Астронавт NASA створив на МКС "планету Юпітер" із води та харчового барвника
Астронавт NASA створив на МКС "планету Юпітер" із води та харчового барвника

Астронавт NASA створив на МКС "планету Юпітер" із води та харчового барвника

Вода в умовах мікрогравітації поводиться не так, як на Землі.

Астронавт NASA Дон Петтіт, який перебуває на Міжнародній космічній станції (МКС), створив барвистий маленький світ за допомогою мікрогравітації, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дон Петтіт використовував воду і харчовий барвник, щоб створити планету, схожу на Юпітер. Фотографію маленької барвистої кульки з синім, помаранчевим і червоним кольором, яка блищить, він опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі Х.

Петтіт повідомив, що збирається продовжити експерименти з водою і харчовим барвником у вільний час. Перед Геловіном він має намір створити щось подібне до символу цього свята, тобто гарбуза з тих самих матеріалів.

Дон Петтіт використовував воду і харчовий барвник, щоб створити планету, схожу на Юпітер
Фото: X (Twitter)

З краплями води часто грають астронавти на МКС, адже вони утворюють сфери, а не краплі в умовах мікрогравітації. Оскільки космічна станція перебуває в постійному вільному падінні, астронавти відчувають мікрогравітацію, і все на станції, включно з водою, плаває.

Плаваюче середовище означає, що всі фізичні сили обробляються однаково, оскільки немає гравітації, яка тягне вниз. Тому вода стає сферою в космосі. Вода природним чином збирається у форму з найменшою площею поверхні, тобто сферу.

Астронавт NASA Джош Кассада грається з водою у сфері, пофарбованій зеленим харчовим барвником, на МКС у 2023 році
Фото: NASA

З комерційного боку, приватні компанії вивчають поведінку рідини в умовах мікрогравітації, щоб поліпшити ефективність шампуню і ліків. Навіть космічні системи виграють від ретельнішого вивчення рідин, оскільки вони відіграють ключову роль у роботі реакторів, що очищають воду або повітря.

Двофазні реакторні системи потребують деякого налаштування для більш стійкого довгострокового перебування астронавтів на МКС, а в кінцевому підсумку на Місяці та Марсі.

Згідно з одним із повідомлень NASA, у міру подальшого просування в космос ефективність реакторів має підвищуватися і на МКС можна провести необхідні випробування, щоб підвищити ефективність систем життєзабезпечення.

Як уже писав Фокус, сонячне вітрило NASA за 20 млн доларів некеровано летить у космосі. Космічний апарат із сонячним вітрилом неконтрольовано обертається на орбіті після втрати управління, і інженери NASA намагаються вирішити цю проблему.

Також Фокус писав про те, що руку "інопланетної мумії" з Перу препарували і в ній знайшли щось несподіване. Група дослідників стверджує, що знайшла в трипалій руці "інопланетянина" металевий імплант.

Теги за темою
Космос вода
Джерело матеріала
loader
loader