Жахливе відкриття: на Марсі знайшли «відрубану голову»
Жахливе відкриття: на Марсі знайшли «відрубану голову»

Жахливе відкриття: на Марсі знайшли «відрубану голову»

Жахливе відкриття: на Марсі знайшли «відрубану голову»

Насправді це камінь, який набув незвичайних обрисів.

Марсохід Perseverance зробив знімок, на який потрапило щось жахливе. Може здатися, що на ньому зображена висушена людська голова, що розкладається, відокремлена від тіла, повідомляє Science Alert.

Але насправді все не таке страшно. Насправді, як і у випадку з іншими «жахливими» відкриттями, на знімок потрапив камінь, який виглядає чимось іншим.

Perseverance зробив знімок каменю 27 вересня. Якщо відволіктися від голови, це фрагмент осадового пісковику, який не відрізняється від інших, розташованих поруч. Такі камені – не рідкісне для Марса, особливо в місцях, де колись текла вода.

Незвичайним камінь робить його форму. Те, як він обвітрився, і його орієнтація по відношенню до камери роблять його схожим на голову, що лежить на боці.

Парейдолія, або розпізнавання значущих форм і зображень у випадкових об'єктах і розташуваннях, напрочуд поширена серед фотографій Марса. На знімках Червоної планети вже знайшли камені, схожі на голову ведмедя, гриби, воїна, крихітного єті, ложку і навіть комах.

Вважається, що такі відкриття робляться, коли наші очі бачать розташування об'єктів, тіней і форм, а деякі частини вашого мозку, які обробляють візуальну інформацію, роблять висновки, перш ніж решта  сірої речовини встигає це зробити. Існує навіть спеціальна ділянка тканини, призначена для швидкого розпізнавання облич, що міститься у веретеноподібній звивині глибоко всередині мозку.

Те, що камінь на Марсі може набути форми, яка нагадує голову людини, зачаровує. Але немає жодних доказів того, що на Червоній планеті будь-коли існувало складне життя.

Нагадаємо, нещодавно Perseverance вразив команду дослідників новою знахідкою. Він виявив чорно-білий смугастий камінь, не схожий на жодний інший, знайдений на Марсі.

Джерело матеріала
loader