструктуру країни своєю метою".

Таким чином, у ЄС можуть піти на допомогу Україні без залучення союзників. Однак це дозволить США взагалі не брати участь у фінансуванні країни.

"Якщо Брюссель та Вашингтон спільно нададуть Україні кредит, Трамп буде пов'язаний його обслуговуванням протягом багатьох років. Але якщо кредит буде схвалено без США, у нього не буде таких зобов'язань. ... Блокування кредиту Орбаном – приклад зближення Трампа та угорського прем'єр-міністра . Схоже, що ці двоє вже йдуть у ногу з питань України", – пишуть аналітики.

Вони також зазначають, що в самому ЄС роблять спроби тиску на Орбана. Однак той "поки не здається".

Однак, без допомоги України не залишать, оскільки в ЄС, схоже, готові піти на її надання навіть без участі США.

"Якщо Угорщина відмовиться поступитися, ЄС, швидше за все, надасть кредит на своїх умовах. ... ЄС прискорює ухвалення законодавства про виплату Україні до 35 млрд євро, що покриває частку США в кредиті. Питання має бути вирішене до кінця жовтня", – додали аналітики

Нагадаємо, Орбан підтримав заяви Трампа про мир в Україні.

Теги за темою
Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader