Експерти назвали «смачні ліки» від застуди
Експерти назвали «смачні ліки» від застуди

Експерти назвали «смачні ліки» від застуди

Піклуватися про своє здоров'я необхідно завжди, а особливо в осінньо-зимовий період.

Зміцнити імунітет і вберегтися від простудних захворювань допоможуть мед, малина і обліпиха.

У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розібралися, чим ці продукти корисні для нашого здоров'я, як їх правильно вибирати і вживати.

Чим корисний?.

Борис Скачко, дієтолог: «Основною перевагою меду є його склад, який допомагає поповнити запас корисних речовин: вуглеводів, мінералів і мікроелементів.

Крім того, мед містить органічні кислоти, вітамін С і вітаміни групи В.

Цей продукт має антибактеріальні властивості, стимулює травлення, зміцнює імунітет, а також є популярним протизастудним засобом, який послаблює віруси.

Важливо пам'ятати: мед не виносить високих температур.

При нагріванні понад 50 ºС він втрачає практично всі корисні властивості.

Норма вживання для дорослої людини становить до 50 г на добу».

Як обрати?.

Юлія Слива, експерт з якості та безпеки продуктів:.

Натуральний мед не повинен бути дуже рідким.

Нитка меду тягуча, вона ллється «книжечкою»; крапля меду на поверхні не розтікається, а тримає свою форму.

А літрова банка справжнього меду не може важити менше 1 кг 400 г.

У якісному продукті не повинно бути «пластівців», видимих домішок, він не повинен розшаровуватися.

Якщо, наприклад, вгорі банки рідина, а внизу - щільна консистенція, швидше за все, мед або нагрівали, або ж змішали разом мед різних сезонів.

Найчастіше підробляють рідкий мед, а ось кристалізований підробити складніше.

Тому з осені кристалізація - певною мірою є підтвердженням натуральності меду.

Що приготувати?.

Настоянка з медом від застуди.

(Австралійський рецепт від ведучого Олександра Лук'яненка).

Подрібнюємо в блендері 1 см кореня імбиру, 1 зубчик часнику, 1,5 ст.

меду і 1,5 ст.

Додаємо 0,5 л води і варимо 10 хвилин.

Коли суміш трохи охолоне, додаємо до неї ще мед, сік лимона і кайенский перець за смаком.

Проціджуємо і п'ємо потроху, поки напій теплий.

Малинове варення.

Чим корисно?.

Борис Скачко, дієтолог: «Малина містить саліцилову кислоту, яка допомагає знизити температуру тіла, надаючи потогінну дію.

Малинове варення є не тільки жарознижуючим, але і загальнозміцнюючим і відновлюючим засобом.

Тому воно рекомендовано як профілактика всіх вірусних інфекцій».

Як обрати?.

Юлія Слива, експерт з якості та безпеки продуктів: «Варення повинне бути напіврідким.

Розглядаючи баночку в магазині, одразу ж дивіться на склад.

Першими в списку інгредієнтів повинні значитися ягоди, а тільки потім - цукор.

Тут же може бути і пектин (E440).

Це полісахарид, корисний для травлення, його виробники використовують в якості згущувача.

А ось якщо в складі є інші хімічні добавки, то від покупки варто відмовитися».

Що приготувати?.

Малинове варення.

(Рецепт від провідних рубрики «Кухонні поради» Дмитра Чистякова і Марини Іскри).

Малину промиваємо і сушимо на паперовому рушнику.

Засипаємо ягоди цукром в пропорції 1: 1 і залишаємо постояти кілька годин при кімнатній температурі.

Дістаємо шумівкою ягоди, а сироп ставимо на плиту і доводимо до кипіння.

Не забуваємо знімати пінку.

Кип'ятимо протягом 10 хвилин, а потім повертаємо ягоди в сироп і варимо ще 5 хвилин, постійно помішуючи.

Готовність варення можна перевірити по крапельці.

Якщо вона не розтікається по тарілці, то варення готове.

Коли воно охолоне - розливаємо по банках, попередньо їх простерилізувавши.

Чим корисна?.

Борис Скачко, дієтолог: «Ця ягода - справжня вітамінна бомба.

І перш за все вона багатюще джерело аскорбінової кислоти - головного ворога застуд.

У ягодах обліпихи також містяться вітаміни групи В, вітамін С, каротин і залізо.

Обліпиха багата і вітаміном Е, який перешкоджає старінню організму».

Як обрати?.

Юлія Слива, експерт з якості та безпеки продуктів: «Вибирайте обліпиху яскраво-жовтого або оранжевого кольору, такі плоди - дозрілі.

Ягоди повинні бути сухими, щільними на дотик.

Обліпиха довше зберігається на гілочці, тому краще купувати її в такому вигляді.

Якщо ви хочете заготовити обліпиху на зиму, пам'ятайте, що найбільше вітаміну С зберігається в ягоді, перетертої з цукром у співвідношенні 1: 1, без термічної обробки.

Щоб пюре довше зберігалося, закривайте його в попередньо простерилізовані банки і зберігайте в холодильнику».

Що приготувати?.

Соус з обліпихи.

Добре промиваємо 100 г обліпихи.

Разом з 2 зубчиками часнику перебиваємо її в блендері.

Протираємо суміш через сито.

Отриманий сік переливаємо в сотейник, додаємо 1 ст.

борошна, сіль і перець за смаком.

Добре перемішуємо і ставимо варити на невеликий вогонь.

Доводимо суміш до кипіння, постійно помішуючи соус.

Коли він загусне, знімаємо сотейник з плити і даємо соусу охолонути.

Додаємо 1 ч.

меду і добре перемішуємо.

Цей пікантний соус ідеально поєднується з м'ясом.

Джерело матеріала
loader