/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F258%2Fc1142ddb52bfd0ad06f4eef40b5e595d.jpg)
Бутерброди із грибною пастою та «Кривава Мері». 5 страв, які можна приготувати на Новий рік максимум за годину
Помітив, що українські страви в новорічну ніч мало хто готує, а якщо і доходить до цього, то все закінчується бужениною та холодцем. Але українська кухня набагато різноманітніша та цікавіша, тож скласти повноцінне святкове меню не так вже і складно. Я переосмислив традиційні рецепти та додав щось новеньке. До того ж, ці рецепти не вимагатимуть від вас годин на кухні. Краще витратьте час на спілкування з близькими.
Закуска с грибів
Обожнюю прості та швидкі закуски. Бутерброди з грибною пастою саме такі. Вам потрібно лише трошки підсмажити печериці, посилити їх смак білими грибами – і ароматна закуска з грибів готова. Ви здивуєтеся, наскільки це смачно і просто.
![]()
Як приготувати закуску з грибів:
Час підготовки: 1 година
Час приготування: 10 хвилин
Порції: 2-4
Складові:
- Печериці (200 г)
- Білі гриби (сушені) (40-50 г)
- Вершкове масло (50 г)
- Яйця (2 шт.)
- Гірчиця (½ ч. л.)
- Оцет (1 ч. л.)
- Хліб (4-6 скибочок)
- Зерна коріандру (1 ч. л.)
- Петрушка (або кропу, за бажанням) (2-3 гілочки)
- Сіль та перець за смаком
Покроковий рецепт:
- Білі гриби (40-50 г) замочіть у холодній воді на 1 годину. Печериці (200 г) добре помийте і наріжте четвертинками. Якщо у вас досить великі гриби, поріжте трохи дрібніше.
- Обсмажте шампіньйони на 50 г вершкового масла до рум’яної скоринки. Білі гриби перекладіть у сотейник, залийте водою і відваріть з додаванням солі протягом 20 хвилин.
- Відкиньте білі гриби на сито, щоб дати стекти зайвій рідині. Відвар нам більше не знадобиться, можете використовувати його для супу або грибного соусу бешамель.
- Скибочки хліба (4-6 шт.) підсушіть будь-яким зручним способом – на сухій пательні, у тостері або в духовці.
- У чаші блендера з’єднайте печериці та відварені білі гриби. Додайте до грибів сіль і перець за смаком. Перебийте блендером до стану пасти. Мені подобається, коли залишаються невеликі вкраплення грибів у консистенції, але ви перебивайте до бажаної консистенції. Готовій масі дайте охолонути до кімнатної температури і за необхідності зберігайте в холодильнику протягом не більше двох днів. Для соусу збийте 2 яйця з ½ ч. л. гірчиці, 1 ч. л. оцту і сіллю з перцем віничком до появи піни.
- Зберіть бутерброд. На хліб щедро викладіть грибну пасту. На пасту розкладіть соус. Посипте закуску 1 ч. л. зерен коріандру і подрібненою зеленню кропу або петрушки (2-3 гілочки) за бажанням.
Салат із запеченої капусти з томатами і куркою
Коли ви чуєте про салат із капустою, то відразу уявляєте її свіжою та посіченою, еге ж? Я теж раніше так робив, поки не спробував запекти капусту в духовці. Вона стає ще ароматнішою, але при цьому залишається хрумкою всередині. Додайте свіжі томати та обсмажену курку в маринаді й отримаєте надзвичайний смак.
![]()
Як приготувати салат із запеченої капусти:
Час підготовки: 30 хвилин
Час приготування: 5 хвилин
Порції: 2-4
Складові:
- Капуста (½ кочана)
- Лимон (1 шт.)
- Куряче філе (2 шт.)
- Паприка (можете використовувати копчену для яскравості смаку) (1 ч. л.)
- Гірчиця (1 ч. л.)
- Соняшникова олія (3-4 ст. л.)
