Вчені підтвердили, що коти – це рідина
Вчені підтвердили, що коти – це рідина

Вчені підтвердили, що коти – це рідина

Вчені підтвердили, що коти – це рідина

Вони мають здатність «просочуватися» крізь дрібні отвори.

Петер Понграц з Університету Етвеша Лоранда в Угорщині провів дослідження, що допомогло довести, що коти насправді є рідиною. І самі тварини це, мабуть, розуміють, повідомляє Science Alert.

Вчений довів, що зіштовхуючись із серією дедалі дрібніших отворів коти здатні «просочуватися» крізь них, як рідина, хоч і вагаються, якщо отвір замалий, щоб почуватися комфортно. Це передбачає, що крім демонстрації деяких властивостей рідини кішки також мають деякий ступінь самосвідомості щодо своїх власних розмірів.

«Текучість» котячих не вислизала від уваги вчених. У 2014 році Марк-Антуан Фардін довів у статті, що з часом кішки починають «розтікатися», щоб відповідати формі контейнера, в якому вони виявляються. Це певним чином поміщає кішок у категорію аморфних тіл – не зовсім твердих, але й рідких.

Дослідження Понграца було проведено з метою визначити, чи кішки демонструють усвідомлення власного тіла. Він брав участь у подібному дослідженні 2019 року, яке проводилось на собаках. Воно показало, що ці тварини побоюються проникати в отвори, надто малі для них. Тобто, вони мають знання про власні розміри і використовують їх.

Котів вивчати складніше, оскільки вони набагато норовливіші. Собаки роблять те, що від них хочуть люди, але з котами все інакше. Тому Понграц розробив експеримент, який би відповідав більш комфортному для кішок середовищі, у них вдома. Він зробив установку з дощок із вирізаними отворами. Одна серія їх складалася з отворів різної ширини, а друга з різною висотою.

Випробування пройшли 30 із 38 кішок, але його результати можна вважати показовими. У більшості отворів кішки просочувалися до своєї людини з іншого боку без вагань, навіть коли отвір був у половину ширини їхнього тіла. Але у випадку з панелями різної висоти вони вагалися, якщо отвір був коротшим за висоту їхньої холки, і навіть шукали альтернативні рішення, наприклад, повністю перестрибували через панель. До такої поведінки були більш схильні вищі кішки, що свідчить, що усвідомлення розмірів тіла відіграє роль у прийнятті рішень.

Крім того, оскільки випробування проводилися в будинках кішок, де вони відчували себе у безпеці, такі коливання навряд чи були пов'язані з побоюваннями про те, що знаходиться по той бік панелі.

Експеримент також показав, що кішки по-різному сприймають ширину та висоту отвору. Вузький отвір не викликав побоювань, і вони легко просочувалися крізь нього. Але висота отвору вимагала більшої уваги, особливо якщо кішці доводилося пригинатися, щоб пробратися через нього.

Раніше вчені розповіли, які породи кішок живуть найменше.

Джерело матеріала
loader