Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль
Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 1

Випустити найкращий смартфон у світі насправді цілком реально, але зробити це 17 разів поспіль, не залишаючи жодних шансів конкурентам? На мою думку, Apple iPhone став справжнім чудом, унікальним феноменом у світі технологій і не тільки. Саме цей пристрій змінив не лише підхід до виробництва, сприйняття, розуміння смартфона, а й формує нове покоління людства, буквально формуючи світове суспільство. І ось чому це саме так.

Зміст

  • 1 Заново винайдений смартфон
  • 2 Недосяжний рівень технологій
  • 3 Підтримка, ПЗ та життєвий цикл
  • 4 Світовий лідер 17 років поспіль
  • 5 Роздуми замість висновків

Заново винайдений смартфон

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 2

Поняття «розумного» телефона бере початки з кінця 1990-х, коли вперше з’явилися феноменальні Nokia серії Communicator. Поступово смартфони рухалися ближче до народу, з’являлися доступніші моделі компактних розмірів, які мали практичне застосування не лише в житті вічно зайнятих бізнесменів.

Кнопкові, сенсорні, з різними формами та операційними системами – їх було так багато, що не перелічити найцікавіші моделі не те що тут, а й в одному матеріалі. Саме тому ми написали їх багато. Пропонуємо ознайомитися з серією статей про різноманітні телефони інших виробників до епохи Apple iPhone:

  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років
  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2002-2003 років
  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2004 року
  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 1)
  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2005 року (Частина 2)
  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2006 року
  • Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2007 року (фінал)

Після 2007 року все кардинально змінилося, адже реліз Apple iPhone в цьому році поступово знищив чи негативно вплинув на усі компанії, які не прийняли нові правила гри. Величезний ємнісний екран з Multi Touch (вперше у світі), плавність інтерфейсу та недосяжна для конкурентів зручність використання – всі ці фактори зробили з Apple iPhone 1 хіт продажів попри його посередні характеристики.

На релізі Apple iPhone були більш функціональні телефони інших виробників, але вони не давали того рівня взаємодії, що й перший айфон. В компанії зрозуміли, що хочуть люди і не прогадали. Відтепер користуватися розумним телефоном можуть всі, навіть не дуже розумні люди, в тому числі трирічні діти, 80-річні пенсіонери з деменцією, люди, які не вміють писати і читати тощо.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 3

Все тому, що операційна система побудована максимально просто, інтерфейс казуальний та інтуїтивно зрозумілий. Навіть мавпу можна навчити гортати ролики в Tik-Tok та користуватися iPad.

Згодом ідентичним шляхом пішли інші, коли «позичили» головну ідею в Apple, створивши Android OS, але це вже інша історія, про яку поговоримо в окремому матеріалі.

Якщо згадати, якими складними були смартфони на Palm OS, Windows Mobile, Symbian, то все стає на свої місця: молодь просто фізично не здатна повноцінно взаємодіяти зі старою технікою, яка потребувала серйозних технічних знань та мала високий поріг входження.

Саме так з посередніми можливостями, але унікальним досвідом використання перший Apple iPhone отримав можливість перерости себе в наступних поколіннях і стати найтехнологічнішим смартфоном у світі, утримавши звання лідера світового ринку.

Недосяжний рівень технологій

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 4

Перший iPhone мав справді погану камеру, не вмів писати відео, та мав обмежені можливості Bluetooth. Тоді було раціональніше купити універсальний Samsung i780, мультимедійний Nokia N95 чи музичний Sony Ericsson W960, але є одна річ, в якій iPhone перевершив всіх відразу, не залишивши шансів примітивним візуально, але функціональним OS.

Повноцінний Web-двигун дозволяв користуватися Інтернетом без обмежень зі всіма скриптами. Сторінки завантажувалися як на комп’ютері, чим не міг похвалитися жоден смартфон того часу. Вже 17 років поспіль Safari є найшвидшим в світі браузером для мобільних телефонів.

Цікаво й те, що відрив лише зріс за останній час і тепер є кілька кратним відносно найкращих флагманів з Android. Сучасні Apple iPhone швидше опрацьовують вебдодатки, ніж більшість ноутбуків преміального класу завдяки високій продуктивності Single Core.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 5

Двократна різниця це дуже багато. Qualcomm не може нічого запропонувати проти A-Series Apple, особливо коли справа заходить за обробку web-скриптів. Останні моделі Apple iPhone 16 взагалі переходять відмітку 30 балів в Speedometer 3.0, що вже на рівні флагманських комп’ютерів з найпотужнішими процесорами сучасності, коли майже всі Android смартфони не набирають й 10 балів.

