Зображає архієпископа Тріру: пошуковець знайшов золоту монету XV століття
Зображає архієпископа Тріру: пошуковець знайшов золоту монету XV століття

Зображає архієпископа Тріру: пошуковець знайшов золоту монету XV століття

Неподалік від Кам’янця-Поморського Польський пошуковець знайшов золоту монету, яка походить із Німеччини. На знахідці зображено Отто фон Цигенгайна — архієпископа Тріру.

Поблизу Кам'янця-Поморського в Західному Помор'ї, Польща, нещодавно виявили середньовічний рейнський гульден. Золоту монету знайшов член Асоціації пошуковців Святого Кордули за допомогою металошукача, пише Heritage Daily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Артефакт, заглиблений всього на 10 см під поверхнею, ідентифікували як рейнський гульден — золота монета, що широко використовувалася в регіоні Рейнської області в XIV-XV століттях.

На аверсі монети зображено Отто фон Цигенгайна, видатного діяча Священної Римської імперії, який був архієпископом і курфюрстом Тріра у 1419-1430 роках. Він зображений в урочистому вбранні, тримає в руках патерицю і благословляє, а латинський напис "OTTONIS ARCPI"TR" ідентифікує його як архієпископа Тріра.

На зворотному боці геральдичний щит, що представляє архієпископство Тріра, оточений написом "MOnETA-nova-AVREA-OVEN", що означає "Нова золота монета Оффенбаха". Ця рідкісна знахідка вказує на історичну роль регіону як ключового гравця в середньовічній європейській торгівлі, і монета, ймовірно, потрапила до Помор'я через комерційний обмін. Рейнські гульдени були важливим елементом німецької грошової системи, що широко використовувався по всій Європі, зокрема в таких країнах, як Богемія, Угорщина та Франція.

Важливо Знайшли там, де не чекали: археологи розкопали римську статую у "найсвятішому місті" (фото)

Цей гульден став третьою золотою монетою, що поповнила колекцію Кам'янського музею історії землі, після знахідки золотої монети 1794 року і золотого дуката 1777 року.

Раніше Фокус писав про знайдений на Сицилії римський будинок з мозаїкою. Вчені виявили його не вдаючись до традиційних розкопок.

Також ми розповідали про вавилонські артефакти, які нещодавно виявили вчені. Всього дослідники знайшли близько 500 предметів.

Джерело матеріала