/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F9942d2f9c046bd24e8b7c1c1dc40d99a.jpg)
"Чорний список" для консервації: які продукти краще не закривати в банки
Ви дізнаєтеся:
Консервування — це поширений спосіб збереження овочів і фруктів, який дозволяє насолоджуватися їхнім смаком і користю поза сезоном. Проте не всі продукти однаково підходять для цієї технології. Існують овочі та фрукти, які краще не консервувати, оскільки вони можуть призвести до псування заготовок або навіть бути небезпечними для здоров'я.
Главред дізнався, як обирати продукти для консервування.
Які продукти не слід консервувати
Молоко, йогурт, сир та інші молочні продукти не рекомендується консервувати в домашніх умовах. Вони швидко псуються, а в густій консистенції утворюються бактерії, які погано піддаються повній стерилізації
Домашнє консервування риби може бути небезпечним через можливу наявність гельмінтів. Крім того, в рибі містяться пуринові сполуки, які шкідливі для людей з хворобами суглобів, подагрою у період загострення.
Також складними для консервування є гриби через ризик розвитку ботулізму. Вони можуть містити токсини, які не знищуються при домашній стерилізації.
Які огірки не можна закривати у банки
Огірки — популярний овоч для консервації, однак не всі їхні види придатні для цього. Не рекомендується консервувати перезрілі або ж дуже великі огірки, оскільки вони зазвичай містять більше насіння і мають грубу шкірку. Такі огірки після консервації можуть стати жорсткими, втратити хрусткість і навіть гірчити.
Огірки з гладкою шкіркою, без характерних "голочок", зазвичай є салатними сортами. Вони швидко розм'якнуть і можуть навіть вибухнути у банці.
Краще обирати свіжі, молоді огірки середнього розміру з тонкою шкіркою, які після консервування залишаються соковитими та хрусткими.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fdd44f1e8defa18d289a9a82fd608161b.jpg)
Які помідори не можна консервувати
Помідори — ще один популярний овоч для консервування, але не всі їхні сорти підходять для цього процесу, стверджує кулінарний блогер Дарія Дорошкевич в Сніданку з 1+1. Якщо помідор уже не найкращої якості, його можна перетворити на томатний сік.
- Великі та м'ясисті помідори: ці сорти краще використовувати для приготування соусів, пасти або соку, оскільки вони можуть втратити форму та текстуру при консервуванні цілими.
- Пошкоджені або зіпсовані плоди: томати з тріщинами, плямами або ознаками гниття не підходять для консервування, оскільки можуть спричинити псування всієї банки.
- Плоди з білими жилками всередині: такі помідори можуть мати гіркий смак і не зберігати свої смакові якості після консервування.
Дивіться відео із секретами консервації:
Чи всі продукти можна консервувати
Не всі продукти підходять для консервації. Деякі з них у процесі термічної обробки або зберігання змінюють свою структуру або смак у негативний бік. Наприклад, листові овочі і зелені салати не рекомендують консервувати, оскільки вони втрачають форму і стають непривабливими.
Головна порада кулінарної блогерки Дарії Дорошкевич полягає у тому, що продукти, які ви консервуєте, повинні бути сезонними. Також потрібно дивитися, щоб вони були щільним та пужними.
Вас також може зацікавити:
Про персону: Дарія Дорошкевич
Дарія Дорошкевич — популярна блогерка з аудиторією понад 86 тисяч підписників, авторка 1 118 дописів. Вона спеціалізується на швидких і смачних рецептах, розумному городництві та корисних порадах для повсякденного життя.
Дарія є експерткою у приготуванні швидкої та смачної їжі. Жінка переїхала до села, де почала займатися вирощуванням власного городу. Вона є засновницею проєкту @tastyacademy.ua та магазину @rozum_gorod.

