Що приготувати на Різдво і чим здивувати родину у Святий вечір? Різдвяний стіл повинен бути простим і скромним, дозволено робити будь-які страви з м'яса.
ТСН.ua зробив добірку простих рецептів.
Запечені реберця по-недільному
Інгредієнти:
- 1 ростбіф з м'якотю на ребрах (3 ребра), 3 - 3,5 кг.
- 1 ст. л. крупної солі
- 1,5 ч. л. свежемолотого чорного перцю
- Соус з гірчиці, хрону і сметани.
За дві години до запікання виньте м'ясо з холодильника, щоб воно нагрілося до кімнатної температури. Розігрійте духовку до 260 ° С. Покладіть м'ясо в досить велику форму, посипте товстим шаром солі і перцю. Запікайте м'ясо 45 хвилин, потім зменшіть температуру до 160 ° С і запікайте ще 30 хвилин.
Після цього треба збільшити температуру до 230 ° С і запікати ще 15-30 хвилин, температура всередині готового м'яса повинна досягти 52 ° С. Дістаньте м'ясо з духовки і перекладіть на дошку. Щільно накрийте алюмінієвою фольгою і дайте м'ясу "відпочити" 20 хвилин.
Наріжте і подавайте з соусом. Для приготування соусу у маленькій мисці змішайте майонез, два види гірчиці, хрін, сметану і сіль. Страва готова.
Салат "Різдвяна ялинка"
Інгредієнти:
- 1 пучок мангольду або листя салату,
- 1/3 чашки зерен граната,
- 3/4 чашки замороженого червоного винограду,
- 2 мандарина,
- 1 маленька цибулина,
- 1 / 4-1 / 2 чашки нарізаних волоських горіхів,
- 2 ст.л. сушеної журавлини (або родзинок),
- 1 маленьке яблуко.
Для соусу:
- 2 ст.л. яблучного оцту,
- 1 ст. л. кленового сиропу,
- 1/3 ч. л. солі (або за смаком),
- 1/8 ч. л. коріандру,
- щіпку перцю (за бажанням),
- 1/8 ч. л. порошку куркуми,
- щіпку апельсинової цедри.
Можно додати грушу, авокадо, фініки, солодкий перець, кукурудзу тощо.
Всі інгредієнти довільно нарізаємо і перемішуємо у великій мисці. Перед нарізанням замороженого винограду підносимо його під струмінь гарячої води. Інгредієнти для соусу збиваємо разом в невеликій мисці. Вливаємо цю суміш до салату і добре змішуємо. "Зірку" робимо зі шматочка хліба.
Мандариновий пиріг
Інгредієнти:
- Мандарини - 4 шт.
- Борошно - 250 г
- Цукор - 150 г
- Яйця - 2 шт.
- Сметана - 150 г
- Масло вершкове - 50 г + для змащування форми
- Цедра апельсина - 1 ст. ложка
- Розпушувач для тіста - 2 ч. ложки (з гіркою)
Духовку розігриваємо до 180 градусів. Чищемо мандарини від шкірки. Яйця і цукор збиваємо міксером до білої пишної маси.
Додаємо сметану і продовжуємо збивати. Після цього додаємо цедру апельсина, розпушувач і просіяне борошно. Замішуємо тісто. Дно форми застілаємо пергаментом, змащуємо маслом боки.
Викладаємо тісто і розрівнюємо. Мандарини ділимо на часточки і викладаємо на тісто. Ріжемо шматочками вершкове масло і викладаємо зверху на мандарини. Відправляємо все у духовку приблизно на 30 хвилин.
Печена курка з яблуком та апельсином
Інгредієнти:
- Курка - 1 шт.
- Яблуко - 1 шт.
- Апельсин - 1 шт.
- Часник - кілька зубчиків
- Гірчиця - 2 ч.л.
- Імбир мелений - за смаком
- Соус соєвий - 1 ст.л.
- Аджика - на кінчику ножа
- Суміш приправ для м'яса - 1 ч.л.
- Розмарин сушений - 1/2 ч.л.
- Масло вершкове - 30-40 г
- Олія - 1 ст.л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Курку промиваємо, обсушуємо, відрізаємо шкіру на шиї. За допомогою ложки відокремлюємо шкіру на грудці, натираємо курку з усіх боків крупною сіллю.
Готуємо маринад: до 2 ч.л. гірчиці додаємо мелений імбир, чорний перець, аджику на кінчику ножа, 1/2 ч.л. сушеного розмарину, 1 ч.л. приправ для м'яса, видавлений часник, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. рослинного масла. Все перемішуємо.
Змащуємо цим курку зсередини і з усіх боків, а також в районі грудки під шкірою. Залишаємо курку на кілька годин. Яблуко і апельсин ріжемо на дольки. Курку викладаємо у форму, змащену маслом. Під шкіру грудки закладаємо шматочки вершкового масла. Фаршируємо нарізаними фруктами. "Зашиваємо" курку зубочистками, їх легше прибирати.
Ножем робимо "кишеньки" в тушці і ховаємо туди крильця. Наливаємо трохи води у форму і відправляємо курку в духовку, розігріту до 190 градусів. Через хвилин 40 поливаємо курку соком і перевертаємо. Запікаємо ще хвилин 30.
Потім знову поливаємо соком, готуємо ще хвилин 10 до утворення скоринки. Потім перевертаємо і знову запікаємо ще 10 хвилин.
Нагадаємо, раніше ТСН.ua розповідала, як приготувати одну з пісних страв різдвяного столу - кутю. З неї потрібно починати вечерю на Святий вечір.
- Автор:
- Віра Хмельницька