Чому не можна митися 17 жовтня і що потрібно обов'язково відремонтувати сьогодні: прикмети та заборони на Осія
Чому не можна митися 17 жовтня і що потрібно обов'язково відремонтувати сьогодні: прикмети та заборони на Осія

Чому не можна митися 17 жовтня і що потрібно обов'язково відремонтувати сьогодні: прикмети та заборони на Осія

Цього дня віруючі православної церкви вшановують пам'ять старозавітного святого пророка Осії, що входить до числа 12 малих пророків.

Інші назви свята: "Осій Осінній", "Осій Грязник", "Кінець літнього шляху".

Колесо наших предків вважалося оберегом, воно захищало від злих духів. Воно пов'язане із символом сонця, оскільки воно "котиться" небом. Якщо людину кусала змія, то крім трав промивали оцтовою водою, яку потім пропускали через колесо. Але ще колесо було символом відьми, ніби вона могла на ньому їздити. Навіть були легенди, що якщо у колеса, що котиться, вирвати спиці, то відьма втратить руки або ноги.

Варто відремонтувати в цей день все, що має колеса. Час також задуматися про зимову гуму. Це дуже важливе питання безпеки. Адже вже приходять сильні холоди та навіть морози.

Не можна цього дня митися, щоб не змити здоров'я. Дехто навіть не вмивається у страху перед хворобами. Жінки, за традицією, печуть бублики з маком і пригощають ними всіх рідних, близьких, сусідів. Дівчатам можна погадати на заміжжя. Візьміть тільки зняте колесо і котіть від вхідних дверей до воріт зі словами: "Милий, по доріжці приходь, мене з собою забери" . Назад його слід притягнути. Якщо колесо торкнеться землі, то ви не вийдете заміж. Але мати може допомогти із надто важким колесом.

Якщо хтось захворів, то цього дня його катають на возі, який потім забирають. Вважається, що так людина обов'язково скоро піде на виправлення. Якщо в сім'ї постійні скандали, сварки меду чоловіком та дружиною, то треба удвох взятися за колеса та тричі прокрутити його проти годинникової стрілки. Так ви відженете все погане. А потім – три рази за годинниковою. Це привабить мир, щастя та любов.

Також можна дізнатися про погоду на зиму. Якщо віз скрипить, то зима очікується дуже сувора.

Українці, сніг, зима. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 17 жовтня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти у допомозі тим, хто просить.

У церковне свято 17 жовтня не варто вирушати у далеку дорогу, брати гроші у борг – повернути їх буде важко. Також у цей день краще не розпочинати нових справ і не будувати планів, а тим більше – про них розповідати, бо нічого не справдиться.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.

Джерело матеріала
loader
loader