1

З кожним новим поколінням iPhone отримував все краще начиння, скорочуючи відрив між конкурентами, а також ПЗ ставало досконалішим. В певний момент технології Apple пішли у великий відрив, що відбивалося на шалених продажах девайсу, мотивуючи компанію вкладати ще більше коштів в розробку нових моделей. Звісно, великою мірою на це впливала й потужна рекламна компанія, яка змогла ототожнити сучасного користувача саме з iPhone, а не з якимось іншим смартфоном.

Починаючи з iPhone 3GS корпорація Apple вже відкусила чималий шматок ринку (мільйон пристроїв за тиждень продажів), а iPhone 4S вивів поняття мобільного фото та процесорної швидкодії на принципово новий рівень. Згодом дійшло до того, що Mediatek, Samsung, Qualcomm відставали від Apple в технологічному розвитку на 3-4 роки!

Розглянемо два випадки з актуальними та старими смартфонами, щоб зрозуміти куди рухається тенденція. На щастя, відрив від монополіста скорочується, але не так швидко, як хотілося б цього. Очевидно, що Apple дала серйозний поштовх для розвитку ARM процесорів, наче AMD свого часу розворушила x86 ринок.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 7

Згідно з офіційними даними Geekbench смартфони Apple iPhone мають величезний відрив від конкурентів. Наприклад, Apple iPhone 8 має на 62% продуктивніше ядро, ніж в ровесника Samsung Galaxy S8, а в багатопотоці набирає на 25% більше балів. Чи змінилося щось зараз?

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 8Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 9

Незалежні тестування лише підтверджують факт, що Apple залишає конкурентів далеко позаду. iPhone 16 Pro Max на 35% швидший за Samsung Galaxy S24 Ultra в синтетичних тестах Geekbench Single Core, на 17% швидший в Multi Core та у 2+ рази швидший під час обробки браузерних скриптів в Speedometer 3.0. Що ж, відставання вже менше, хоча є кілька нюансів.

В тестах штучного інтелекту яблучний телефон також демонструє дивовижний відрив. Різницю можна вимірювати не у %, а в разах. Навряд чи Google гордо заявить на своїй презентації, що їх флагман (Pixel 9 Pro XL) лише у два рази повільніший за iPhone 16 Pro Max. Добре, що не в п’ять.

Комбінація відмінного програмного забезпечення з апаратним дала свої плоди. Цей симбіоз не мав рівних серед конкурентів (17 років пройшло, а лідерство не змінилося). Попри гарний старт операційна система від Google з роками почала програвати за щедрого покупця все більше і більше.

В реальних умовах різниця стає ще більшою в міру старіння пристрою. Регулярні оновлення, постійна підтримка та якісне програмне забезпечення роблять так, що iPhone дозріває наче якісне вино з часом, а конкуренти перетворюються на оцет. Ще на релізі вони програють в бенчмарках, а з плином часу відрив лише збільшується.

В преміальному сегменті OS Android не могла боротися проти iOS через низьку якість програмного забезпечення, високе споживання оперативної пам’яті та заряду акумулятора, хоча свою популярність він все ж отримав серед смартфонів нижчого класу. Зараз справи в Android значно кращі, але все ще технологічно він знаходиться далеко від «яблучної» екосистеми.

Цікаво й те, що з меншими акумуляторами Apple iPhone мають найкращу у своєму класі автономність. При чому зі збільшенням навантаження на процесор зростає відрив від конкурентів. Лише бюджетні Android смартфони зі слабкими чипами можуть обігнати iPhone в плаві автономності, але флагманам годі зарікатися.

  • iPhone 16 Pro Max встановив рекорд у тесті PhoneBuff на час роботи без підзарядки — 28 годин 14 хвилин

Енергоефективний процесор не лише на 30-40% продуктивніший за аналогічні від Qualcomm, а й споживає менше енергії, менше перегрівається та не тротлить так, як в інших виробників. Чого лише варті графіки стрес-тестів для Android флагманів – платимо повну ціну, а отримуємо 60-70% швидкодії в кращому випадку. Типовий користувач Apple не здогадується про ці поняття, але бачить, що його смартфон швидший за конкурентів з OS Android.

11

Саме так формується думка і загальне сприйняття лідера. Тобто сучасний Android флагман може бути дійсно швидким, зручним, якісним, але… iPhone просто кращий в кожному з цих пунктів, що помічає досвідчений/недосвідчений користувач, навіть, без усіх цих тестів з «цифрами» в бенчмарках, де Apple є беззаперечним лідером.

З камерами також все начебто зрозуміло: iPhone добре фотографують на рівні інших флагманів і найкраще знімають відео (тут без конкуренції), та найважливіше, що вони мають найвищий % вдалих фото.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 12

Варто згадати наш тест Samsung Galaxy S23 Ultra проти Apple iPhone 14 Pro Max, де переможця фотобатлу помітно неозброєним оком, а вночі тим більше. Зліва на фото Apple, справа Samsung.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 13

Власники iPhone люблять їх камеру за стабільність і правильно налаштовані алгоритми, які вміють розмивати фон, правильно виставляти освітлення, різкість, на відміну від ненадійного ПЗ в Android. Не дивно, чому обирають саме їх, а не смартфони, що не можуть розмити фон навколо котика (S23 Ultra).

