Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
У 2020 році Великдень випадає на 19 квітня.
Тому вже скоро православні почнуть пекти паски.
Loading...
“НАРОДНА ПРАВДА” дізналася у кулінарів найпростіші і популярні рецепти святкового ласощів.
Солодка паска.
борошно – 1 кг;.
молоко – 400 мл;.
яйця – 7 шт.
+ 1 жовток;.
цукор – 300 г + 2 ст.
л .;.
сухі дріжджі – 50 г (столова ложка з гіркою);.
вершкове масло – 250 г;.
ванільний цукор – 3 пакетика (30 г);.
сіль – 7 г (3/4 ч.
родзинки – 100 г (краще дрібного);.
Для обмазки пасок знадобиться 1 білок і 0,5 склянки цукру.
Спосіб приготування:.
Для опари підігріти половину молока і розчинити в ньому дріжджі.
Додати 2 ст.
цукру і частину борошна (можна просіяти).
Тісто по консистенції має бути, як густа сметана.
Залишити опару на 3-4 години в теплому місці.
Головний показник готовності опари – вона повинна почати опадати.
Ізюм замочити в холодній воді.
Підігріти молоко, що залишилося.
Вершкове масло розтопити.
Яйця з жовтком збити міксером разом з двома видами цукру і додати сіль.
Збивати потрібно не сильно, просто, щоб вони добре розмішати.
З родзинок злити воду, кілька разів промити і просушити.
Додати до опари молоко, що залишилося, розтоплене масло, яєчну масу (масло можна змішати з яйцями для зручності).
Ретельно перемішати.
Додавати просіяне борошно частинами.
Її може знадобитися менше 1 кг.
Тісто має бути густим, але ще дуже в’язким.
Потім додати родзинки, ще раз вимішати ложкою.
Залишити в теплі десь на 2 години.
Тісто сильно зростає, тому краще відразу перекласти в ємність побільше.
Форми для пасок гарненько змастити олією.
Тісто розкласти десь на 1/2 формочок.
Тепер потрібно з тіста видути булочки.
Для цього потрібно стиснути тісто кулаком однієї руки і через отвір вийняти булочку.
Тісто розкласти десь на 1/2 формочок.
Відставити на 20-30 хвилин.
Краще відразу підготувати і іншу партію, тому що паски випікаються досить швидко.
Випікати паски в розігрітій духовці до готовності.
Для глазурі в охолоджений білок додати маленьку щіпку солі і збити в 1/2 склянки цукру.
Цукор вводити, коли білок буде дуже пишним.
Потрібно його додавати потроху, не перестаючи збивати.
Готові паски остудити, змастити глазур’ю і присипати кондитерської посипкою.
Простий рецепт паски.
на 500г борошна (вийде 2 великих паски);.
5 яєчних жовтків;.
175г цукру;.
150г вершкового масла (розтопленого);.
смальцю (розтоплене сало, можна замінити рослинним маслом);.
250 мл молока;.
1,5 ч.
сухих дріжджів;.
0,5 ч.
куркума і мускатний горіх за смаком;.
цедра половини лимона;.
200 г родзинок.
Як готувати, дивіться на відео:.
Сирна паска.
нежирний сир – 600 г;.
сметана 25% – 150 г;.
вершкове масло – 100 г;.
цукор – 200 г;.
ванілін – 40 г;.
родзинки – 50 г;.
курага – 50 г;.
волоські горіхи – 50 г;.
шоколад – 150 г.
Спосіб приготування:.
Сир протерти через сито два-три рази, щоб сирна маса стала повітряної.
Вершкове масло розтопити на водяній бані до м’якого стану.
У миску скласти сир, сметану і масло.
Все перемішати до однорідного стану.
Додати цукор і ванілін і знову перемішати.
На морквяної тертці натерти шоколад і поставити його в морозильну камеру, поки стружка не стане твердою і розсипчастою.
Подрібнити волоські горіхи качалкою, а курагу та ізюм замочити в теплій воді.
Дати їм розмокнути, після чого викласти сушитися на паперовий рушник.
Курагу порізати на дрібні шматочки.
У сирну масу всипати по черзі шоколад і сухофрукти, ретельно перемішуючи.
Форму для сирної паски застелити марлею, складеною в три-чотири шари.
Викласти сирну масу в форму і зав’язати її зверху.
Перевернути форму вузької стороною вниз і поставити на ємність, в яку буде стікати сироватка.
Зверху поставити прес (підійде дволітрова банку з водою).
Надіслати паску в холодильник на 12 годин.
Акуратно розібрати форму і зняти з паски марлю.
Паска класична.
500-600 г борошна;.
1,5 склянки молока;.
6 яєць 150-200 г вершкового масла;.
2 склянки цукру;.
40-50 г пресованих дріжджів;.
50 г родзинок;.
50 г фруктових цукатів;.
50 г сухого мигдалю;.
сіль, ванілін або ванільний цукор за смаком;.
трохи борошна для обсипання.
Як готувати:.
Для опари розчинити в молоці дріжджі і одну столову ложку цукру.
Постійно розмішуючи, додати 150-200 г просіяного борошна.
Розмішати (щоб не було грудок) і поставити в тепле місце.
Яєчні жовтки відокремити від білків.
Останні поставити в холодильник.
5 жовтків розтерти з цукром, що залишився.
Розтопити вершкове масло і дати тому охолонути до температури тіла.
Після того як опара збільшиться вдвічі, додати в неї жовтки, розтерті з цукром, а також сіль і ванілін – і ретельно все перемішати.
Охолоджені білки збити в піну і ввести в опару.
Після чого, помішуючи, додати борошно.
Замішувати тісто, поки в ньому не з’являться бульбашки повітря (воно повинно почати вільно відставати від стінок посуду).
За консистенцією тісто має бути рідині, ніж тісто на пироги, але густіше, ніж на оладки.
Накрити тісто і тримати його в теплому місці, поки воно не збільшиться в кілька разів.
Ізюм промити, висушити і обваляти в борошні.
Цукати нарізати кубиками.
Мигдаль очистити і дрібно нарубати.
Додати все в тісто, після чого ретельно вимішувати 5 хвилин.
Знову поставити тісто в тепле місце.
На дно форми покласти промаслений кружок пергаментного паперу, стінки змастити рослинним маслом і обсипати борошном.
Розкласти тісто, що підійшло в форми (приблизно на 1/3 висоти), дати тесту піднятися до країв форми і змастити верх паски залишилися жовтком.
Випікати при температурі 180 градусів до готовності (приблизно 40-60 хвилин), час від часу обережно повертаючи форми.
Після того як поверхні паски зарум’яниться, краще накрити їх кружками паперу, попередньо змоченими у воді.
Готові паски обережно вийняти з форм і дати охолонути.
Прикрасити паски і поставити в тепле місце на ніч доходити.
Раніше ми розповідали, що великодній кошик в Україні в цьому році буде коштувати приблизно 660 гривень.