Коли починається Різдвяний піст за новим календарем: дата 2024 року, меню за днями, традиції
Коли починається Різдвяний піст за новим календарем: дата 2024 року, меню за днями, традиції

Коли починається Різдвяний піст за новим календарем: дата 2024 року, меню за днями, традиції

Різдвяний піст — один з найважливіших в церковному календарі. 2024 року він починається раніше, адже Різдво віряни в Україні будуть святкувати 25 грудня. Також він найтриваліший і має низку серйозних заборон.

Якого числа починається Різдвяний піст 2024 року

Головне призначення цього періоду полягає в тому, щоб віряни підготувалися до великого свята — Різдва Христового. Скільки триває Різдвяний піст? Його тривалість складає 40 днів.

За ці дні християни зміцнюють свій зв'язок з Богом через дотримання усіх правил посту. Наші предки вірили, що духовне очищення стосується не лише фізичного тіла, адже наші душі також очищаються від усього гріховного. Тому Різдвяний піст є найкращим часом, щоб помолитися, покаятися і розібратися в собі.

Що можна і не можна їсти на Різдвяний піст

В період Різдвяного посту відмовтесь від:

  • будь-яких м'ясних продуктів;
  • молочний продуктів;
  • яєць;
  • макаронів та випічки, що містять м'ясо, молочні продукти;
  • фаст-фуду чи снеків;
  • алкоголю (крім келиха вина в ті дня, коли це дозволено).

Основа раціону повинна складатися з сезонних овочів та фруктів, крупів, горіхів, бобових, сухофруктів:

  • бобові: нут, горох, квасоля, сочевиця тощо;
  • крупи: вівсяна, рис, перлова, гречана, пшоно;
  • овочі: буряк, картопля, морква, гарбуз, цибуля, кабачки, баклажани, броколі, капуста, цвітна капуста, пекінська і брюсельська капуста, спаржа;
  • фрукти: яблука, груші тощо;
  • ягоди і сухофрукти;
  • консервовані овочі: огірки, помідори, квашена капуста, мариновані салати, лечо;
  • гриби в будь-якому вигляді;
  • насіння та горіхи в салати чи для перекушування.

В деякі дні дозволяється риба.

Різдвяний піст 2024 року: меню за днями

Загалом весь період Різдвяного посту ділиться на три основні цикли, кожен з яких відрізняється за раціоном. Суворіші заборони діють ближче до кінця посту.

Цикли Різдвяного посту:

  • перший — від 15 листопада до 6 грудня;
  • другий — від 7 грудня до 18 грудня;
  • третій — від 19 грудня до 24 грудня.

Меню за днями на перший цикл Різдвяного посту (15 листопада — 6 грудня):

  1. понеділок: гарячі страви без олії, продукти рослинного походження;
  2. вівторок: можна рибу та олію, дозволяється келих вина;
  3. середа: строге сухоїдіння (рослинна їжа без термічного оброблення);
  4. четвер: можна рибу та олію, дозволяється келих вина;
  5. п'ятниця: строге сухоїдіння;
  6. субота: можна рибу та олію, дозволяється келих вина;
  7. неділя: можна рибу та олію, дозволяється келих вина.

Меню за днями на другий цикл Різдвяного посту (7 грудня — 18 грудня):

  1. понеділок: можна лише рослинну їжу, без додавання олії;
  2. вівторок: можна рослинну їжу з олією;
  3. середа: строге сухоїдіння;
  4. четвер: можна рослинну їжу з олією;
  5. п'ятниця: строге сухоїдіння;
  6. субота: можна гарячі страви з олією, рибу, дозволяється келих вина;
  7. неділя: можна гарячі страви з олією, рибу, дозволяється келих вина.

Меню за днями на третій цикл Різдвяного посту (19 грудня — 24 грудня):

  1. понеділок: строге сухоїдіння;
  2. вівторок: можна гарячі страви без олії;
  3. середа: строге сухоїдіння;
  4. четвер: можна гарячі страви без олії;
  5. п'ятниця: строге сухоїдіння;
  6. субота: можна гарячі страви з олією;
  7. неділя: можна гарячі страви з олією.

Слід звернути увагу, що 24 грудня не вживають їжу до появи на небі першої зірки. Тоді родина сідає за стіл і починається Святвечір.

Кому можна не постити на Різдвяний піст

Люди, які перебувають на прифронтових територіях (цивільні і військові), адже вони займаються важливою працею, яка потребує фізичних зусиль. Водночас, Церква звільняє від необхідності постити людей похилого віку, з хронічними захворюваннями, вагітних і тих, хто годує дитину грудним молоком, дітей до 14 років. Їм піст може серйозно нашкодити.

Джерело матеріала
loader
loader