В Україну повернули з російського полону журналіста та бійця ЗСУ Максима Буткевича
В Україну повернули з російського полону журналіста та бійця ЗСУ Максима Буткевича

В Україну повернули з російського полону журналіста та бійця ЗСУ Максима Буткевича

З російського полону повернувся до України військовослужбовець, правозахисник та журналіст Максим Буткевич. Про це повідомив Центр прав людини Zmina, посилаючись на батька звільненого бійця.

- Максим Буткевич, український правозахисник, журналіст, громадський діяч і військовослужбовець, який перебував у полоні, - повернувся! Про це повідомляє його батько. Вітаємо співзасновника Центру з прав людини ZMINA вдома, - йдеться у заяві.

Батько Буткевича розповів, що отримав дзвінок із Координаційного штабу увечері, 18 жовтня. Представники відомства повідомили йому, що в рамках обміну полоненими повернули його сина. У штабі наголосили, що журналіст уже перебуває на території нашої країни.

Максима Буткевича у березні 2023 року так звані "суди" на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей засудили до 13 років колонії суворого режиму. Його звинуватили в "порушенні правил війни" за нібито "обстріл під'їзду житлового будинку у Сіверськодонецьку та поранення двох цивільних". 22 серпня того ж року перший апеляційний суд загальної юрисдикції в Москві залишив без зміни вирок.

  • 2 листопада 2022 року батько українського правозахисника та журналіста Максима Буткевича, який перебував у полоні, отримав за сина чеську премію The Stories of Injustes Award (Історія несправедливості).
  • 19 жовтня Україна повернула у рамках обміну полоненими 95 захисників. Серед них були "азовці" і "вирок", що отримали, так званим "судом" окупантів.
Теги за темою
Журналісти обмін полоненими
Джерело матеріала
loader
loader