Масштабна розвідмережа: Китай створив 600-тисячну армію шпигунів
Масштабна розвідмережа: Китай створив 600-тисячну армію шпигунів

Масштабна розвідмережа: Китай створив 600-тисячну армію шпигунів

З моменту приходу до влади в 2012 році голова КНР Сі Цзіньпін поставив забезпечення національної безпеки на основне місце, вимагаючи і від чиновників, і від простих громадян протистояти загрозам китайським інтересам.

В результаті, пише The Wall Street Journal з посиланням на оцінки західних розвідок, утворилася гігантська армія шпигунів, боротьба з якою ускладнюється тим, що вона проводить децентралізовані операції. Ними займається безліч відомств та приватних компаній, чиї методи виглядають безсистемно, оскільки діють вони значною мірою автономно і, як видається, лише у загальному розумінні керуються цілями, які озвучує керівництво Компартії Китаю.

За даними ФБР, чисельність хакерів, що підтримуються Китаєм, як мінімум у 50 разів перевищує чисельність кіберперсоналу відомства. "Хакерська програма Китаю перевершує за масштабами аналогічні програми всіх інших держав разом узятих", - говорив на початку року директор ФБР Крістофер Урей. За оцінками одного з європейських агентств, у китайських операціях зі збору розвідданих та забезпечення безпеки можуть брати участь до 600 000 осіб.

Протидія таким діям Китаю ускладнюється тим, що, на відміну від інших авторитарних держав, таких як Росія та Іран, західні економіки тісно пов'язані з китайською у виробничій та торговій сферах. Більшість країн не можуть собі дозволити ввести санкції проти Китаю і вислати його дипломатів. "Китай особливий", заявив нещодавно Кен Маккаллум, генеральний директор служби внутрішньої безпеки Великобританії MI5.

Рідкісний тиждень минає без попередження західних спецслужб про китайську загрозу, пише WSJ. Минулого тижня американська влада почала вивчати наслідки останнього злому, внаслідок якого хакери могли отримати доступ до системи, що використовується федеральним урядом для організації санкціонованих судом прослуховування. У вересні ФБР повідомило, що пов'язана з китайською державою фірма зламала в США, Великій Британії, Франції, Румунії та інших країнах 260 000 підключених до інтернету пристроїв, включаючи камери та маршрутизатори. Проведене Конгресом розслідування показало, що у китайські вантажні крани, що працюють у морських портах США, було вбудовано технологію, яка могла дозволити таємно ними керувати. Конгресмени також заборонили Пентагону використовувати для заходу військових судів у будь-які порти у світі, де використовується китайська платформа для обробки вантажів Logink.

Навесні китайські шпигуни були заарештовані в Німеччині та Великобританії за придбання спеціального лазера та відправлення його до Китаю з порушенням заходів експортного контролю, стеження за Європарламентом та переслідування китайських дисидентів. За даними MI5, з 2022 р. китайські агенти зв'язувалися через LinkedIn не менше ніж з 20 000 британців у спробі спонукати їх поділитися конфіденційною інформацією.

Кеті Хочул, колишня помічниця губернатора штату Нью-Йорк, виявилася китайським агентом. Таким самим виявився помічник депутата Максиміліана Краха, члена ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини". А у 2023 р. бельгійська націоналістична партія "Фламандський інтерес" виключила зі своїх лав Франка Крейельмана, коли з'ясувалося, що він приймав гроші від китайського шпигуна в обмін на виконання різних завдань, корисних для Пекіна. Раніше Крейєльман був відомий своєю проросійською позицією, їздив до Москви і публічно виступав проти західної допомоги Україні.

Складність у боротьбі з китайськими шпигунами полягає в тому, що Пекін не грає за старими правилами, яких дотримувалися розвідники різних країн. Його, схоже, не хвилює, що його агентів ловлять на місці злочину, і, на відміну від Росії, він рідко погоджується на їхній обмін.

Європейські спецслужби попереджають, що китайські студенти та запрошені до Європи вчені є однією з головних цілей китайської розвідки. MI5 закликає університети бути обережними у співпраці з китайськими консалтинговими компаніями, лабораторіями та навчальними закладами, щоб не передати їм цінну інтелектуальну власність.

Джерело матеріала
loader
loader