У Львові понад місяць рятували 5-річну дівчинку, яка ледь не померла через Covid-19
У Львові понад місяць рятували 5-річну дівчинку, яка ледь не померла через Covid-19

У Львові понад місяць рятували 5-річну дівчинку, яка ледь не померла через Covid-19

Спочатку коронавірус у п'ятирічної львів'янки Вероніки Глушко безсимптомно. Ускладнення виявили, коли раптово підвищилася температура і почалась задишка. За порятунком батьки звернулись до приймального відділення Лікарні Святого Миколая. Про це повідомляють у Першому медоб'єднанні Львова.

Захворіла Вероніка на початку вересня - раптово підвищилась температура. Наступного дня лихоманку вже не вдавалося подолати жодними ліками. А коли у Вероніки з’явилися кашель і задишка, її оглянула сімейна лікарка та зробила тест на ковід. Він виявився негативним. Тим часом стан дитини погіршувався на очах. Вже наступного ранку нігтики посиніли, задишка посилилась, почалась блювота. 

За порятунком батьки звернулись до Лікарні Святого Миколая. Спеціалісти “послухали” легені дівчинки і відправили її на рентген. Звідти маленьку пацієнтку одразу ж поклали в реанімацію. Легені були катастрофічно уражені. Дівчинка була у критичному стані. Після додаткових аналізів спеціалісти з’ясували, що Вероніка таки підхопила коронавірус і перехворіла безсимптомно - ще до того як проявились ускладнення. 

Діагноз дитини звучить непросто: постковідний мультисистемний запальний синдром, позашпитальна двобічна пневмонія. Означає це те, що внаслідок ковіду у неї виникло важке запалення легень. Інфекція настільки сильно вразила орган, що на ньому майже не залишилось здорових тканин.  

Потім у плевральній порожнині, в якій знаходиться орган, зʼявилася рідина. Лікарі виконали дренування: забрали рідину з легень через спеціальну трубку. Півтора тижня дівчинка перебувала на ШВЛ, однак у неї розвинулась поліорганна недостатність. Тож після переведення дівчинки з інтенсивної терапії до Центру педіатрії лікарі взялися за відновлення роботи її печінки та нирок. До того ж після трьох тижнів у реанімації дитина зовсім не могла ходити. 

За життя Вероніки лікарі боролися понад місяць. А коли вона нарешті одужала, то батьки від радості здійснили мрію донечки - дозволили їй завести кошеня.  

  • Наприкінці вересня на Львівщині дещо почала знижувалися кількість захворювань, викликаних COVID-19. Проте медики зафіксували два летальні випадки. Так, у Самбірському районі померла 4-річна дитина, а у Львові - 64-річний чоловік (у нього була ішемічна хвороба серця та цукровий діабет).  
  • 25 серпня у МОЗ повідомили, що влітку захворюваність на COVID-19 в Україні зросла майже в 13 разів. Тільки за серпень в країні зафіксували понад 26 тисяч випадків коронавірусу. У червні таких випадків було 2 300.
Теги за темою
Коронавірус Львів дитина
Джерело матеріала
loader
loader