ЗМІ: Президентство Трампа може сильно вдарити по економіці Німеччини
ЗМІ: Президентство Трампа може сильно вдарити по економіці Німеччини

ЗМІ: Президентство Трампа може сильно вдарити по економіці Німеччини

Перемога республіканця Дональда Трампа на президентських виборах у США може стати серйозним ударом для економіки Німеччини, особливо якщо він розпочне торгівельну війну між США та Європою.

Як зазначило агентство, Трамп планує запровадити загальні тарифи в розмірі від 10% до 20% на майже весь імпорт, а також значно підвищити тарифи на китайські товари до 60% і більше.

За його словами, такі заходи сприятимуть зростанню виробництва в США.

Дослідження вказує, що якщо адміністрація Трампа запровадить тарифи на рівні 20% для країн ЄС, а Європа відповість аналогічними діями – ВВП єврозони може знизитися на 1,3% у 2027 і 2028 роках, а в Німеччині на 1,5%.

Вплив на економіку ЄС зростатиме з 2025-го до 2028 року, тоді як США зазнають найбільшого падіння в перші два роки.

Дослідження прогнозує, що ВВП США знизиться на 1,3% у разі тарифів 10% і на 1,5% у разі тарифів 20% у 2025 році.

За прогнозом Міжнародного валютного фонду, Німеччина стане єдиною країною G7, яка не зазнає економічного зростання протягом двох років поспіль.

Німецький експорт скоротився на 0,3% у 2023 році через слабкий світовий попит і геополітичну нестабільність, а в 2024 році уряд очікує скорочення на 0,1%.

Також, як зазначається у звіті, німецький експорт до США може впасти на 14,9%, якщо Трамп введе тарифи в розмірі 60% на китайські товари та 20% на продукцію з інших країн.

Особливо постраждають такі сектори, як автомобільна промисловість (падіння експорту на 32%) і фармацевтика (падіння на 35%).

Зазначимо, що влітку в Брюсселі оцінювали, що такі тарифи принесуть Євросоюзу до 150 мільярдів євро збитків на рік.

Нещодавно в Німеччині також підрахували, що її експорт до США може впасти майже на 15%, якщо Трамп переможе на виборах у США в листопаді.

Однак, 15 жовтня, Європейський Союз підготував список американських товарів, які може обкласти митами, якщо Трамп переможе на виборах у США і втілить погрозу запровадити тарифи на європейський імпорт.

Джерело матеріала
loader