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 14

Чомусь рейтинги на кшталт DXOMARK не допомагають просувати своїх лідерів, адже про існування тих топ-смартфонів знають лише справжні ентузіасти (або жителі Китаю). Вони можуть зробити якісні фото, але користувачі на масовому ринку все одно обирають надійність та стабільність в мобільній камері, а бонусом отримують найкраще відео на ринку серед смартфонів, з чим не посперечаються й фанати протилежного табору.

Користувачі iPhone не задумуються про ці технологічні тонкощі, бенчмарки, тести, але вони бачать і відчувають різницю на своєму власному досвіді. Можна купити якісний смартфон будь-якого виробника (конкуренція стала сильна і флагмани Android сильно покращали), але навіщо гарний, якщо є можливість придбати найкращий?

Підтримка, ПЗ та життєвий цикл

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 15

Відомо, що Apple довго підтримують свої пристрої, випускаючи актуальні оновлення, надають послуги з ремонту тощо, тому не дивно бачити їх домінування на ринку відновлених смартфонів, адже такі пристрої є сенс ремонтувати, бо їх куплять й після ремонту за чималу суму. Попит шалений, навіть, на iPhone з відміткою «відновлено на заводі».

А як там справи з підтримкою операційної системи? Свіжі оновлення на пристрій 7-річної давності? Чому б ні! І це в той час, коли більшість китайських смартфонів отримують оновлення не більше ніж два роки.

Смартфони Apple сумісні з останньою версією iOS 18:

  • iPhone XR
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 15
  • iPhone 15 Plus
  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Pro Max
  • iPhone 16
  • iPhone 16 Plus
  • iPhone 16 Pro
  • iPhone 16 Pro Max
  • iPhone SE (2-го покоління)
  • iPhone SE (3-го покоління)

Samsung також старається підтримувати свої флагманські рішення якомога довше, але поки що їм далеко до рівня Apple в цьому плані. Samsung Galaxy S9 (ровесник iPhone XS) отримав оновлення до Android 10, коли на підході Android 15. Тобто лише дві версії, як в найдешевших смартфонів Nokia, HMD, Motorola, а iPhone 2018 року випуску досі працює на найновішій версії системи iOS 18.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 16Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 171

Отже, Apple iPhone залишається актуальним довше, значно-значно довше, ніж найкращі «конкуренти» з Android OS. Вживаний Samsung Galaxy S9 можна придбати за 2500-4000 гривень, а за Apple iPhone XS доведеться віддати у два рази більше, а той в три, залежно від технічного стану.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 19Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 20

Обидва смартфони мали приблизно однакову вартість на старті продажів, а знецінюються по-різному. Флагмани китайських виробників втрачають в ціні ще більше, тому що на них низький попит, а за iPhone люди готові хоч побитися біля магазину.

Неймовірний попит суспільства на Apple iPhone спричиняє повільну втрату вартості, а пов’язано це з тим, що ці смартфони залишаються актуальними довше, ніж будь-які інші. Вони показують вищу швидкодію (про що говорили вище) на релізі, а через 5-8 років різниця ще більше зростає не на користь Android флагманів.

Саме через це вони так дорого коштують на вживаному ринку, а Xiaomi, Redmi, Poco, Vivo, Oppo, Realme, Motorola, Sony, Asus, ZTE, Samsung, Nokia та інші топові смартфони дешевіють швидше (нікого не цікавлять?), ніж тануть льодинки граду в липні.

Коли інші телефони викидають на смітник, бо вони більше не мають цінності в суспільстві, iPhone ремонтують, відновлюють, продовжують експлуатувати якомога довше, бо 6-7 річний пристрій все ще залишається актуальним.

Це один з показників зацікавленості, потрібності, важливості, актуальності, необхідності, бажаності смартфонів серед суспільства, принаймні серед його переважної більшості. Поки що Apple iPhone є лідером за тривалістю життєвого циклу без натяку на конкуренцію.

Світовий лідер 17 років поспіль

Крім того, що Apple iPhone є найбільш бажаним телефоном (і пристроєм взагалі) у світі, компанії вдалося перевершити (не надовго) лідера за кількістю проданих одиниць. При цьому найпопулярніші у світі моделі Samsung A-серії коштують в 5-8 разів менше за iPhone, тобто є бюджетними, а флагмани продаються значно гірше.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 21

У 2022 році 75% преміальних смартфонів були від Apple і тенденція йде лише на користь яблучної корпорації. Флагмани з OS Android купують все менше, адже люди розчаровуються в них з очевидних причин, про які говорили вище (продуктивність, ПЗ, підтримка).

