9 продуктів для міцного імунітету: не хочу хворіти
9 продуктів для міцного імунітету: не хочу хворіти

9 продуктів для міцного імунітету: не хочу хворіти

Що потрібно їсти, щоб в сезон ГРВІ організм міг протистояти всюдисущим вірусам? Для профілактики застуди, налягай на ці продукти!

імунітет
Unsplash

Які продукти підвищують імунітет?

  • По-перше, ті, в яких міститься багато вітамінів. Особливо важливі вітаміни-антиоксиданти А, C, і Е.
  • По-друге, захисні сили організму підтримують мінеральні речовини (селен, цинк та інші). Цинк взагалі необхідний в сезон застуд. Він бере участь у створенні імунних клітин!
  • По-третє, організму потрібні білки і корисні жири. Май на увазі: якщо в твоєму осінньому меню їх гостро бракує, вітамінна підтримка не спрацює.

Спробуй перебудувати свій раціон харчування, а наша дієта для імунітету тобі в цьому допоможе!

М’ясо

Джерело незамінних амінокислот і білка — «будівельного матеріалу» для клітин. Амінокислоти входять до складу імунних клітин, ферментів і необхідні для вироблення антитіл. Крім цього, м’ясо містить легкозасвоюване залізо і вітамін В12. Вони забезпечують кровоносну систему гемоглобіном і відповідають за дихання кожної клітини. У тому числі — і імунної системи.

Часник

Містить природний антибіотик алліцин. За даними деяких досліджень, він допомагає запобігти ускладненням після застуди і грипу. Всього 1 зубчик часнику в день уже надає необхідний профілактичний і антисептичний ефекти.

Будь-які помаранчеві овочі і фрукти

Гарбуз, морква або солодкий перець — джерела мікроелементів і вітаміну А. Щодня в твоєму меню повинна бути мінімум 1 порція цих овочів!

їжа для імунітета
Unsplash

Яйця

Яєчний білок недарма називають ідеальним. У цьому продукті міститься весь ланцюжок незамінних амінокислот! А жовток — джерело холестерину, з якого синтезується важливий гормон кортизол. Саме кортизол відповідає за стійкість до стресів, в тому числі і пов’язаних з хворобами.

Цитрусові

Багаті вітаміном С. Він посилює антивірусний і антибактеріальний захист, уповільнює старіння, покращує роботу печінки і вироблення багатьох ферментів. Але, на жаль, вітамін С дуже швидко витрачається організмом. Тому продукти, які його містять, повинні бути на столі кожен день! Якщо ти не любиш цитрусові, їж чорну смородину, обліпиху, квашену або свіжу капусту, картоплю. Заварюй і пий відвар шипшини.

Риба

Лосось, оселедець, палтус, сардини, кефаль або камбала містять омега-3 жирні кислоти, важливі для кожної клітини. Крім того, в рибі є вітамін D. Він відповідає за кальцієвий обмін і наявність макрофагів — клітин, які ловлять і «переварюють» бактерії і віруси. Мінімум 2-3 рази в тиждень їж рибу і морепродукти (джерело цинку).

Молочні продукти

Джерело повноцінного білка і кальцію. Кальцій бере участь в роботі кожної клітини імунної системи. До речі, саме в молоці (коров’ячому) цей мінерал міститься в оптимальній концентрації з фосфором. У сезон застуд фахівці рекомендують щодня включати в раціон не менше 2 порцій молока і молочних продуктів.

Крупи

У цільнозернових крупах багато калію, магнію, заліза, селену, цинку, хрому та вітамінів групи В. Найбільш корисні з них — гречка, кіноа, овес, перловка, неочищений рис, амарант. Ти отримаєш усі необхідні поживні речовини на день, якщо вранці на сніданок з’їси тарілку каші (можна на молоці).

Ягоди свіжі і заморожені

Малина, смородина, ожина, лохина і ін. Знижують окислювальні процеси в організмі. А оптимальний лужний баланс — запорука здоров’я, довголіття і молодості.

укріпити імунітет
Unsplash

Знімаємо маски

Чи замислювалася ти, що багато продуктів, про користь яких так багато розповідають в рекламних роликах, насправді небезпечні для імунітету? Представляємо трійку лідерів продуктів, які, замість користі, завдадуть явну шкоду імунітету!

  1. Промислові соки принесуть твоєму організму набагато менше користі, ніж фрукти. По-перше, тому що крім фруктової частки містять лимонну кислоту, консерванти і ароматизатори. А по-друге, все в склянці такого соку може бути до 6 чайних ложок цукру! А цукор знижує силу імунної системи в 17 разів!
  2. Продукти з позначкою «0% жирності» мають нуль користі для імунітету. Наприклад, зі знежирених сиру і кисломолочки організм не засвоїть кальцій. А багато продуктів «лайт» містять замінники цукру, які руйнують організм зсередини.
  3. Кава, солодка газована вода, копченості, прянощі дратують слизову оболонку шлунка і кишечнику, полегшуючи доступ вірусам в організм.

Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.



9 продуктів для міцного імунітету: не хочу хворіти - Фото 4
Слава Савельева

Автор






Джерело матеріала
loader