Соціальна стипендія: чи можуть позбавити її у випадку працевлаштування
Соціальна стипендія: чи можуть позбавити її у випадку працевлаштування

Соціальна стипендія: чи можуть позбавити її у випадку працевлаштування

Соціальна стипендія: чи можуть позбавити її у випадку працевлаштування

Відповідь дали юристи.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Студенти, які належать до особливо вразливих категорій населення, таких як діти-сироти, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю та інші, мають право на соціальну стипендію. Водночас необхідно пам’ятати, що право на отримання соціальної стипендії не є абсолютним: студент повинен відповідати низці вимог для її отримання.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи втратить соціальну стипендію студент, який навчається на бюджеті на денній формі навчання в інституті, якщо офіційно влаштується на роботу.

Відповідно до постанови Кабміну від 28 грудня 2016 р. №1045 для отримання соціальної стипендії особам, які навчаються у закладі фахової передвищої, вищої освіти на момент звернення за стипендією необхідно відповідати таким умовам:

  • належати до однієї з категорій осіб, які мають право на таку стипендію та мати діючі документи, які це підтверджують;
  • навчатися за державним замовленням ("бюджет") на денній формі навчання (у разі здобуття фахової передвищої освіти допускається дуальна форма навчання);
  • бути молодшими 23 років та включеними до рейтингу успішності;
  • не перебувати в академічній відпустці;
  • не мати академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання.

Для виплати соціальної стипендії не має значення, чи працює такий студент, чи ні.

Студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором.

Виняток:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа,
  • студенти (курсанти), які в період навчання у віці від 18 до 23 р. залишилися без батьків (наприклад, батьки померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти).

Такі студенти мають право отримувати обидві стипендії одразу.

Соціальна стипендія виплачується щомісяця починаючи з 1 числа місяця її призначення. У разі коли студент (курсант):

  • ліквідував академічну заборгованість - виплата соціальної стипендії здійснюється за загальним порядком з місяця, що настає за датою ліквідації академічної заборгованості;
  • не ліквідував академічну заборгованість у встановлений строк (внаслідок чого студент (курсант) підлягає відрахуванню з навчання за державним замовленням) - відшкодування коштів, отриманих такою особою під час ліквідації академічної заборгованості, не здійснюється.

Деякі громадяни, зокрема учасники бойових дій (УБД) та військові, які здобувають освіту, можуть отримати соціальну стипендію. Нагадаємо, який розмір такої стипендії.

Джерело матеріала
loader