  • Різні iPhone зайняли відразу 8 місць у ТОП-10 найпопулярніших смартфонів 2022 року

У 2024 році iPhone знову домінує на ринку, займаючи найбільше місць в десятці найпопулярніших смартфонів світу. Лідером став iPhone 15, з 4.1%, а найближчий смартфон іншого виробника Samsung A15 5G має лише 2.0% в другому кварталі року. Єдиний флагман в рейтингу Samsung Galaxy S24 Ultra (відносно Q1 2024 продажі впали) продається майже в три рази гірше, ніж Apple iPhone 15 Pro Max.

Жодними флагманами Google Pixel, Motorola, Xiaomi (лише бюджетка), ZTE, Asus, Sony в рейтингу й не пахне. Apple твердо тримає лідерство продажів вже 17-ий рік поспіль і поки не натякає, що хтось здатен посунути їх продукт. Вони щороку перевершують свої власні очікування, встановлюють нові рекорди та все глибше проникають в суспільство як головний пристрій в житті людини.

  • Передзамовлення iPhone 15 Pro Max перевищили прогнози Apple, — Мін-Чі Куо

Більше ніж два мільярди iPhone у світі – це багато, враховуючи, що вони залишаються актуальними значно довше, ніж конкуренти з Android. Коли флагмани інших виробників відправляються на утилізацію, iPhone ще кілька років отримує актуальні оновлення і продається третьому-четвертому власнику на вторинному ринку.

  • Звіт Apple: $69,7 млрд від продажів iPhone і 2,2 млрд активних пристроїв у всьому світі
Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 22
Лише санкції Китаю проти Apple допоможуть Android відбити кілька % преміального сегменту.

Про абсолютне світове лідерство свідчить не лише суха статистика продажів, а й кілометрові черги в день запуску. В сучасному світі технологій люди стають в черги хіба що за ігровими консолями Sony, або ж за смартфонами Apple, щось інше побачити майже неможливо.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 231Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 25Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 26Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 271

Чи бачили ви колись чергу за новинками Xiaomi, Samsung, Pixel? Так само ніхто не спішить купляти класичні ПК, телевізори, ігрові ноутбуки, а Apple iPhone наскільки бажаний, що люди готові забивати місце на ніч, спати в наметі, брати кредит, бігти одне одному по головах заради цього пристрою, щоб отримати його першим. Наче за цукром в радянські часи, стоять фанати в очікуванні новинки та це продовжується вже майже два десятиліття поспіль. Це і є феномен Apple.

Роздуми замість висновків

Якби не Apple, то зараз точно не було б таких функціональних смартфонів, в тому числі на OS Android, адже саме iPhone дав важливий поштовх прогресу, змусив виробників працювати в поті чола, щоб конкурувати з новим хітом продажів.

Завдячуючи успіху Apple iPhone світ отримав шалений приріст продуктивності мобільних чипів, розвиток мобільного фото та соціальних мереж. Дивлячись на продажі яблучного смартфона інші виробники й самі почали приносити інновації в умовах складної конкуренції.

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 29

Та чи на краще це все? Яким світ був би без Apple iPhone? Можливо, він був би гіршим… або значно кращим. Ймовірно, люди менше часу проводили б перед екранами незручних для використання смартфонів зі стилусом, а більше спілкувалися наживо, менше переглядали відео на портативних пристроях, а частіше купляти стаціонарні комп’ютери.

Можливо, діти не страждали б розладами психіки через мобільні відеоігри з механіками казино чи перегляд коротких відео в Tik-Tok, а мами-одиначки проводили час з дітьми, замість переписок з потенційними вітчимами для доньки в Instagram, або під час знімання нового ролику для OnlyFunds.

Саме з 2007 року (запуск Apple iPhone + YouHub) в десятки разів зросло фінансування 18+ індустрії, сильно впала народжуваність, знизився рівень тестостерону в чоловічого населення, почалося домінування ультра лівих настроїв в масових медіа тощо. Як мінімум, люди стали більше спілкуватися онлайн в переписках, а менше по телефону голосом.

Безумовно, технологічний прогрес напряму пов’язаний з цими всіма соціальними змінами, а Apple iPhone, як головний пристрій сучасності, зробив найбільший вклад у фундамент того, що маємо саме зараз. А можливо це все справді на краще?

Іноді зміни йдуть на користь, тому час все поставить на свої місця у світі нових людей. Світі, який своїм неймовірним впливом на суспільство формує компанія, що розпочала шлях з «маленького гаражу».

Феномен Apple iPhone: найпопулярніший у світі смартфон та головний пристрій людства 17 років поспіль - Фото 30
Теги за темою
Технології Apple
Джерело матеріала
loader