Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх
Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх

Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх

Паска – найбільш таємнича та незвичайна випічка. Кажуть, що вдається вона лише раз на рік – на Великдень, тісто боїться навіть найменшого протягу, а за приготування можна братися лише з чистими думками. Від себе хочу додати, що дійсно, тісто треба відчувати, обирати якісні дріжджі, дуже чітко дотримуватися рецепту. А ще, якщо паска не вдалася у вас з першого чи навіть з другого разу, не варто засмучуватися. Наступного разу все обов‘язково вийде. 

Окрім класичної паски, цього року я рекомендую приготувати оригінальні варіанти, наприклад, шоколадну чи заварну сирну. Якщо вам до смаку гастроподорожі, спробуйте приготувати варіацію італійського Панеттоне чи голландського великоднього хліба Паасборд з цукатами та солодкою начинкою з горіхів. 

Завчасно попіклуйтеся про те, як будете прикрашати головну страву Великодня. Не обов‘язково купувати магазинну глазур. Паску можна прикрасити яєчними білками, збитими з цукровою пудрою, полити шоколадом, викласти на неї шматочки фруктів чи ягоди. 

Експериментуйте та пробуйте найрізноманітніші варіанти. Опанувати мистецтво створення головної великодньої випічки насправді може кожен. Вам знадобиться лише бажання, позитивний настрій, правильні рецепти та практика.

Сирна заварна паска

Поряд із дріжджовою пасхальною випічкою дуже популярним є і сирний варіант паски, який формується у спеціальних пластикових або дерев’яних формах. Але якщо у вас немає такої форми – не біда. Скористайтеся будь-яким відповідним гаджетом з наявних вдома, наприклад, ситом, друшляком або формою для сиру чи рікоти, як у мене. Обіцяю, буде божественно смачно!  

Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх - Фото 1

Час приготування 15 хвилин
Порції6

Інгредієнти

  • Сир (Творог) (700 г)
  • Вершки (не менше 30% жирності) (350 мл)
  • Яєчний жовток (5 шт.)
  • Цукор (150 г)
  • Цукор ванільний (10 г)
  • Вершкове масло (разм’якшене) (100 г) 
  • Лимон (1 шт.)
  • Мигдаль (смажений) (50-75 г)
  • Сіль (1 дрібка)

Покроковий рецепт

  1. Для сирної паски нам потрібен досить сухий і жирний сир. Якщо ваш сир недостатньо сухий, необхідно його обернути в марлевий мішечок і поставити під прес на ніч, щоб стекла вода і тільки потім приступати до приготування сирної паски. Для отримання легкої кремової консистенції перетріть сир (700 г) через сито або перебийте блендером. Оберіть варіант на свій розсуд. Блендером трохи простіше і швидше, але й з ситом результат буде нічим не гірший.
  2. З’єднайте в мисці жовтки (5 шт.) з цукром (150 г) і ванільним цукром (10 г). Добре перетріть їх вінчиком до білого кольору.
  3. Налийте в сотейник вершки (200 мл) і прогрійте на невеликому вогні при постійному помішуванні до появи пари над поверхнею. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте вінчиком. Поверніть отриману суміш в сотейник. 
  4. На маленькому вогні при постійному помішуванні заваріть суміш до легкого загустіння. Повинна вийти консистенція рідкої сметани. Додайте заварені жовтки і розм’якшене вершкове масло (100 г) до сирної маси. Добре перемішайте до повного об’єднання. На цьому етапі можете за бажанням додати цедру лимона або апельсина, натерту на дрібній тертці. Цедра додасть пасці приємного цитрусового аромату.
  5. Решту вершків (150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків. Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової та лопатки.
  6. Мигдаль (50-75 г) крупно порубіть ножем і додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися. Мигдаль можна замінити родзинками або іншими улюбленими цукатами і горіхами.
  7. Форму для паски вистеліть марлею в два шари і наповніть її сирною масою. Приберіть в холодильник мінімум на 6 годин, щоб маса застигла. Готову сирну паску переверніть на блюдо, приберіть марлю і прикрасьте на свій смак.

