Язикаті страви: що можна приготувати з язика на обід
Язикаті страви: що можна приготувати з язика на обід

Язикаті страви: що можна приготувати з язика на обід

Язик — це особливий інгредієнт, який часто використовують для приготування різноманітних ситних страв. Ми підготували дві смачні страви з язиком, які ти точно захочеш з’їсти.

яловичий язик

Язик — це субпродукт, який належить до делікатесів. Він ніжний, смачний і дуже корисний, адже в ньому є велика кількість вітамінів і мінералів.

Якісний яловичий і свинячий язик повинен мати легкий фіолетовий або рожевий колір: саме такий субпродукт підходить для кулінарії й безпечний. Якщо язик сірого кольору, варто пошукати деінде — він несвіжий.

Пахнути язик повинен м’ясом, навпомацки повинен бути пружним. Рідина, що виділяється з надрізу язика, повинна бути прозорою, без крові. Не купуй заморожений язик, адже такий продукт не можна довго зберігати.

Запечений під соусом язик з грибами

Соковитий яловичий язик з грибами під пікантним і пряним вершково-горіховим соусом. Ця страва сподобається всім, хто в захваті від м’ясних ласощів і закусок. Ідеально під рис, чудово до гречки й, звичайно ж, прекрасний варіант для святкового столу.

Знадобиться:

  • 500 г язика;
  • 300 г грибів;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквина;
  • 100 мл вершків або жирної сметани;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 1 ч. л. сушеної петрушки;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 7 шт. перцю-горошку;
  • 2 лаврові листки;
  • сіль і перець на свій смак.
як готувати язик

Приготування:

  1. Підготуй всі продукти, які тобі знадобляться для страви: почисть гриби, промий язик, очисть від шкірки цибулю і моркву.
  2. Язик поклади в каструлю, добре залий водою і доведи на плиті до кипіння. Після того, як вода закипить, дуже ретельно знімай піну. Зменш вогонь до мінімуму і вари ще півтори години. Після цього розріж одну цибулину навпіл, розріж морквину на кілька шматків і додай в каструлю. Сюди ж поклади лавровий лист, перець-горошок і сіль.
  3. Провари язик в бульйоні ще півтори години, після чого дістань і опусти на пару хвилин в холодну воду. Зніми з язика плівку будь-яким зручним способом і залиш в бульйоні до охолодження.
  4. Коли язик охолоне, наріж його тонкими пластинками (не товще 1 см). Змасти форму для запікання олією і рівномірно виклади пластинки язика.
  5. Другу цибулину наріж півкільцями та обсмаж на суміші вершкового масла і рослинної олії до золотистого відтінку. В кінці обсмажування додай мелений перець. Готову цибулю виклади на язик рівномірно.
  6. Гриби наріж пластинками, обсмаж на суміші вершкового масла і рослинної олії, посоли та поперчи. Рівномірно виклади на цибулю.
  7. Тепер вершково-горіховий соус. Обсмажені на сухій сковорідці волоські горіхи подрібни до стану пасти. Скористайся для цього блендером, так буде зручніше. Переклади горіхову масу в миску, додай вершки та спеції: хмелі-сунелі, сіль і перець. Дуже смачно видавити до соусу дві-три голівки часнику.
  8. Перемішай соус до однорідності та потрібної густоти: по консистенції він повинен бути, як сметана. Якщо вийшло занадто густо, додай трохи бульйону з язика. Соус виклади на гриби, теж рівномірно.

Запікати страву при 160 градусах близько 40 хвилин. На стіл подавати ці ласощі варто не раніше 10 хвилин після готовності.

як приготувати язик правильно

Салат з яловичим язиком

Салати з язиком — це дуже смачні й легкі страви, які сподобаються всім, навіть тим, хто на дієті. Вони легкі, легко готуються і так же легко поїдаються.

Знадобиться:

  • 200 г вареного й очищеного язика;
  • зелень до свого смаку;
  • 1 цибулина;
  • 100 г капусти по-корейськи;
  • 100 г моркви по-корейськи;
  • 100 г маринованих грибів;
  • 200 г консервованої квасолі;
  • 9 ст. л. йогурту;
  • сіль, перець, інші спеції до свого смаку.

Приготування:

  1. Наріж варений язик невеликими шматочками.
  2. Дрібно наріж зелень і цибулину.
  3. В окремій місткості змішай всі інгредієнти: язик, зелень, цибулю, капусту, моркву, гриби та квасолю.
  4. Заправ йогуртом, посоли та поперчи.

Добре перемішай салат і подавай його на стіл: найсмачніше їсти цей салат одразу ж, не даючи йому постояти в холодильнику.

А які в тебе є улюблені страви з язика? Поділися ними в коментарях!

Фото: Freepik


Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.



Язикаті страви: що можна приготувати з язика на обід - Фото 4
Слава Савельева

Автор







Джерело матеріала
loader