Литва розірве угоду з Росією про торгове судноплавство
Литва розірве угоду з Росією про торгове судноплавство

Литва розірве угоду з Росією про торгове судноплавство

Литва розірве угоду з Росією про торгове судноплавство

Угода з Росією більше не актуальна, у тому числі і через грубе порушення Росією міжнародного права

Кабінет міністрів Литви схвалив пропозицію Міністерства транспорту і комунікацій про розрив договору Литви з Росією про торгове судноплавство. Після схвалення президент Литви внесе її до сейму для денонсації договору.

Про це повідомляє видання Kauno diena.

Міністерство транспорту і комунікацій Литви уточнило, що укладена 1993 року угода охоплює регулювання організації перевезення вантажів, співробітництво між судноплавними або пов'язаними із судноплавством компаніями та організаціями, митні та інші формальності в портах, дозвіл членам екіпажу висаджуватися в портах без візи та інші аспекти мореплавання.

На думку Мінтрансу, положення угоди більше не актуальні для Литви. Крім того, пояснює Міністерство, денонсація пропонується також через агресію Росії проти України та грубе порушення Кремлем міжнародного права, що призвело до повного призупинення співпраці з цим режимом.

Положення угоди більше не актуальні ще й тому, що Литва є членом Міжнародної морської організації та Міжнародної організації праці, а також приєдналася до регіональних угод. У конвенціях цих організацій, які Литва ратифікувала, закріплено право моряків на безвізову висадку, безпечні умови праці та життя на борту судна, справедливі умови праці, на охорону здоров'я, медичне обслуговування, заходи соціального забезпечення та інші форми соціального забезпечення. Угоди також охоплюють різні галузі міжнародного судноплавства, як-от безпечна експлуатація суден, запобігання забрудненню з суден, охорона суден, а також робота і життя моряків на борту.

Раніше Литва і Фінляндія прокоментували заяви російського уряду про розширення своїх кордонів на морі.

«За даними ЗМІ, Росія, можливо, переглядає визначення морських зон у Фінській затоці. Міністерство закордонних справ уточнює деталі. Конвенція ООН з морського права містить положення про визначення морських зон прибережної держави; також про їхню перевірку. Ми припускаємо, що Росія, як учасник конвенції, діє відповідно. Варто пам'ятати, що спричинення плутанини - це також гібридний вплив. Фінляндія не розгубилася», - зазначила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен. Водночас очільник литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс наголосив, що такі заяви є очевидною ескалацією проти НАТО та ЄС, і на неї необхідно прийняти відповідну тверду відповідь.

Джерело матеріала