- Томат (2 шт.)
- Майонез домашній (3-4 ст. л.)
- Сіль та перець за смаком
Покроковий рецепт
- Капусту розріжте на 4 частини. Для двох повноцінних порцій салату будемо використовувати дві четвертинки. Зріжте з четвертинок капусти жорсткі качани. Скропіть зрізи капусти соком одного лимона, рясно посоліть і полийте 1-2 ст. л. соняшникової олії.
- Запікайте капусту в духовці при температурі 220 градусів протягом 25-30 хвилин до появи опалин на зрізах.
- Куряче філе (2 шт.) помийте, очистіть від плівок і зайвого жиру і наріжте тонкими смужками. Замаринуйте смужки курки в 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. гірчиці, солі і перці. Додайте 2-3 ст. л. соняшникової олії. Залиште маринуватися на 20 хвилин. Потім обсмажте філе на пательні до появи рум’яної скоринки.
- Запечену четвертинку капусти викладіть на тарілку. Наріжте томати (2 шт.) скибочками і викладіть поруч із капустою.
- Для домашнього майонезу змішайте 2 жовтки з гірчицею, олією і лимонним соком. Дивіться детальний рецепт домашнього майонезу.
- Додайте до капусти з томатами обсмажену курку і полийте домашнім майонезом.
Шпундра
Згадки про шпундру можна знайти ще на сторінках «Енеїди» Котляревського, написаної наприкінці XVIII століття і воно буквально вшито до нашої ДНК. І разом з тим шпундра неймовірно сучасна. Рецепт шпундри трохи перегукується з рецептом борщу, адже основні інгредієнти тут буряк та м’ясо. По суті це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком. Звучить трохи незвично, але повірте, це настільки смачно, що можна втратити глузд. І якщо ви ще досі не готували шпундру, то зараз саме час навчитися.
![]()
Як приготувати шпундру
Час підготовки: 40 хвилин
Час приготування: 60-90 хвилин
Порції: 4
Складові:
- Свинина (грудинка або ошийок) (500 г)
- Буряк (великого розміру) (1-2 шт.)
- Оцет (1 ст. л.)
- Цибуля ріпчаста (2 шт.)
- Сметана (2-4 ст.л.)
- Гірчиця (солодка) (1 ч. л.)
- Часник (3 зубчики)
- Соняшникова олія (1 ст. л.)
- Вершкове масло (40 г)
- Борошно пшеничне (2 ст. л.)
- Хрін (білий консервований) (1-2 ст. л.)
- Чебрець (за бажанням) (3-5 гілочок)
Покроковий рецепт
- Свинину (500 г) поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть. Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці і 1 ст. л. соняшникової олії. Одну цибулину наріжте півкільцями. Викладіть свинину на деко разом із цибулею і запікайте при 180 градусах 40 хвилин.
- Коли готове м’ясо трохи охолоне, відокремте його від ребер. Якщо ви використовували свинячий ошийок, то просто наріжте м’ясо на більш дрібні шматочки.
- Буряк (1-2 шт.) добре помийте і запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру. Я раджу вибрати більш дрібний буряк і об’єднати процес запікання разом з м’ясом. В такому випадку м’ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.
- Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями і перекладіть в сотейник або миску. Додайте 1 ст. л. оцту і залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин.
- Другу цибулину наріжте дрібними кубиками. Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла і обсмажте цибулю 1-2 хвилини. Додайте на пательню м’ясо і маринований буряк, влийте ½ склянки води і тушкуйте ще 5 хвилин.
- Додайте 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть за смаком. При подачі додайте до шпундри тертий білий хрін (1-2 ст. л.) і сметану за смаком. За бажанням додайте зелень чебрецю (всього знадобиться 3-5 гілочок).
