День священномученика Нестора Літописця: історія та заборони
День священномученика Нестора Літописця: історія та заборони

День священномученика Нестора Літописця: історія та заборони

День священномученика Нестора Літописця: історія та заборони

Минулого року дата свята змінилася.

Сьогодні, 27 жовтня, українці відзначають День пам'яті преподобного Нестора Літописця. Раніше його святкували 9 листопада, але минулого року дата свята змінилася. Також сьогодні відзначають і День української писемності та мови.

Історія свята

Нестор Літописець був ченцем Києво-Печерського монастиря, київським літописцем та письменником, послідовником Кирила та Мефодія, які створили слов'янську писемність. Він вважається автором «Повісті минулих літ».

Це перша в Київській Русі пам'ятка, в якій історію держави показано на широкому тлі світових подій. Вона висвітлює історію східних слов'ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов'янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств. Для її створення були використані перекази, оповідання, повісті, легенди.

Також Нестор Літописець написав інші твори: «Сказаніє і страсть і похвала святим Борису та Глібу», «Житіє Феодосія Печерського» і інші.

Окрім богослов’я, преподобний Нестор, мав знання з літератури, історії, в досконалості говорив грецькою мовою. За це його вважали однією з найосвіченіших людей в Київській Русі в XI на початку XII століття.

Заборони свята

З давніх часів українці дотримувалися певних заборон в цей день.

Як і інші церковні свята, в цей день бажано не сваритися та не злословити. Не можна ображати інших та бажати комусь зла.

Цього дня не можна переїдати – краще обмежити себе у їжі, молитися та зібратися з думками.

Також у свято не можна давати обіцянки, які ви не зможете виконати. Вважається, що якщо про них забути чи просто не виконати, то на вас можуть чекати неприємності. Також варто закінчувати усі справи.

Джерело матеріала
loader
loader