Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі
Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі

Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі

У 2018 році Світле Воскресіння або Великдень - найдавніше і найважливіше свято для всіх християн випадає на 8 квітня.

Він об'єднує багатьох людей в бажанні вітати, любити, бути вдома поруч зі своїми найріднішими і коханими людьми за рясно накритим столом.

Не потрібно бути обов'язково глибоко віруючою людиною і відвідувати церкви, щоб відзначати це світле і чисте свято.

Страви на Великдень.

До свята залишилося не так багато часу, тому пора обдумати те, як прикрасити святковий стіл в цей день.

За традицією у свято готують сорок різних страв.

Така кількість символізує дні, проведені у Великому Посту.

Однак це не означає, що ви повинні всі їх зробити.

Кількість страв залежить тільки від вас.

У ці святкові дні їдять зазвичай вдома.

Пісний стіл стає святковим.

У кожного є свої цікаві ідеї і кращі кулінарні рецепти на цей день.

Роблять випічки з родзинками, пироги, сирні, заварні страви і салати.

Кулінарія може бути різною, але основними великодніми стравами є: паска, сирна паска і крашанки - оздоблені яйця.

Ця класична трійця завжди присутня у всіх меню на Великдень.

У пасхальну ніч ці продукти зазвичай несуть до церкви, щоб освятити їх.

До речі, кожна з цих страв несе в собі певний символ.

Так, наприклад, крашанки - це гроб Господній і його Воскресіння.

Паска означає тіло Христа.

А сир (і інші молочні продукти) означають сімейний достаток і благополуччя.

Що приготувати на Великдень.

Найголовніше, що ми готуємо, це, звичайно ж, смачні паски.

Їх починають випікати за кілька днів до Світлого Воскресіння - в Чистий четвер.

Спекти їх повинна кожна господиня.

Отже, як приготувати паску? І що нам для цього буде потрібно.

А потрібні нам такі інгредієнти:.

• борошно - півкіло.

• цукровий пісок - сто грам.

• вершкового масла потрібно приблизно 150 грам.

• п'ять курячих яєць.

• Півсклянки молока.

• Жменя родзинок.

• Трохи води - до 20 грам.

• Два грами солі.

• Дріжджі - 20 грам.

• Ваніль.

Щоб приготувати глазур візьміть стакан цукрової пудри, два яєчних білка і десять крапель лимонного соку.

Як готувати?.

Робиться паска не складно, але потрібно запастися терпінням.

Спочатку потрібно розвести дріжджі і теплу воду.

Третю частину борошна змішати з молоком.

Воно повинно бути теплим.

До борошна додати дріжджі.

Поставити на півтори-дві години в темне і тепле місце.

У тому місці, де зберігаються дріжджі з борошном, заборонено підвищувати голос, лаятися або навіть голосно ляскати дверима.

В цей час змішайте разом до однорідної маси: масло, сіль, цукор і ваніль.

Перемішуючи, додати курячі яйця, родзинки і борошно.

Тісто змушують.

Коли настоїться борошно з дріжджами, то потрібно додати її в тісто.

І знову залишити на півтори години.

Потім, як пройде час, гарненько розім'яти тісто, скочуємо його в кулю і відправляємо в формовку.

Вона попередньо повинна бути змазана маслом.

Залишити так на час поки не підніметься тісто.

Коли це буде зроблено - потрібно розігріти духовку до двохсот градусів.

У неї поміщаємо майбутню паску.

Випікатися вона буде близько години.

А це час можна зайнятися глазур'ю.

Збивати яєчні білки необхідно до того моменту, поки вони не стануть більше в три або чотири рази.

У той же час додаємо до них цукрову пудру.

Робити це потроху і поступово.

Крім пудри, потрібно налити і лимонний сік.

Після цього розтерти глазур так, щоб вона вийшла пишною.

Коли паска буде готова, то на неї наносимо глазур, а також посипаємо різнобарвною солодкої крихтою.

Вважається, що якої форми паска виходить, таким буде і весь наступний рік.

Вийшла паска високою і пишною - буде благополуччя.

Дрібна і непоказна - бути в будинку біді.

До речі, не можна викидати залишки паски.

Це також до нещастя.

Зараз найпростіше просто купити в супермаркеті харчовий барвник.

Колір можна вибрати будь-який.

Розфарбування дуже просте.

