Карта бойових дій в Україні 15 жовтня
Карта бойових дій в Україні 15 жовтня

Карта бойових дій в Україні 15 жовтня

Сьогодні, 15 жовтня, в Україні розпочався 965 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російська армія наступає по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ. 

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 14 жовтня.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 жовтня російські війська відбили території в українському виступі в Курській області. Російські блогери заявили про повернення контролю над Толстим Лугом і низкою інших населених пунктів, зокрема, Черкаською Конопелькою, проте підтвердження цього немає. Інститут вивчення війни (ISW) не зміг підтвердити ці заяви та зазначив, що російські війська перебувають приблизно за 7 км від околиць Суджі, хоча можливі ближчі позиції.

Російські війська здійснювали атаки біля Коренево, Суджі та інших населених пунктів. Водночас українські сили вели контратаки в цих районах. Повідомляється про участь підрозділів російських повітряно-десантних військ, морської піхоти та спецназу в операціях на цьому напрямку.

Крім того, в Глушковському районі російські сили відбили Новий Путь, витіснивши українські війська з частини виступу, однак ISW не підтвердив ці дані. За словами блогерів, розпочалася осіння розпутиця, що впливає на хід бойових дій, але надає перевагу російській гусеничній техніці.

Командувач чеченського спецназу Апті Алаудінов заявив, що російські війська повернули близько половини території, захопленої Україною в Курській області з серпня 2024 року. ISW повідомляє про 46% відновленої території.

Також, українська розвідка (ГУР) заявила про знищення російського літака Ту-134 на військовому аеродромі "Оренбург-2" внаслідок пожежі, проте ISW не може підтвердити цю інформацію незалежно.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська просунулися в межах Вовчанська (на північний схід від міста Харків) на тлі триваючих наступальних операцій на півночі Харківської області 14 жовтня. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися вздовж вулиці Короленка на півночі Вовчанська, хоча ISW ще не помітив візуальних доказів цього твердження.  Українські джерела повідомляли, що російські війська здійснили наземні атаки поблизу Стариці (на південний захід від Вовчанська) 13 і 14 жовтня.Повідомляється, що на півночі Харківської області продовжують діяти частини російської 16-ї бригади спецназу (Головного управління Генштабу Росії (ГРУ)), а також підрозділи 18-ї мотострілецької дивізії (11-й армійський корпус (АК) Ленінградського військового округу (ЛМО)). продовжують діяти поблизу Липців (на північ від м. Харкова).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 жовтня російські війська незначно просунулися на північний захід від Кремінної, продовжуючи наступальні дії вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Російський блогер заявив, що підрозділи 144-ї мотострілецької дивізії (20-ї загальновійськової армії) просунулися на схід від Новосадового, але ISW не підтверджує це візуально.

Голова Сєвєродонецької міськадміністрації Роман Власенко зазначив, що російські війська завдають ударів на північний захід від Кремінної в напрямках Журавка Балка та Макіївка, а також на південь від Кремінної — у напрямку Білогорівки та Серебрянського лісу. Атаки тривають і на інших ділянках, включно з районом Куп’янська та Сватового, де діють підрозділи 25-ї мотострілецької бригади.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 жовтня російські війська вели наступальні дії на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського та в районі Часового Яру, але підтверджених змін лінії фронту не зафіксовано. Росблогери заявляли про просування російських сил уздовж траси Т0504 та в полях біля Григорівки, але ISW не підтверджує цих даних.

Російські війська також діяли на північ і південь від Часового Яру в районах Оріхово-Василівки та Ступочок. У напрямку Часового Яру залучені підрозділи 177-го морського піхотного полку Каспійської флотилії та 1008-го мотострілецького полку, що діє поблизу Ступочок.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Українські сили нещодавно відновили втрачені позиції в центрі Торецька на тлі продовження наступальних операцій Росії в цьому районі 14 жовтня. На опублікованих 13 жовтня геолокаційних кадрах видно елементи російської 132-ї мотострілецької бригади (51-ї загальновійськової армії [CAA] [колишній 1-й Донецької народної республіки] AC], Південний військовий округ [ПВО]), обстрілюючи українські сили в центрі Торецька, що свідчить про те, що українські сили нещодавно відновили позиції в цьому районі.[35] 14 жовтня російський блогер заявив, що російські війська просунулися в південній Щербинівці (на захід від Торецька), але ISW не знайшло підтвердження цієї заяви. 13 і 14 жовтня російські війська вели наступальні дії під Торецьком і Щербинівкою. Повідомляється, що в районі Торецька діють підрозділи російського батальйону «Лавіна» (132-а ОМСБр, 51-а ОМС, СМР).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 жовтня російські війська вели наступальні дії під Покровськом, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Російські війська вели наступальні дії на схід від Покровська в районі Промінь, Новоторецьке, Миролюбівка, Мирноград і на південний схід від Покровська в районі Сухого Яру, Гірника, Лисівки, Селидового, Цукуриного, Кремінної Балки, Ізмайлівки, Новогродівки, Крутого Яру, Новодмитрівки, Курахівки, Новоселидівки, Желаного. Друге та Зоряне 13 і 14 жовтня. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися під Мирноград, але ISW не знайшло підтвердження цієї заяви.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14 жовтня російські війська здійснювали наступальні дії на кордоні Донецької та Запорізької областей, зокрема на північний схід від Приютного та на північ від Левадного, але підтверджених змін на лінії фронту немає. Український Генштаб зафіксував удари по Новодарівці з використанням 60 некерованих авіаційних ракет, а радник мера Маріуполя повідомив про перекидання російських військ з Новоазовська в бік Времівки або Пологів.

На курахівському напрямку російські війська продовжили наступ і провели механізований штурм, який українські сили успішно відбили, знищивши кілька одиниць техніки. Російські блогери заявляли про захоплення Острівського, але ISW це не підтвердив. У напрямку діють підрозділи 20-ї мотострілецької дивізії та 5-ї окремої мотострілецької бригади.

Біля Вугледара російські війська здійснили просування на північний захід від Водяного, проте підтверджень цих заяв також немає. Бойові дії тривали в районі Костянтинівки, Антонівки, Катеринівки та Золотої Ниви, де діють підрозділи 68-го армійського корпусу та 5-ї танкової бригади.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська 13 і 14 жовтня проводили наземні штурми на заході Запорізької області в районі Роботиного, Малої Токмачки (на північний схід від Роботиного) і Новоданилівки (на північ від Роботиного), але підтверджених досягнень не досягли.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

13 і 14 жовтня Генштаб України повідомляв про штурмові дії російських військ на дніпровському напрямку, ймовірно, у східній Херсонській області та на островах у дельті Дніпра. Речник ВМС України Дмитро Плетенчук зазначив, що російські сили зосереджують ресурси на захисті Керченського мосту, приділяючи йому більше уваги, ніж іншим об'єктам інфраструктури, таким як нафтосховища. Росія використовує стріли, загородження та авіацію для захисту мосту, оскільки морські засоби стали вразливими до українських ударів. Крім того, поблизу мосту будуються загороджувальні споруди та розгорнуті системи ППО в Криму для захисту від атак.

Джерело матеріала