Сніг вже цього тижня: синоптик попередив, де його чекати
Сніг вже цього тижня: синоптик попередив, де його чекати

Сніг вже цього тижня: синоптик попередив, де його чекати

Сніг вже цього тижня: синоптик попередив, де його чекати

Прогнозують мокрий сніг та снігову крупу.

Як і попереджали синоптики, в Україні цього тижня випаде перший сніг. Про це розповів кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

За його прогнозом, під впливом поля високого тиску найближчими днями на території України переважатиме відносно тепла та спокійна погода, без істотних опадів. Суттєві зміни в погодних умовах відбудуться на межі жовтня та листопада і будуть пов’язані з розвитком активної циклонічної діяльності на півночі Європи. Наслідком таких змін стане різке зниження температури повітря, поривчастий вітер та короткочасні дощі, які місцями у західних та північних регіонах поступово зміняться на мокрий сніг та снігову крупу.

Понеділок, 28 жовтня

Під впливом поля високого тиску істотних опадів не очікується. Вночі та вранці місцями можливий туман. Вітер на Лівобережжі країни південно-західний, на Правобережжі північно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі становитиме +5…+10 °С, вдень +12…+17 °С, на Одещині місцями до +20 °С.

Вівторок, 29 жовтня

Утримається погода переважно без опадів, лише вдень на крайньому заході місцями пройде невеликий дощ. Вітер північно-західний, 5 - 10 м/с. Температура повітря вночі +5…+10 °С, вдень +12…+17 °С, у західній частині місцями +8…+11 °С.

Середа, 30 жовтня

Невеликий дощ очікується у західних областях України. На решті території країни істотних опадів не передбачається. Вночі та вранці місцями тумани. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +3...+8 °С, на північному сході подекуди близько 0 °С; вдень +9…+14 °С, у Криму та на Закарпатті до +16 °С.

Четвер, 31 жовтня

Вночі у західних регіонах, вдень на більшій частині території країни, окрім південних областей, пройдуть невеликі короткочасні дощі. Вітер західної чверті, 7 – 12 м/с, на Лівобережжі вдень місцями пориви, 15 – 20 м/с. Температура повітря вночі +5…+10 °С, на сході 0…+3 °С; вдень +10…+15 °С, на Одещині та у Криму до +17 °С.

П'ятниця, 1 листопада

Вночі на крайньому сході, у Приазов'ї та Криму, вдень у північно-західних областях пройдуть невеликі дощі. В решті регіонів України без опадів. Вітер західний / південно-західний, 7 - 12 м/с, у більшості областей, крім південної половини вдень пориви 17 - 22 м/с. Температура повітря вночі +5…+10 °С, у північних та східних областях -3…+2 °С; вдень +9…+14 °С, у південно-західних областях місцями +15…+18 °С.

Субота, 2 листопада

Під впливом активного циклону очікується нестійка та вітряна погода. Пройдуть невеликі, подекуди помірні дощі. Вдень у північних та місцями західних областях можливий невеликий мокрий сніг та снігова крупа. Вітер північно-західний, 9 - 14 м/с, пориви 17 - 22 м/с. Температура повітря протягом доби коливатиметься в межах +6…+11 °С, у західних та північних областях +2…+7 °С.

Неділя, 3 листопада

Вночі без істотних опадів, вдень у північних та західних областях пройде дощ із мокрим снігом, в решті регіонів без істотних опадів. Вітер західний, 7 - 12 м/с, вночі окремі пориви, 15 – 17 м/с. Температура повітря вночі -3...+2 °С, вдень +2...+7 °С.

Щодо прогнозу температури повітря на жовтень, листопад і зиму 2024/2025, то всі світові прогностичні центри одностайні у своїх висновках: температура повітря протягом найближчих місяців як у Європі, так і в Україні залишатиметься аномально високою. Цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерними для цього періоду. Якою буде зима та залишок осені розповіла в своїй статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.

Джерело матеріала
loader
loader