Львівський сирник
Львівський сирник – один з найсмачніших десертів із сиру. Такий повітряний та ніжний. Мабуть один з найкращих десертів для новорічної ночі. Але я був би не я, аби не додав до рецепта щось від себе. Вирішив замінити традиційний для цього рецепту шоколад на солону карамель. Переконайтеся самі, що смак виходить просто чудовий!
![]()
Як приготувати львівський сирник:
Час підготовки: 30 хвилин
Час приготування: 60 хвилин
Порції: 6-8
Складові:
Для основи:
- Сир (Творог) 9% (800 г)
- Картопля (2 шт.)
- Вершкове масло (50 г)
- Цукор (180-200 г)
- Яйця (4 шт.)
- Лимон (1 шт.)
- Апельсин (1 шт.)
- Ванільний цукор (1 ч. л.)
- Борошно (+ 1 ст. л. борошна для посипання форми) (1 ст. л.)
- Родзинки (за бажанням) (50 г)
- Сіль (1 дрібка)
Для карамельного соусу:
- Вершки (33%) (150 мл)
- Цукор (150 г)
- Сіль (1 дрібка)
Покроковий рецепт
- У мисці з’єднайте наступні інгредієнти: 800 г сиру, 180-200 г цукру, 4 яйця, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Натріть туди ж цедру 1 лимона і 1 апельсина на дрібній тертці. Додайте 50 г м’якого вершкового масла. Перебийте всі інгредієнти блендером до стану однорідного глянцевого крему.
- Картоплю (2 шт.) відваріть в «мундирі» і дайте повністю охолонути. Очистіть і натріть картоплю на дрібній тертці.
- Введіть картоплю у сирну суміш і за допомогою силіконової лопатки акуратно вимішайте масу. Форму для запікання підготуйте – змастіть вершковим маслом і притрусіть борошном, отримавши «французьку сорочку». Перекладіть сирну масу в форму і розрівняйте. Випікайте в духовці з температурою 180 градусів протягом 60 хвилин.
- Приготуйте карамельний соус. На пательні розтопіть 150 г цукру з дрібкою солі. Ні в якому разі не перемішуйте цукор лопаткою, щоб не запустити процес кристалізації. Можна тільки похитувати пательню з боку у бік для прискорення процесу. Введіть 150 мл теплих вершків. Дуже активно вимішайте соус віничком, щоб застигла карамель розчинилася.
- Вимішуйте до того моменту, поки соус стане однорідним. Подавайте львівський сирник холодним, поливши солоною карамеллю.
Коктейль «Кривава Мері»
Кривава Мері – один з найпопулярніших класичних коктейлів, який знають та люблять у всьому світові. Я впевнений, що це чудовий варіант не лише для будь-якої вечірки чи святкового столу, а й просто для затишного вечора у колі родичів чи друзів. Тож, я приготував цей коктейль на свій манер та отримав просто надзвичайний смак! Тож не стримуйте себе та мерщій куштуйте! Але ж пам’ятайте, що у всьому треба знати міру.
![]()
Як приготувати «Криваву Мері»
Час підготовки: 3 хвилини
Час приготування: 3 хвилини
Порції: 6-8
Складові:
- Томатний сік (400 мл)
- Перець чилі (½ шт.)
- Копчена паприка (½ ч. л.)
- Горілка (100-150 мл)
- Огірок (1 шт.)
- Полуниця (заморожена) (5-6 шт.)
Покроковий рецепт
- Очистіть від шкірки огірок (1 шт.) і натріть його на дрібній тертці. Дрібно порубайте ножем ½ перцю чилі.
- У чашу блендера налийте 400 мл томатного соку. Додайте підготовлені огірок і перець чилі, всипте ½ ч. л. копченої паприки. Додайте до чаші блендера 5-6 ягід замороженої полуниці.
- Перебийте сік з ягодами, овочами і спеціями до однорідного стану.
- Розлийте основу коктейлю по двох склянках і долийте у кожну склянку по 50-75 мл горілки.
Готувати — це просто!
Більше рецептів на klopotenko.com
