SpaceX Starship з упійманої Mechazilla ракети вибухнув після приводнення
SpaceX Starship з упійманої Mechazilla ракети вибухнув після приводнення

SpaceX Starship з упійманої Mechazilla ракети вибухнув після приводнення

SpaceX Starship з упійманої Mechazilla ракети вибухнув після приводнення - Фото 1

У неділю світ спостерігав дивовижне приземлення першого ступеню ракети SpaceX на автоматизовані «руки» вежі Mechazilla. Втім, сам Starship вибухнув.

Випробувальний політ 13 жовтня — величезний успіх та тріумф інженерів. Перший ступінь ракети «ювелірно» сів на вежу, лише підплавив оперення. У багатьох повідомленнях зазначалося, що друга частина, тобто космічний корабель, успішно приводнилася в Індійському океані. Таке формулювання є вірним по суті випробувань, але не передає драми моменту. Вже після занурення у воду стався вибух.

Верхня частина ракети довжиною 50 м здійснила зразковий політ та обертався навколо Землі майже годину. Безпосередньо перед приводненням Starship «перекинувся на живіт», щоб ще більше уповільнити зниження. Потім корабель запустив двигуни, щоб виправитися та сповільнити спуск над поверхнею океану.

Starship Flight 5 Splashdown! @SpaceX‘s Starship vehicle has successfully soft-landed in the Indian Ocean, then tipped over and appeared to explode as it fell into the sea. ‘Starship has landed,’ SpaceX says. Recovery was never intended for this Ship. pic.twitter.com/TTBVGOJVpY

— Tariq J. Malik (@tariqjmalik) October 13, 2024

Але через кілька секунд камера у воді зафіксувала вибух у вигляді величезної вогняній кулі. Видовище стало ефектним завершенням випробувального запуску, який увійшов в історію космічних польотів. Допис e X Twiter відзначає, що цей корабель ніколи не призначався для відновлення.

Офіційний акаунт SpaceX привітав команду з «захопливим п’ятим льотним випробуванням Starship». Вкінці відео у пості теж видно вибух. Ілон Маск у своєму повідомленні відзначив точність приземлення згідно з метою випробування.

Ship landed precisely on target!

Second of the two objectives achieved. https://t.co/aMnllnkyzP

— Elon Musk (@elonmusk) October 13, 2024

«Корабель приземлився точно в ціль! Другу з двох цілей досягнуто».

Вибух — це драматична та видовищна подія, втім, не дивна під час випробувань. Очевидно, що SpaceX буде над чим попрацювати до наступних випробувань. Вони очікуються за кілька місяців, після приготувань та отримання дозволів.

Джерело: The Byte

SpaceX Starship з упійманої Mechazilla ракети вибухнув після приводнення - Фото 2
Теги за темою
SpaceX
Джерело матеріала
loader