Піклуватися про своє здоров'я необхідно завжди, а особливо в осінньо-зимовий період.
Зміцнити імунітет і вберегтися від простудних захворювань допоможуть мед, малина і обліпиха.
У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розібралися, чим ці продукти корисні для нашого здоров'я, як їх правильно вибирати і вживати.
Чим корисний?.
Борис Скачко, дієтолог: «Основною перевагою меду є його склад, який допомагає поповнити запас корисних речовин: вуглеводів, мінералів і мікроелементів.
Крім того, мед містить органічні кислоти, вітамін С і вітаміни групи В.
Цей продукт має антибактеріальні властивості, стимулює травлення, зміцнює імунітет, а також є популярним протизастудним засобом, який послаблює віруси.
Важливо пам'ятати: мед не виносить високих температур.
При нагріванні понад 50 ºС він втрачає практично всі корисні властивості.
Норма вживання для дорослої людини становить до 50 г на добу».
Як обрати?.
Юлія Слива, експерт з якості та безпеки продуктів:.
Натуральний мед не повинен бути дуже рідким.
Нитка меду тягуча, вона ллється «книжечкою»; крапля меду на поверхні не розтікається, а тримає свою форму.
А літрова банка справжнього меду не може важити менше 1 кг 400 г.
У якісному продукті не повинно бути «пластівців», видимих домішок, він не повинен розшаровуватися.
Якщо, наприклад, вгорі банки рідина, а внизу - щільна консистенція, швидше за все, мед або нагрівали, або ж змішали разом мед різних сезонів.
Найчастіше підробляють рідкий мед, а ось кристалізований підробити складніше.
Тому з осені кристалізація - певною мірою є підтвердженням натуральності меду.
Що приготувати?.
Настоянка з медом від застуди.
(Австралійський рецепт від ведучого Олександра Лук'яненка).
Подрібнюємо в блендері 1 см кореня імбиру, 1 зубчик часнику, 1,5 ст.
меду і 1,5 ст.
Додаємо 0,5 л води і варимо 10 хвилин.
Коли суміш трохи охолоне, додаємо до неї ще мед, сік лимона і кайенский перець за смаком.
Проціджуємо і п'ємо потроху, поки напій теплий.
Малинове варення.
Чим корисно?.
Борис Скачко, дієтолог: «Малина містить саліцилову кислоту, яка допомагає знизити температуру тіла, надаючи потогінну дію.
Малинове варення є не тільки жарознижуючим, але і загальнозміцнюючим і відновлюючим засобом.
Тому воно рекомендовано як профілактика всіх вірусних інфекцій».
Як обрати?.
Юлія Слива, експерт з якості та безпеки продуктів: «Варення повинне бути напіврідким.
Розглядаючи баночку в магазині, одразу ж дивіться на склад.
Першими в списку інгредієнтів повинні значитися ягоди, а тільки потім - цукор.
Тут же може бути і пектин (E440).
Це полісахарид, корисний для травлення, його виробники використовують в якості згущувача.
А ось якщо в складі є інші хімічні добавки, то від покупки варто відмовитися».
Що приготувати?.
Малинове варення.
(Рецепт від провідних рубрики «Кухонні поради» Дмитра Чистякова і Марини Іскри).
Малину промиваємо і сушимо на паперовому рушнику.
Засипаємо ягоди цукром в пропорції 1: 1 і залишаємо постояти кілька годин при кімнатній температурі.
Дістаємо шумівкою ягоди, а сироп ставимо на плиту і доводимо до кипіння.
Не забуваємо знімати пінку.
Кип'ятимо протягом 10 хвилин, а потім повертаємо ягоди в сироп і варимо ще 5 хвилин, постійно помішуючи.
Готовність варення можна перевірити по крапельці.
Якщо вона не розтікається по тарілці, то варення готове.
Коли воно охолоне - розливаємо по банках, попередньо їх простерилізувавши.
Чим корисна?.
Борис Скачко, дієтолог: «Ця ягода - справжня вітамінна бомба.
І перш за все вона багатюще джерело аскорбінової кислоти - головного ворога застуд.
У ягодах обліпихи також містяться вітаміни групи В, вітамін С, каротин і залізо.
Обліпиха багата і вітаміном Е, який перешкоджає старінню організму».
Як обрати?.
Юлія Слива, експерт з якості та безпеки продуктів: «Вибирайте обліпиху яскраво-жовтого або оранжевого кольору, такі плоди - дозрілі.
Ягоди повинні бути сухими, щільними на дотик.
Обліпиха довше зберігається на гілочці, тому краще купувати її в такому вигляді.
Якщо ви хочете заготовити обліпиху на зиму, пам'ятайте, що найбільше вітаміну С зберігається в ягоді, перетертої з цукром у співвідношенні 1: 1, без термічної обробки.
Щоб пюре довше зберігалося, закривайте його в попередньо простерилізовані банки і зберігайте в холодильнику».
Що приготувати?.
Соус з обліпихи.
Добре промиваємо 100 г обліпихи.
Разом з 2 зубчиками часнику перебиваємо її в блендері.
Протираємо суміш через сито.
Отриманий сік переливаємо в сотейник, додаємо 1 ст.
борошна, сіль і перець за смаком.
Добре перемішуємо і ставимо варити на невеликий вогонь.
Доводимо суміш до кипіння, постійно помішуючи соус.
Коли він загусне, знімаємо сотейник з плити і даємо соусу охолонути.
Додаємо 1 ч.
меду і добре перемішуємо.
Цей пікантний соус ідеально поєднується з м'ясом.