Поділ майна: як він відбувається при розлученні, якщо подружжя перебуває за кордоном
Поділ майна: як він відбувається при розлученні, якщо подружжя перебуває за кордоном

Поділ майна: як він відбувається при розлученні, якщо подружжя перебуває за кордоном

Поділ майна: як він відбувається при розлученні, якщо подружжя перебуває за кордоном

Роз'яснення дала адвокатка.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують укладати шлюб та розлучатися. Бувають випадки, коли подружжя має здійснити поділ майна. Адвокатка Марина Бекало на порталі b2bconsult розповіла, як оформити поділ майна, придбаного в шлюбі, якщо подружжя перебуває у Польщі.

Як оформити поділ спільного майна при розлученні, якщо подружжя знаходить за межами України

Адвокатка пояснила, о в такій ситуації необхідно оформити договір поділу спільного майна подружжя. Це є найзручнішим та найдешевшим варіантом.

«Не потрібно на кожний об'єкт нерухомого чи рухомого майна оформлювати угоди (наприклад, дарування чи купівлі-продажу), або видавати довіреності (від чоловіка, наприклад) на вчинення правочинів з відчуження майна», – сказала вона.

Бекало наголосила, що таку угоду можна укласти не тільки у нотаріуса в Україні, але й за кордоном.

«За цим договором  частка в спільному нерухомому майні, набуте під час шлюбу передається одному з подружжя (жінці), натомість частка на рухомому майні, що належить дружині, переходить чоловікову, це вкладається в одному договорі на поділ майна. В такому випадку статус майна спільної сумісної власності змінюється, в результаті чого сторони стають 100% власниками майна, який є предметом  договору», – пояснила експертка.

Адвокатка додала, що відповідно до наказу Мін'юсту 27.12.2004  № 142/5/310 «Про затвердження Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України», посвідчити такий договір можна в дипломатичній установі (посольстві/консульстві) України за кордоном, з подальшим внесенням такої угоди до нотаріального реєстру вже в Україні (у будь-якого нотаріуса).

«На підставі чого він зробить реєстраційні дії в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. А що стосується права власності на автомобіль,  то потрібно виясняти на кого зареєстровано авто. Якщо на чоловіка, то жодних реєстраційних дій робити не потрібно», – додала вона.

Бекало зауважила, що перед тим як посвідчити угоду в посольстві чи консульстві, потрібно скинути її на їх електронну пошту для попереднього ознайомлення, вони потім роздрукують та засвідчать підписами.

«Щодо чоловіка, то для дипломатичної установи достатньо військово-облікового документа з відомостями про перебування (або виключення) з обліку. Ви можете його згенерувати в «Резерв+» якщо у чоловіка немає в паперовому вигляді», – резюмувала вона.

У випадку, коли один з подружжя, що хоче розірвати шлюб, військовослужбовець, то цей процес може стати складнішим. Нагадаємо, як можна розлучитися з військовим.

Джерело матеріала
loader