Що приготувати в піст? Ось три смачні та цікаві рецепти, які готуються за 15 хвилин
Що приготувати в піст? Ось три смачні та цікаві рецепти, які готуються за 15 хвилин

Що приготувати в піст? Ось три смачні та цікаві рецепти, які готуються за 15 хвилин

Дожити до Великодня можна і на картоплі, гречці та квашеній капусті. Але Великий піст зовсім не означає, що ви маєте приректи себе на нудну їжу. Піст – чудова можливість для розвитку. 

Відсутність продуктів тваринного походження робить пісну їжу більш легкою. Це корисно для організму, але тільки якщо вона збалансована. Тому я раджу планувати раціон заздалегідь, щоб у ньому були необхідні білки, жири та вуглеводи. Якщо можна, готуйте рибу. У інші дні використовуйте рослинний білок: просто додайте до супу чи салату гриби та бобові. 

Жири у  пісних стравах – це не лише рослинні олії, що використовуються в процесі приготування. Наприклад, горіхи та авокадо – поживні продукти, які є джерелом корисних жирів. Потребу у вуглеводах краще забезпечувати не за рахунок хліба та магазинного печива. Різноманітні каші, свіжі, мариновані, заморожені овочі, домашні десерти на основі фруктів і сухофруктів впораються з цим набагато краще.

Секрет збалансованого харчування під час посту простий: намагайтеся, щоб кожна страва містила необхідні корисні  нутрієнти. Щось додайте, щось замініть, готуйте пісні версії своїх улюблених страв та надихайтеся рецептами до Великого Посту з моєї добірки. 

Салат з червонокачанної капусти з журавлиною 

Я постійно експериментую з простими продуктами в пошуках нових поєднань і смаків. Салат з червонокачанної капусти з журавлиною якраз результат одного з таких експериментів. Цей смак мені видався дуже незвичайним і цікавим. Тому я хочу поділитися ним з вами. Салат можна їсти як самостійну страву, а можна подати як гарнір до м’яса або птиці – доповнює просто ідеально.

Що приготувати в піст? Ось три смачні та цікаві рецепти, які готуються за 15 хвилин - Фото 1

Час підготовки10 хвилин
Час приготування15 хвилин
Порції2

Складові

  • Червонокачанна капуста (400 г)
  • Вода (3 ст. л.)
  • Кориця (1/2 ч. л.)
  • Журавлина (100 г)
  • Сіль за смаком 
  • Для соусу: Журавлина (200 г), Цукор (80 г)
  • Чорний перець за смаком 

Покроковий рецепт 

  1. Червону капусту тонко нашаткуйте, покладіть в сотейник, додайте воду, сіль, журавлину і корицю. Тушкуйте на середньому вогні, поки капуста не стане м’якою.
  2. В іншому сотейнику зваріть соус. Журавлину засипте цукром, додайте перець і варіть на середньому вогні протягом 10 хвилин після закипання. Протріть соус через сито і, за необхідності, упарте його до консистенції рідкої сметани. Подавайте капусту, полив її соусом.

Борщ з чорносливом і квашеними помідорами

У кожної господині є свій улюблений рецепт борщу. Але ще один, впевнений, зайвим не буде. Тому сьогодні я пропоную приготувати вам борщ з чорносливом і квашеними помідорами. І якщо чорнослив в борщі справа досить звична, то квашені томати використовують далеко не всі. І дарма, адже це поєднання виходить дуже цікавим. Трохи диму, трошки гострих томатів і ось ідеальний борщ у вас на столі.

Що приготувати в піст? Ось три смачні та цікаві рецепти, які готуються за 15 хвилин - Фото 2

Час підготовки20 хвилин
Час приготування15 хвилин
Порції4-6

Складові 

  • Вода (2 л)
  • Буряк (середнього розміру) (1 шт.)
  • Цибуля ріпчаста (велика цибуля) (1 шт)
  • Морква (велика морква) (1 шт.)
  • Картопля (среднього разміру) (2 шт.)
  • Капуста (150 г)
  • Томатна паста (2 ст. л.)
  • Чорнослив (50 г)
  • Томати (квашені) (4 шт.)
  • Цукор (1 ст. л.) 
  • Лавровий лист (2 шт.)
  • Часник (2 зубчики)
  • Соняшникова олія (для смаження) (2 ст. л.)
  • Сіль та перець за смаком 

Покроковий рецепт 

  1. Помитий буряк запечіть в духовці протягом півтори годин, дайте охолонути, очистіть і натріть на крупній тертці. Моркву теж потріть на тертці, цибулю дрібно поріжте. Розігрійте сковороду з соняшниковою олією, обсмажте цибулю і моркву протягом 2-3 хвилин, потім додайте тертий буряк і тушкуйте ще 2 хвилини. Додайте томатну пасту і цукор і тушкуйте ще 2 хвилини.
  2. Картоплю почистіть і поріжте невеликим кубиком. У каструлю налийте воду, викладіть картоплю, лавровий лист і доведіть до кипіння. Зменшить вогонь і варіть ще 5 хвилин.
  3. Додайте тонко нашатковану капусту і варіть протягом 15 хвилин. Потім викладіть овочеву піджарку і порізаний невеликими шматочками чорнослив. Квашені томати очистіть від шкірки, розріжте на дві частини і додайте в борщ. Варіть ще 5-7 хвилин, посоліть і поперчіть за смаком. В кінці приготування додайте подрібнений часник.

Вегетаріанські трюфелі з фініків 

Трюфелі – цукерки з шоколаду, вершків і вершкового масла, це якщо дотримуватися класики. Але це не про мене, адже всі знають, як я люблю експерименти. І я вирішив приготувати вегетаріанський варіант трюфелів. Я використав фініки, кероб і кокосові вершки замість звичайних. Готуються ці цукерки буквально 15 хвилин, а смак обов’язково вам сподобається.

Що приготувати в піст? Ось три смачні та цікаві рецепти, які готуються за 15 хвилин - Фото 3

Час підготовки5 хвилин
Час приготування10 хвилин
Порції4-6

Складові 

  • В’ялені фініки без кісточок (500 г)
  • Кокосові вершки (30 мл)
  • Кероб (+ 2 ст. л. для верхнього шару) (3 ст. л.)
  • Фисташки (100 г)
  • Волоські горіхи (100 г)

Покроковий рецепт 

  1. З фініків видаліть кісточки, а м’якоть розберіть на частини і викладіть в чашу блендера.
  2. Додайте до фініків 3 ст. л. керобу (це порошок, замінник какао).
  3. Подрібніть для отримання однорідної маси. Додайте кокосові вершки (30 мл) і ще раз добре подрібніть.
  4. Сформуйте з подрібнених фініків кульки. Намагайтеся, щоб вони були приблизно одного розміру.
  5. Розділіть цукерки на 3 частини. Першу частину фінікових цукерок обваляйте в керобі (2 ст. л.).
  6. Фісташки (100 г) очистіть і порубіть ножем. Волоські горіхи (100 г) також порубіть ножем.
  7. Другу частину фінікових трюфелів обваляйте в подрібнених крихтах фісташок.
  8. Третю частину цукерок обваляйте в крихті з волоських горіхів. Поставте всі трюфелі в холодильник на кілька годин.
Джерело матеріала
loader