Рейди у публічних місцях: на що не має права ТЦК та поліція
Рейди у публічних місцях: на що не має права ТЦК та поліція

Рейди у публічних місцях: на що не має права ТЦК та поліція

Представники поліції та територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки не мають права застосовувати фізичну силу, накладати штрафи на місці або забирати особисті речі у громадян. Про це в ефірі проєкту "Тема тижня" на Суспільному розповів керівник юридичної компанії Марко Коломоєць, підкреслюючи права громадян у таких ситуаціях.

Згідно з роз'ясненням юриста, співробітники поліції та представники ТЦК мають право перевіряти у громадян військово-облікові документи. Це стосується як паспортів, так і документів, що підтверджують особу. Якщо людина не має таких документів при собі, це може вважатися порушенням, і тоді інформацію про неї можуть переглянути в базі "Оберіг".

Молодий чоловік у ТЦК і СП. Фото: ngu.gov.ua

Перевірки можуть відбуватися будь-де: на зупинках, у торгових центрах, чи навіть просто на вулиці. Якщо у людини немає необхідних документів, їй можуть виписати повістку або здійснити примусовий виклик до ТЦК. Юрист наголосив, що процес спілкування з представниками влади краще фіксувати на відео, щоб мати докази у разі порушень.

За словами Марка Коломойця, представники поліції та ТЦК не мають права застосовувати фізичну силу, накладати штрафи безпосередньо на місці чи конфіскувати особисті речі громадян. Якщо громадянина зупиняють на вулиці, працівники мають пред’явити службове посвідчення. За його відсутності або якщо посвідчення викликає сумніви, людина має право не продовжувати спілкування з цими представниками.

Якщо людина вважає, що працівники поліції чи ТЦК порушують її права, вона може звернутися до Державного бюро розслідувань із заявою про можливий злочин. Також можна звертатися до поліції або Військової служби правопорядку. Надання відеозапису або інших доказів може стати важливим аргументом у таких ситуаціях.

"Забирати особисті речі або обмежувати в пересуванні представники ТЦК і СП не мають права. Проте за напад на них або погрозу їм громадянин може понести відповідальність за статтею Кримінального кодексу України, що стосується загрози життю та здоров’ю військовослужбовця", – пояснив юрист.

Марко Коломоєць радить громадянам завжди носити із собою документи, що підтверджують особу, та слідкувати за актуальністю своїх військово-облікових даних. Це допоможе уникнути неприємних ситуацій під час перевірок. У разі ж виникнення суперечностей, зокрема з представниками ТЦК, важливо фіксувати все, що відбувається, і звертатися до відповідних органів для захисту своїх прав.

Раніше ми розповідали, що Залужний розкритикував мобілізацію: досі принципи з часів Петра I

Також, концерти, спортзали, ресторани: облав ТЦК на ухилянтів побільшає

Джерело матеріала