Завжди на упаковці є інструкції.

Але найкращий варіант звернутися до старих, перевірених часом, засобів і зробити все своїми руками.

Для того, щоб прикрасити яйця використовували простий інгредієнт - лушпиння цибулі.

Для крашанок нам потрібні, природно, самі яйця, цибулиння і вода.

На все про все у вас повинно піти близько години.

Саме фарбування здійснюється наступним способом:.

Зніміть лушпиння з цибулин.

Покладіть її в каструлю і залийте одним літром води.

Її потрібно довести до кипіння і зафіксувати процес на півгодини.

Коли вода забарвиться, залиште її настоятися на десять або п'ятнадцять хвилин.

Видаліть з води все лушпиння.

У цій воді зваріть яйця (хвилин десять).

За цей час вони забарвляться в червоно-коричневий колір.

Крашанки можете прикрасити термонаклейками або ж розписати спеціальною фарбою.

Сирна (царська) паска.

Для того, щоб приготувати сирну або царську паску нам знадобиться:.

• Півкілограма жирного сиру.

• Три-чотири яєчних жовтки.

• Двісті грам сметани.

• Сто грам вершкового масла.

• Сто грам цукру.

• Одна чайна ложка ванільного цукру.

• Жменя родзинок.

• П'ятдесят грам горіхів (мигдаль, фундук або кеш’ю).

Ізюм необхідно помити і залити гарячою водою на півгодини.

Сир пропустити через блендер.

Наріжте кубиками масло і покладіть його в сир.

Потім в нього додайте ще жовтки, сметану, звичайний і ванільний цукор.

Все це збити до однорідної пишної маси.

Налити масу в каструлю і поставити на слабкий вогонь.

Перемішувати постійно.

Як тільки побачите, що сирна маса закипає, знімайте каструлю.

Остудити масу за допомогою миски з холодною водою.

Коли охолоне - відправити в холодильник на пару годин.

Дочекатися поки вона загусне.

Коли це трапиться, додайте в сирну масу родзинки, а також горіхи і перемішайте їх.

Застелите пасочницу марлею.

Вона повинна бути змочена у воді і складена вдвічі.

Якщо немає пасочниці, то використовуйте замість неї сито.

Загніть краю марлі.

Паску придавити гнітом, а після поставити в холодильник на один-два дні.

Щоб сироватка з пасочниці не залила холодильник, покладіть її в тарілку.

Коли паска буде готова, обережно витягніть її з пасочніци і, прибравши марлю, поставте на блюдо.

Для смаку сирну паску прикрасьте цукатами або мармеладом.

М'ясні страви на Великдень.

Яка ж трапеза на Святу Неділю без м'яса.

Після сорокаденного Великого посту найбільше хочеться саме цього смачного продукту.

Перед тим, як приступати до вживання м'яса, слід бути обережним, особливо в перші дні, щоб не зіпсувати свій шлунок великою кількістю м'яса.

Пропонуємо вам простий і смачний рецепт м'ясної страви.

Готуватися блюдо буде недовго і буде смачною прикрасою столу.

Його можна приготувати в мультиварці.

Які нам потрібні інгредієнти?.

• Кілограм свинини.

• Морква.

• Три-чотири зубчики часнику.

• Мелена перець - одна чайна ложка.

• Коріандр - одна чайна ложка.

• Рослинна олія - три столові ложки.

Сушений розмарин - половина чайної ложки.

• Сіль - півтори чайні ложки.

• Прованські трави.

Часник розрізати уздовж, морквину - тоненькими смужками.

Усередині м'яса ножем виконати отвори, в які вкласти часник і моркву.

Перемішати разом сіль, гірчицю, спеції, соняшникову олію.

М'ясо помазати маринадом.

Потім свинину обернути в харчову плівку і покласти її на ніч у холодильник.

На наступний день зніміть цю плівку з м'яса.

Мультиварку змастить маслом і покладіть в неї м'ясо.

Вибрати програму «Випічка» на тридцять або сорок хвилин.

Коли пройде хвилин двадцять, відкрийте кришку і переверніть свинину на іншу сторону.

Коли мультиварка закінчить «Випічку» переведіть її в програму «Тушіння» на півтори-дві години.

Великдень 2019: обов'язкові страви на святковому столі - Фото 1

Джерело матеріала
loader