Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
У цьому році Великдень пройде в умовах карантину.
Це чудова можливість спробувати себе в кулінарії і спекти власні великодні паски.
Loading...
Великодні паски «Чисті ручки».
На 4 паски діаметром 9 см:.
Популярні новини зараз.
Українцям перерахують пенсії: як зміняться виплати у травні.
Медики прогнозують “італійський” сценарій епідемії коронавірусу в Україні.
Страсна п’ятниця 2020: як потрібно провести сьогоднішній день.
Молоко тепле – 200 г.
Цукор – 180 г.
Ванільний цукор – 20 г.
Яйце – 2 шт.
Сметана 20% – 100 г.
Борошно – 400-450 г (100 г в опару 300-350 при замісі тіста).
Дріжджі сухі – 12 г (36 р живих).
Сіль – 1/3 ч.
Куркума – невелика щіпка (для жовтого кольору м’якушки).
Цедра 1 невеликого апельсина або лимона.
Сухофрукти або цукати – 150 г 1 ст.
Згущене молоко – 4 ст.
Сухе молоко – 4-6 ст.
У тепле молоко додати дріжджі, 2 ст.
цукру, 100 г борошна.
Перемішати до однорідності, накрити рушником і залишити в теплому місці на 15-30 хвилин до появи пінної шапочки і збільшення в об’ємі.
Залишився цукор збити з яйцями, сіллю, ванільним цукром до пишної світлої маси.
Додати цедру апельсина або лимона, сметану і опару яка підійшла.
Просіяти борошно, поступово замішуючи рідке, тягуче тісто (у вас може піти від 300 до 350 г борошна).
Накрити рушником і залишити в теплому місці на 1-2 години до збільшення в обсязі мінімум в 2 рази.
Тісто обім’яти.
Сухофрукти заздалегідь запарити в окропі, просушити і обваляти в 1 ст.
Додати їх у тісто, добре перемішати тісто.
Заповнити формочки тестом, ложку змащуйте рослинним маслом, так як тісто дуже липке.
Вирівняти верхівки, формуючи шапочку.
Накрити рушником і залишити на расстойку в теплому місці, поки тісто не займе майже весь об’єм форми.
Випікати близько 40 хвилин в заздалегідь прогрітій до 170 градусів духовці на рівні трохи нижче середнього.
Якщо паски швидко рум’яняться, накрийте їх фольгою.
Для глазурі змішати згущене молоко з сухим молоком.
Змастити остиглі паски.
Прикрасити за бажанням.
Паска лимонний.
40г свіжих дріжджів.
1 ч ложка цукру.
0,5 склянки молока.
2 ст ложки борошна.
3 яйця.
1 жовток.
2/3 склянки цукру.
150г вершкового масла.
3 склянки борошна.
1 ч ложка куркуми.
цедра 1 лимона.
щіпка солі.
1 склянку родзинок.
0,5 склянки фундука або мигдалю.
2 ст ложки коньяку.
Для опари дріжджі розвести в теплому молоці.
Вмішати цукор і борошно.
Залишити до утворення пишної піни.
Для тіста горіхи підсмажити і крупно подрібнити.
Родзинки промити, висушити і злегка присипати борошном.
При бажанні в ізюм можна налити 2 ст.
ложки коньяку.
У одного яйця відокремити білок від жовтка (білок в подальшому можна використовувати для глазурі).
Жовток, 3 яйця і цукор збити міксером у пишну білу піну.
Всипати 1 склянку борошна і трохи розмішати.
Куркуму заварити двома чайними ложками окропу.
У тісто покласти м’яке масло, ванілін, цедру лимона, сіль і куркуму.
Збити до однорідного фарбування.
Влити опару.
Всипати 1,5 склянки борошна і ще раз збити міксером.
Тісто виходить м’яким і липким.
Миску з тістом накрити і поставити в тепле місце.
Тісто має збільшитися в два рази.
Руки рясно змастити рослинною олією і вимішати ізюм і горіхи в тісто.
Додати 0,5 склянки борошна і теж вмішати його в тісто.
Форми для пасок змастити рослинним маслом і обсипати борошном.
На дно покласти кружок з паперу для випічки.
Розкласти тісто по формах так, щоб воно заповнювало форми на 1/3 висоти.
Поставити форму з тістом в тепле місце.
Дочекатися, коли тісто не заповнить форми до верху.
Духовку заздалегідь розігріти до 170-180°C.
Поставити форми з пасками в духовку.
Випікати від 50 хвилин до 1 години 30 хвилин в залежності від розміру пасок.
Паска з родзинками.
500 мл молока.
11 г сухих дріжджів (або 50-60 г сирих дріжджів).
1-1.3 кг борошна.
6 яєць.
200 г вершкового масла або маргарину.
250-300 г цукру.
300 г родзинок.
1 ч.
ванільного цукру.
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати 500 г борошна, добре розмішати.
поставити в тепле місце, накрити рушником.
Опара повинна збільшитися вдвічі.
Відокремити білки від жовтків.
Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром.
Білки збити з дрібкою солі в піну.
У готову опару додати жовтки, перемішати, додати розм’якшене масло, перемішати, білки і знову перемішати.
Потім додати борошно, замісити тісто.
Поставити тісто в тепле місце.
Дати йому добре піднятися.
Ізюм замочити в теплій воді на 10-15 хвилин, потім родзинки просушити і додати в тісто.
Перемішати і знову поставити тісто в тепло.
Коли тісто добре підніметься, викласти у форми, приблизно на 1/3 висоти форми (форми попередньо змастити маслом).
Накрити плівкою або рушником і дати тісту ще раз піднятися вже у формі.
Поставити в розігріту до 100 градусів духовку, випікати 10 хвилин.
Потім температуру додати до 180 градусів, випікати до готовності близько 25-30 хвилин.
Готовність перевіряти зубочисткою.
Швидка паска без дріжджів.
400 г борошна.
60 г вершкового масла.
300 мл молока.
2 яйця.
120 г цукрової пудри.
1 пакетик ванільного цукру.
4 столові ложки лимонного соку.
1 чайна ложка соди.
50 р родзинок.
Вершкове масло розтопити і остудити.
Жовтки розтерти з цукровою пудрою і ваніліном.
З’єднати з розтопленим маслом.
Додати поступово сік лимона.
Просіяти частину борошна.
Додати соду (або розпушувач).
Потім молоко, потім знову борошно.
Родзинки попередньо замочити в теплій воді, обсушити і присипати сухий родзинки борошном.
Додати родзинки в тісто.
Білки збити в окремій чистій і сухій мисці, додавши дрібку солі.
Швидко ввести білки в тісто.
Розкласти тісто по заздалегідь приготовленим формах (форми застелити папером).
Випікати при 180 градусах 50-60 хвилин.
Раніше НАРОДНА ПРАВДА повідомляла, що Ви можете пекти паски тоді, коли вам зручно.
У церкви немає ніяких приписів на цей рахунок.
Головне, щоб всі ці турботи були не замість служб, пояснює священик.
Нагадуємо, святити можна тільки ті продукти, які були виключені з раціону у Великий піст.
А на алкоголь — повне табу.