Найбільша суперповня року: коли її можна побачити
Найбільша суперповня року: коли її можна побачити

Найбільша суперповня року: коли її можна побачити

Найбільша суперповня року: коли її можна побачити

Найкращий час для спостережень за нею – вечір 16 жовтня.

Цього тижня над Землею зійде найбільша суперповя 2024 року. Як повідомляє Space.com, найкращим часом для спостережень за нею буде вечір 16 жовтня.

Зазначається, що офіційно повня настане о 14:26 за київським часом 17 жовтня. Але на 11 годин раніше, о 15:48 16 жовтня, Місяць досяг перигею - найближчої до Землі точки своєї орбіти. В результаті, місяць здаватиметься на 14% яскравішим, ніж зазвичай.

Повний місяць, який збігається з перигеєм, називають суперповнею.

Фред Еспенак, який раніше працював у NASA, визначає суперповню, як повний місяць, який настає, коли Місяць знаходиться в межах 90% від максимального зближення із Землею. За його словами, на 2024 рік припадає чотири суперповні: у серпні, вересні, жовтні та листопаді. Але жовтнева суперповня буде періодом, коли повний місяць настане найближче до перигею.

А, наприклад, 13 квітня 2025 року повний місяць співпаде з апогеєм – точкою максимального віддалення Місяця від Землі. Тому в цей день місяць здаватиметься на 14% меншим, ніж зазвичай.

Корінні жителі Америки давали імена кожній повні року. У їх традиції, жовтнева повня називався Місяцем Мисливця. Така назва була дана через те, що коли листя опадало, наставав сезон полювання на оленів.

Раніше вчені запропонували нову гіпотезу появи природного супутника Землі. За їхніми словами, наша планета могла «захопити» Місяць із космосу, а не отримати його внаслідок катастрофічного зіткнення з іншим небесним тілом.

Джерело матеріала
loader
loader