Курча табака з йогуртовим соусом

Я не втомлююся повторювати, що для приготування неймовірно смачної страви зовсім не обов’язково використовувати купу інгредієнтів. І я у черговий раз хочу це довести, приготувавши дуже ароматну і соковиту страву кавказької кухні – курча табака на пательні. Ніжний смак молодого курячого м’яса я пропоную доповнити таким само ніжним і трохи пікантним йогуртовим соусом.  

Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх - Фото 2

Час приготування 20 хвилин
Порції1

Інгредієнти 

  • Курча (1 шт.)
  • Часник (5-6 зубчиків)
  • Соняшникова олія (100 мл)
  • Перец (суміш перців) за смаком 
  • Сіль за смаком 
  • Для соусу:
  • Йогурт (без смаку) (200-250 мл)
  • Часник (4-5 зубчиків)
  • Сіль за смаком 

Покроковий рецепт

  1. Курча вимийте під проточною водою, витріть паперовим рушником і викладіть на дошку. Притисніть тушку долонею. Кухонними ножицями розріжте курча вздовж грудки. Розкрийте тушку «книжкою». Ще раз добре притисніть, щоб тушка вийшла максимально пласкою. 
  2. Часник (5-6 зубчиків) пропустіть через прес для часнику або натріть на дрібній тертці. Рясно натріть курча з двох сторін часником, сіллю і меленою сумішшю перців. 
  3. На пательні гриль або звичайній пательні підрум’яньте курча у великій кількості соняшникової олії (приблизно 100 мл). Під час приготування необхідно використовувати прес. У моєму випадку це тарілка з вантажем. Готуйте до рум’яної скоринки на вогні трохи вище середнього по 7-8 хвилин з обох сторін.  
  4. Курча повинне добре підрум’янитися і повністю приготуватися. Якщо необхідно, то переверніть курча в процесі приготування кілька разів.
  5. Приготуйте соус. Часник, що залишився (4-5 зубчиків) подрібніть знову ж за допомогою преса або на дрібній тертці. Додайте до 200-250 мл йогурту і добре перемішайте. Посоліть за смаком. Готове курча викладіть на тарілку і залийте часниково-йогуртовим соусом. Залиште на кілька хвилин, щоб йогурт змішався із м’ясним соком, утворюючи неймовірно ароматний

Домашній квас 

Квас – дуже популярний освіжаючий напій, який я не міг обійти стороною. Тим більше, що в моєму ресторані ми постійно готуємо ось такий домашній квас, і він усім дуже до вподоби. Прийшов час поділитися цим рецептом, щоб ви могли приготувати квас в домашніх умовах, тим більше що це дуже просто.

Що приготувати на Великдень: ароматне курча, сирна паска та домашній квас. Страви, що вийдуть у всіх - Фото 3

Час приготування 1-4 дні
Порції1

Інгредієнти 

  • Бородинський хліб (400 г)
  • Цукор (70 г)
  • Дріжджі (живі) (2 г)
  • Вода (2,5 л)

Покроковий рецепт

  1. Бородинський хліб (400 г) поріжте кубиками з боками близько 1,5 см.
  2. Підсушіть порізаний хліб на пательні без олії, поки хліб дещо не підсохне і не візьметься твердою скоринкою.
  3. Відріжте від цілого бруска 2 г дріжджів. Для приготування квасу я рекомендую використовувати тільки живі дріжджі.
  4. Покришіть дріжджі руками у невелику миску. Чим більше ви подрібнете дріжджі, тим краще вони розчиняться.
  5. Додайте до дріжджів близько 100 мл води і 2 ст. л. цукру. Перемішайте, поки цукор повністю розчиниться.
  6. Перекладіть кубики хліба в трилітрову банку з кришкою, що закручується, додайте воду з дріжджами та цукор, що залишився.
  7. Потім долийте води до верху банки, злегка перемішайте. Закрийте нещільно кришкою і залиште бродити за кімнатної температури на 1-4 дні. Швидкість приготування квасу дуже залежить від оточуючої температури. Тож за спекотної погоди час приготування квасу буде мінімальним. Чим більше ви будете витримувати квас ти більш насиченим і різьким буде його смак.
  8. Процидіть квас через сито з марлею в чисту ємність та відразу перелийте в банки з кришками і поставте в холодильник. Домашній квас можна зберігати в холодильнику до 10 днів.

Більше рецептів на сайті Євгена.

Джерело матеріала
loader