Науковці станції імені Вернадського виявили унікальний айсберг з прісною водою
Науковці станції імені Вернадського виявили унікальний айсберг з прісною водою

Науковці станції імені Вернадського виявили унікальний айсберг з прісною водою

Українські полярники, які перебувають в Антарктиці на станції імені академіка Вернадського,  з дрона зафіксували унікальний айсберг, всередині якого є басейн з прісною водою. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

- Вчені довели, що з часом швидкість танення льодовиків в Антарктиці, на жаль, зростає. Відповідно, більша кількість прісної води потрапляє до Південного океану. Оскільки прісна вода відрізняється від солоної за щільністю, то зростання її кількості в океані може впливати навіть на течії! Як саме змінюються течії у тій частині Південного океану, де розташований “Вернадський”, вивчатимуть наші науковці в межах проєкту ЄС Горизонт OCEAN:ICE, - йдеться у дописі.

Науковці зазначають, що практична частина дослідження стартує на початку наступного року під час сезонної експедиції. Обіцяють про все розповісти детально.

  • 15 жовтня українські полярники повідомили, що в Антарктиці набирає обертів весна і навколо острова Галіндез, де розташована українська станція "Академік Вернадський", скресає морська крига. Тож тисячі субантарктичних пінгвінів повертаються сюди, щоб зайняти найкращі місця для гніздування.
  • 6 жовтня стало відомо, що поблизу української станції "Академік Вернадський" - чергове поповнення серед тюленів Веддела. Всього цього сезону народилися вже шестеро тюленят. 
Джерело матеріала
loader